Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyrábějí pro nás lékaři nové nemoci?

Ve Spojených státech umírá 17 000 lidí ročně na vedlejší účinky aspirinu, snad nejznámějšího léku na bolest vůbec. MF Dnes psala o výzkumech, podle nichž jsou léky čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v nemocnicích. Pětileté výzkumy na více než 100 000 pacientů pojišťovny Škoda Mladá Boleslav (překalkulované na všechny pojištěnce v zemi) ukazují, že jen s těmi nejzávažnějšími, zdraví až život ohrožujícími kombinacemi léků, se u nás ročně potýká 20 000 lidí.

Už delší dobu mě pobolívají kolena. Přičítal jsem to všemu možnému včetně léků na vysoký tlak (zanášejí klouby a proto k nim musím zároveň brát léky zabraňující usazování kyselin v těle). 

A pak mi došly dvě věci - mému tělu už není dvacet (v hlavě se od té doby, myslím, výraznější posuny neudály) a mám málo pohybu.

Začal jsem chodit pěšky a v posilovně chodím (a klušu) po běžícím pásu. Klouby bolí mnohem míň. Někdy vůbec. Tělo, byť poněkud tučné,  začalo být ohebné. Jak?

Asi jako když je vám sedmapadesát, počítáte s tím a chováte se podle toho.  Pravdu, že "přicházím do let a všechno mě začíná bolet," beru za přirozenou věc. Moje babička nadávala na klouby, co si jí pamatuju a dožila se pětadevadesáti. Obecní delegace, co jí přišla přát k devadesátinám, ji nalezla na stromě. Bylo září, babička sedící vysoko na větvi prořezávala jabloň.

Třetí cestu (kdy bez pohybu tloustnete a žijete v autě nebo na kanapi před televizí a cpete se kloubními preparáty a prášky proti bolesti) jsem se rozhodl vynechat.

Proč? Bolest, kterou ty medikamenty léčí, není dle mého názoru nemoc. Nemocí je tu zcela přirozená artróza.

A když se budu bezbolestně válet a tloustnout, nezpomalím ji. Jenom o ní možná nebudu nějakou dobu vědět. Cpát se však po zbytek života prášky proti bolesti nemůže být dle mého názoru beztrestné. V Česku je denně hospitalizováno 25 pacientů s krvácením do zažívacího traktu právě kvůli používání těchto léků.

Musím se přiznat, že bych možná nejednal tak jak jednám, kdyby se mi nedávno do ruky nedostala kniha pánů (lékařů a vědců) Šavlíka, Hnízdila a Houdka "Jak léčit nemoc šílené medicíny", z níž cituji: "Vědecká medicína... vytrvale hlásá, že je nutné bolest nejdříve všemi prostředky tlumit, protože zhoršuje kvalitu života. A jsou tu naše spasitelky, farmaceutické firmy. Vyrábějí léky na vše. Téměř bezchybný svět. Budiž pochválen předmět tržní spotřeby, dříve nazývaný lék..."

A ještě něco bych rád (pro všechny, co si nevědí rady s bolestmi, opakujícími se záněty všeho možného, narušenou imunitou, stresem i špatnými náladami) ocitoval: "To, na co dávala dříve babička obklad, jelikož to přicházelo k sobě a tedy bolelo, je nyní syndrom bolesti.  A té je třeba se zbavit. Analgetiky, antirevmatiky, anti-... Bolest je jimi dočasně potlačena a s ní i varování, že příčina trvá. Z poruchy se stane choroba, která vyžaduje složitá vyšetření a několik druhů léků, přinášejících další nežádoucí účinky, pro které je třeba brát zase jiné léky. Tuto myšlenku pak zdravotnicko farmaceutická reklama nezištně šíří do všech stran a nikdo se jí nevyhne. V mozcích vymytých již jinými reklamami se šíří jako jediné pravé učení..."

Nejde zdaleka jen o artrózu. Možností se nabízí mnoho. Dnes je každý druhý Američan ze tří obézní. To, že se s odpuštěním přežírá, je pro lékaře mnohem méně zajímavé, než skutečnost, že se jeho "nemoc", která už dostala své jméno - "metabolický syndrom", dá léčit celou řadou nových preparátů. V současné době už probíhají závěrečnou fází klinické testy 350 příslušných léků.

Obezní nejsou jen lidé. Farmaceutický koncern Pfizer uvádí na trh lék Slentrol. Snižuje u psů chuť k jídlu a brání vstřebávání tuků. "Počet obézních psů stoupá a tento lék je vítaným příspěvkem k jejich léčení," prohlásil Stephen Sunlof, šéf amerického Úřadu pro dohled nad bezpečností léčiv. Pokud by lék začali dávat svým obézním psům dávat všichni majitelé, přineslo by to Pfizeru mezi 20 až 40 miliony dolarů denně.

Není divu, že čím víc prostředků vynakládá společnost na nové léky, tím nemocnější se cítí její občané... i psi. Nejvyšší čas jít si společně zaběhat.

Autor: jan mach | úterý 9.12.2008 11:26 | karma článku: 23,58 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

jan mach

Když umře táta

Dlouho jsem nepsal, protože to, o co jsem se pokoušel, nestálo za nic. Nevěděl jsem, proč se to děje, a nakonec mi zbyla jediná odpověď - potřeboval jsem se vyrovnat se smrtí otce, který zemřel koncem června, pár dnů před svými osmdesátinami. Na jiný důvod jsem nepřišel.

11.10.2010 v 18:50 | Karma: 25,72 | Přečteno: 2204x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Měla jsi pravdu, babi, Jágr má srdce!

Má babička Marie Šárová, dentistka z Přívor u Mělníka, fandila celý život hokeji. Vydrželo jí to do pětadevadesáti let. Před televizní obrazovkou nesedávala jen při olympiádě nebo mistrovství světa. Nevynechala ani jeden ligový přenos.

24.5.2010 v 12:30 | Karma: 47,94 | Přečteno: 19015x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Nejhorší apríl Fidela Castra

Vím, že už je po Aprílu, ale Kubánci ten pokažený Fidelův oslavují už druhý měsíc a skončí s tím až v říjnu. Je třeba dodat, že jsou to Kubánci na Miami. Evropa si ono výročí připomíná na různých místech, ale u nás nikdo. Možná proto, že je to všechno méně efektní, než se nechat vystavit v kleci na Václaváku převlečen za kubánského politického vězně, čehož jsme také byli svědky.

14.5.2010 v 15:40 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1762x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Tys tu ale dlouho nebyl, ty kluku ušatej!

Tohle je, ve vzrušené předvolební době, vzpomínka na šéfa hospody z Hamrsek (Hamrů) u Železného Brodu. Každého, kdo k němu přišel poprvé, vítal podobně: "Ty kluku ušatej, brejlatej, plešatej, zubatej..!" - podle okolností.

12.5.2010 v 16:00 | Karma: 17,10 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Zakázat KSČM by byla chyba

Proč si to myslím? Nenasbírají ve volbách víc jak 12 procent hlasů a jsem přesvědčen, že se jim to nepovede ani v těch příštích.

11.5.2010 v 11:35 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3568x
Ačkoli už nejsem novinář, píšu dál. Má úplně poslední kniha se jmenuje PŘIŠÍVAČKA UŠÍ a jsou to příběhy s tajemstvím.

Seznam rubrik