Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem ho oslňyla svímy jazikovímy schopnostmy

Když pozoruji svého inteligentního, sečtělého přítele, který má přehled o nejnovějších událostech jak z domova a ze světa, tak i ze svého oboru, dále pak v oborech mu zdánlivě vzdálených, říkám si občas, v čem mám přehled já, jestli taky něčemu rozumím a něco vím a umím. 

Ano, vystudovala jsem sice „částečně“ vysokou školu, Bc. je přece taky titul a jak jsem se nedávno dověděla z jisté knížky o bylinkách v kapitole o vavřínu, slovo bakalář vznikl ze slov bacca laurea z latinského „Bacca laurea coronati“, tj „plodnými vavřínovými ratolestmi ověnčení“a to už přece musí něco znamenat. Mám taky práci, ve které pracuji s šíleným systémem, který každý den krmím novými a novými zkratkami, které znamenají spoustu věcí a dokonce některým i rozumím. Samozřejmě mám také školu života, kde sbírám neustálé vědomosti, zkušenosti a moudra, počínaje tím, že pokud se o vás perou kluci na diskotéce, za žádnou cenu se je nesnažte od sebe odtrhnout, protože vyfiknutá do nejlepších šatů při návštěvě Národního divadla den poté s monoklem moc parády neuděláte, konče tím, že pokud pracujete pod švédským usurpátorským šéfem, platí v práci dvě pravidla: 1) šéf má vždycky pravdu a 2) když nemá pravdu, platí pravidlo číslo 1 a neopovažujte se oponovat, protože jinak Vás vyhodí (a on to opravdu udělá).

Nicméně mi tyto vědomostia zkušenosti nepřipadají až tak důležité a užitečné a mám pocit, že opravdu nic neumím a ničemu nerozumím a občas propadám depresi. A zde přichází opět můj inteligentní přítel. Neustále mě přesvědčuje, že nejlíp ze všeho přece umím cizí řeči. A já hned na to: „Ale ne, to už teď umí každý“. Ale po pár lichotkách mu uvěřím a říkám si, opravdu, mluvím dobře dvěma jazyky, česky to docela taky zvládám a pár dalších jazyků jsem se učila rekreačně a jistě bych se i domluvila. Ano, myslím, že se mu podaří mě uklidnit. Ovšem do doby, než se celá štěstím bez sebe, že jsem tak strašně chytrá, nerozhodnu mu to předvést v praxi a to na některé ze zahraničních cest.

První zádrhel ve Vašich schopnostech nastane ve chvíli, kdy přijedete do Dublinu a první člověk, kterého potkáte na ulici je Čech. Samozřejmě, Dublin je přece plný Čechů. Ale co třeba, když zabloudíte na Pigale v Paříži a točíte se dokola, kde že je ten zatracený Moulin rouge, zbystříte první oběť, zkoušíte to francouzsky, anglicky a když mezi řečí utrousíte: „sakra, jak to že mi nerozumí“, odpoví vám, že proto, že je Slovák stejně jako první člověk, kterého jste se zeptali na cestu z nádraží v Bruselu. Čechoslováci jsou prostě všude.

Další pokusy nastaly po mírném se zorientování v terénu a tady jsem se už opravdu vyznamenala. Tříměsíční praxí ve špičkovém nejmenovaném pražském hotelu zdeformovaná jsem chtěla poprosit pravou Irku ( zrzavé vlasy, tepláky, jsem si jistá) o pomoc, místo toho jsem jí ji však nabídla. Když se jí někdo na zastávce, kde čeká na autobus z práce, zeptá: „How may I help you?“ , neuvěřitelně ji to vykolejí. Za doprovodného smíchu mého přítele se pokouším zachránit situac aspoň vtipným: „A nebo můžete pomoci vy mně“. Ale vše je ztraceno, odcházím.

Pokus o vylepšení reputace se mi nabízí ve Francii, kde za celý týden potkáváme pouze dva Čechy a to když je na pět vteřin míjíme ve dveřích domorodého obchůdku. Tady ve Francii ukážu, kolikrát jsem člověkem. Zvládla jsem nakoupit pohledy, zbývají známky.Takové slovíčko sice denně nepoužívám, ale takovou „prkotinu“ přeci zvládnu. Snažím se tedy prodavači v trafice vysvětlit, že potřebuji deset známek. Kouká nechápavě, proto se ptám ještě jednou a prodavač opět nechápavě kroutí hlavou, nicméně se ptá kam. Asi už mě pochopil, zdá se. No kam, do České republiky přece. V tom se přidává i jeho kolegyně a oba divoce diskutují o známkách do České republiky a říkají, že fakt neví, kam by mě pro ně poslali. Proboha, kam, vždyť jsem v trafice, kde jinde by mi prodali známky, myslím si, mávaje pohledy před jejich obličejem. „Á, známky“, slyším z prodavačových úst, „á“, říkám si já, takto se řeknou známky. Teď už chápu, že to tak trvalo když jsem po nich deset minut chtěla jízdenky do České republiky. Opět slyším podivuhodný smích. Co na tom, že jsem zbývajících osm dní překládala všechna menu, objednávala v restauraci, kupovala dárečky,dokonce koupila i jízdenky, nikoliv známky, na TGV a zbývajících 5 dní komunikovala plynule se svými francouzskými přáteli, nic naplat, základy francouzštiny zřejmě neovládám.

