Německo v šoku! Útoky organizovaných gangů nebo sociologické pozorování jiné kultury?

Organizovaný gang stovek mužů severoafrického a arabského původu zaútočil o silvestrovské noci na ženy v několika německých městech. Česká veřejnost se o této závažné situaci dovídá s několikadenním zpožděním.   

Možná proto, abychom měli dost času na rozjímání např. u novoročního projevu Angely Merkelové a nebyli tak rozptylováni vlivy, které by mohly narušit poklidnou multikulturní sváteční atmosféru.

 

Nevím, jestli je dobré přinášet právě takto znepokojující a šokující zprávy až poté, co se o nich můžeme prostřednictvím internetu dovědět během pár hodin. Není to poprvé, co se zpráva, která se vymyká představám ideálního multikulturního světa, dostává do oficiálních médií poté, co se o ní mnoho lidí dozví prostřednictvím neoficiálních zdrojů, často i s pořízenými videi. Tento přístup pak v mnohých lidech vyvolává pocit, že jsou některé události záměrně zamlčovány a naopak pak dává živnou půdu pro vznik hoaxů, které pramení mnohdy z neúplných či  zkreslených informací, které si lidé předávají principem "tiché pošty" či agentury "jedna paní povídala". 

 

Ale zpátky k Německu. Představitelé Německa jsou stále nakloněni přijímání uprchlíků a zřejmě pořád nejsou schopni domýšlet důsledky, kam až svou zemi mohou dovést. Mezi zadrženými pachateli násilné trestné činnosti byli všichni žadatelé o azyl, přičemž není jasné, zda se jedná o migranty, kteří přišli do Německa aktuálně, či zda se jedná o migranty, kteří přišli do Německa před dvěma lety. Pokud by se jednalo o migranty, kteří do země zaslíbené dorazili před dvěma lety, můžeme právem polemizovat o tom, zda je Německo schopno zvládnout obrovské masy příchozích, pokud během dvou let jsou jedním z výsledků integrace organizované gangy násilníků útočících na ženy. 

 

Německo je šokované. Ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová se nechala slyšet, že ženy nejsou lovná zvěř a pachatelé těchto deliktů budou hnáni k zodpovědnosti bez ohledu na jejich původ či vyznání. Přiznám se, že nechápu, proč se musí zdůrazňovat věci, které jsou víc než jasné a současně předpokládám, že trestní odpovědnost bez ohledu na původ či vyznání pachatele je v takto civilizované zemi zakotvena i v zákoně. Tohle její vyjádření dokonce může svádět k výkladu, že v některých případech může být přípustné, aby se původ či vyznání pachatele odrazilo na jeho trestní odpovědnosti. 

 

Německo nám během posledních pár dní ukázalo, že byť na jedné straně hovoří o solidaritě a vydává svou zemi a svůj lid všanc multikulturnímu experimentu, na straně druhé pouze dává světu obraz o tom, jak nezvládá integraci příchozích migrantů a jak je náročné ochránit vlastní občany a jejich majetek před kriminalitou, která vyvěrá z překotné migrace. 

 

Závěrem bych chtěla zmínit svoji obavu z toho, jak by mohly vypadat útoky mužských gangů na ženy až přijde jaro, pokud se jim takhle zapalují lýtka  už v zimních měsících.  Jen doufám, že se nenajde nějaký "odborník" a nevyrukuje s tvrzením, že tohle nebyly násilné  útoky mužů vůči ženám, ale že se jednalo o sociologický výzkum v rámci přímého pozorování zúčastněných v terénu za použití verbální a zejména pak nonverbální komunikace, ke které patří např. pohyby těla a rukou, doteky, postoj celého těla při komunikaci a současně také vzdálenost mezi komunikujícími.

 

 

Autor: Hana Macharáčková | středa 6.1.2016 11:09 | karma článku: 42,69 | přečteno: 2945x