Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o chamtivém vládci

Toto vyprávění je smyšlené. Jakákoli podobnost s tímto státem, jeho veřejně i neveřejně činnými osobami nebo nedávnými událostmi je pochopitelně čistě náhodná.

Bylo nebylo, je anebo není, v jedné krásné voňavé zemi žil byl velmi chamtivý muž. Neměl dobré srdce ani rozumnou mysl, ale byl mazaný a tvrdý a proto získal bohatství tak veliké, že byste větší po celé zemi nenašli. Postavil si krásný palác se spoustou služebníků, ovládl zem i mnoho poddaných a pořídil si zástup mrštných řečníků, kteří ho na každém kroku ujišťovali, jak veliký, mocný a moudrý muž se z něj stal.

Jenomže kdo vlastní až příliš mnoho, potřebuje stále víc. Muž se procházel po svém krásném paláci, kde mu zástupy sloužících dělaly pomyšlení, projížděl se po prosluněném kraji v krásných kočárech a cestoval do dalekých krajů, ale byl stále zasmušilejší a zasmušilejší. Lámal si hlavu jen nad ostatními a záviděl těm, kteří byli ještě mocnější a bohatší než on. Zášť mu nahlodávala srdce, pýcha oslepovala zrak a začal zapomínat, k čemu je vlastně bohatství dobré.

Když už jednoho dne byl jeho majetek opravdu nedozírný, pýcha mu zaslepila oči docela. Chtěl se stát největším, nejmocnějším a nejbohatším ze všech lidí na celém světě, děj se co děj. Přemýšlel mnoho dnů a nocí, jak by mohl své bohatství mnohonásobně rozšířit. A jednoho dne se rozhodl, že prodá celou zemi, aby jeho bohatství sahalo opravdu až od obzoru k obzoru.

Jenže prodat někomu celé království není jenom tak. V zemi totiž panovalo přesvědčení, že nepatří vládci, ale lidem, kteří v ní žijí. Proto bylo třeba vymyslet plán. Vybral si mezi svými poddanými toho nejpoddajnějšího s nejohebnějším hřbetem a tomu slíbil, že pokud na sebe vezme břímě pohledů všech lidí a vykoná všechno co mu udělí, daruje mu korunu, krásný starobylý dům, prebendy, pocty a poddané až do skonání věků.

Poddajný poddaný nadšeně souhlasil a pilně se chopil svého úkolu. Uchopil falešné žezlo, všude po království rozvěsil své honosné portréty a pořídil si do paláce velmi směšného šaška, který svou mluvou bavil lidi tak dobře a tak často, že na sebe strhával pozornost podobně skoro stejně jako nastrčený vládce. Lidé se smáli hloupostem linoucím se z paláce, až se za břicha popadali, jiní se zlobili na hloupé řeči, až se docela zapomněli dívat kolem sebe.

A chamtivý vládce tiše pokračoval ve svém plánu. Rozhlížel se po okolních královstvích a posílal posly k dalekým vládcům s nabídkami na odkoupení celé země i se všemi lidmi. Vybíral si jen ty nejhorší, jemu podobné, mazané, bezohledné a bohaté, zkrátka takové, kteří byli ochotni s ním obchodovat, jak už tak vrána k vráně sedá. Sliboval, že si kdokoli za dostatečný peníz bude moci v království dělat, co jen bude chtít. A tak vládci nebo jejich poslové přijížděli do království, kde je nastrčený král i jeho šašek nadšeně vítali, rozhlíželi se po ní a tiše s chamtivým vládcem vyjednávali o ceně, za jakou zemi pěkně pomalu, po částech a nenápadně koupí.

Několik lidí v království se přece jen nechtělo dát zaslepit a začali se proti pozvaným obchodníkům bránit. Ještě si pamatovali, jaké to bylo žít pod vládnou krutých, bezohledných vládců, proti kterým se nesmělo ani špitat, jinak se všem vedlo zle. A tak nastrčený vládce začal po zemi šířit strach. Strach z neznámého, ten byl odjakživa nejúčinnější. Aby se lid začal hádat mezi sebou, rozdělil se na mnoho částí a přestal sledovat opravdové nebezpečí, které se už začalo šířit od starých, dobře známých obchodníků s mocí.

Jak tahle pohádka dopadne? To zatím, milé děti, nikdo neví. Záleží jen na lidech v království, jestli si dobře vyberou. Rozum, šašky, svobodu, strach, odvahu, hádky, štěstí nebo vrány?

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ

Autor: Kateřina Lužná | středa 4.5.2016 15:06 | karma článku: 16,71 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Kateřina Lužná

Blbých sedum stovek

Synek provede klukovinu, která vás stojí sedm set. Je to hodně nebo málo? A co teď s ním? Jiřině se nechce nic vyčítat, řvát už vůbec ne, je unavená. Přece o nic nejde. Nebo ano?

23.3.2018 v 13:37 | Karma: 31,40 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Ona

Kateřina Lužná

Jaképak #játaky?

Kampaň #metoo láme vazy kariér, Hollywood jen čeká, čí špína se vylije příště. Naši českou kotlinku zatím nikoho nezasáhla. Že by se tu všichni chovali počestně? A co když ne? Čistě hypoteticky, samozřejmě.

23.12.2017 v 18:08 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1492x | Ona

Kateřina Lužná

Teoretik rozumu

Znáte ta rána, kdy se probouzíte svěží, krásní a plní energie? Já taky ne. Jindy solidního pedagoga Karla navíc budí jak kocovina, tak žízeň, ale hlavně (ne)utkvělá myšlenka, které musí stůj co stůj přijít na kloub.

10.8.2017 v 15:41 | Karma: 8,38 | Přečteno: 266x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Lužná

Chovejte se k těhotným hezky, jinak bude zle! Jim.

Krátký monolog volně zpracovaný podle vyprávění mé kolegyně, která v autobuse narazila na obzvláště vypečený exemplář nevychovaného exota. Nepustíš (sednout)? Zaplatíš.

25.6.2017 v 10:17 | Karma: 38,66 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ona

Kateřina Lužná

Shakespeare, kurde

LSS jest zkratka pro vznešenou letně divadelní událost - Letní shakespearovské slavnosti. Probíhají v Praze, Brně a Ostravě, přičemž obyvatelstvo neváhá podstoupit všeliké nepohodlí při sledování díla Mistrova. Tedy, ne všichni...

29.7.2016 v 9:18 | Karma: 11,49 | Přečteno: 408x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Divadelní introvert, žensky excentrický vypisovatel a blogový dealer. Vášním pro češtinu, umění a čerstvý vzduch. A proto bydlím v Ostravě. www.zenskamonologika.cz