Poslední šance se mi naskytla letos na dovolené na Mallorce. Pojedeme někam, kde se mluví španělsky, procvičím si další ze svých jazykových znalostí. Objednávám si jídlo, zeptám se na cestu na záchod, dokonce dokážu reklamovat pokoj, večer si na baru objednat pití a po pár skleničkách španělsky říct, že jsem opilá. A víte kde nastala zrada? Kdy mě můj přítel zachránil tím, že využil němčinu, ve které si tak jistá ještě nejsem? Kdy jsem ze sebe potupně strhávala nálepku “umí jazyky“? Bylo to v den, kdy opět došlo na nákup známek.

To byla naše zatím poslední cesta do cizí země. Mám to ještě zkoušet? A víte co říká můj přítel? Dál tvrdí, že umím výborně jazyky. Ano je pravda, že jsem žila ve Francii půl roku a jinak než francouzsky jsem nemluvila, ano, nedávno jsem absolvovala třítýdenní školení toho děsně náročného systému v USA se závěrečným testem, který jsem zvládla na 98% ze sta a ano, umím španělsky i zavolat záchranku, když na to přijde. Asi to byla jen nervozita, říkám a omlouvám mu tak svá momentální jazyková selhání. A může být na mě pyšný, že umím jazyky. Aspoň do chvíle, než se prořeknu, jak jsem si koupila v Paříži svůj první zapalovač. Jak dlouho jsem se učila říkat sirky, zapalovač, sirky, zapalovač. A víte, jak se to francouzsky řekne? E-e-e-e, tady ten!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Machálková | pátek 6.11.2009 22:16 | karma článku: 18,22 | přečteno: 1480x
  • Další články autora

Irena Machálková

Fanklub šátkování

Šátky s miminky nosí jen potřeštěné hippiesačky. Tak fajn, ještě moje nejlepší kamarádka a o té si většinou nemyslím, že je potřeštěná a ani není hippie. Až já budu mít miminko, tak ho budu vozit v kočárku a případně, až bude trochu větší, dám si ho do sportovního nosítka, to se ke mně přece jen víc stylově hodí. Nebudu se omotávat nějakým šátkem jak indiánská babička. Stejně se mi ty šátky zdají nebezpečné, vždyť to mimino musí z toho vypadnout. Člověk to blbě utáhne a už to letí. Ne ne, ani omylem.

24.7.2014 v 15:51 | Karma: 10,30 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Mňága – Happy End aneb jak jsem přivedla na svět nového člověka

Název podle filmu o mojí oblíbené kapele k článku na toto téma může být možná podivné, zvláště s přihlédnutím k významu slova mňága, ale vzhledem k tomu, že poslední týdny mého těhotenství připomínali stále tu stejnou písničku, nemohu jinak. A kdyby ani to nebylo dost na vysvětlenou, můžete název článku připsat opět těhotenským hormonům. Na ty se dá vymluvit téměř vše.

12.5.2014 v 8:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Můj buben není veřejný majetek, aneb staňte se asociálem

„Ahoj matko“ jsem poprvé slyšela ve chvíli, kdy jsem si to, že budu matka, neuměla ještě ani představit. Že budu za pár měsíců matka, jsem věděla více než jednu čtvrtinu roku a i přesto, že jsem neměla ještě žádný hmatatelný důkaz, někteří lidé už zapomněli moje jméno a nahradili ho touto přezdívkou. Já jsem věděla, že mám to těhotenství maskovat co nejdéle. Možná jsem pověrčivá, ale dokud ze mě to stvoření nevyleze, myslím, že mi tak nikdo říkat nemusí. Abych byla upřímná, krom mého očekávaného dítěte mi tak vlastně nemusí říkat nikdo nikdy.

24.2.2014 v 17:50 | Karma: 17,20 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Jak přežít první trimestr, abyste nevypadala jako totální idiot

Jste těhotná. Ve chvíli, kdy se srovnáte s tím, že uvnitř vás se bude po následujících devět měsíců dít osmý div světa, musíte vymyslet ještě strategii, jak to chvilku ututlat před okolím. Pokud tu radost neudržíte v sobě a chcete se podělit, proč ne. Já jsem si ale řekla, že si dám alespoň čas do ukončeného třetího měsíce a do výsledků základních vyšetření.

9.2.2014 v 19:39 | Karma: 17,70 | Přečteno: 3806x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Dvaatřicetiletá puberťačka

Před chvílí jsem si pustila CD od formace 3D, kterou jsem poslouchala, když mi bylo asi šestnáct let. Manžel mě taktně upozorňuje, že je po desáté hodině večer a ne všichni sousedi 60+ jsou fanoušci Chaozzu a jim podobných, tak jsem aspoň ubrala na hlasitosti.

7.2.2014 v 22:44 | Karma: 13,70 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Jsem normální ukecaná ženská a když není kolem nikdo, komu bych řekla, co mě zrovna napadlo, píšu

Seznam rubrik