Vieweghova "Mafie v Praze"

Minulý týden se do Vieweghova nového románu obul recenzent v Hospodářských novinách. Autor se údajně pouze přiživuje na korupci a krádežích. Zvláštní. Detektivky téměř nečtu, Viewegha už vůbec ne. Vzdor tomu jsem "Mafii v Praze" přelouskal hned třikrát. Možná by bylo dobře, kdyby si knihu přečetli i na Státním zastupitelství a Policii ČR. Dozví se tam, že dokonalý zločin existuje. Takový, který se vůbec nezačne vyšetřovat.

U Viewegha narážím na takovou shodu s realitou, že mě až mrazí. Řada událostí se přímo dotýká mého nejbližšího okolí. Považuji za velké plus, že si jich autor všímá.

Prozrazovat zápletky a rozuzlení by bylo krajně nezodpovědné. Dotknu se jen jedné naprosto reálné dějové linie: na Praze 11 dochází k nezákonným prodejům obecních pozemků. Proti nim vystupují lidé z místních občanských sdružení. Jsou sledováni, zastrašováni a občas končí v nemocnici. Za sledováním stojí románový starosta za ODS (Libor Müller) a činorodý majitel bezpečnostní agentury LBA (Boris Vítek). Viewegh zde zamaskoval padouchy značně ledabyle. V případě, že by je někdo přesto nepoznal, mohu odkázat na starší blogy: 

http://lukes.blog.idnes.cz/c/212472/Kdo-stal-za-sledovanim-ABL-Byl-to-starosta-Mlejnsky-ODS.html#t2

http://lukes.blog.idnes.cz/c/177452/Jihomestske-Palermo-Jedovata-slina-z-radnice-Prahy-11.html

Vůbec netuším jak na román zareagují skuteční mafiáni (možná zaplatí negativní recenzi), ale počítám, že jim na klidu nepřidá. V této chvíli hrozí Vieweghovi největší nebezpečí od jednoho z místních, který se poznal v kladném hrdinovi. Autor z něho udělal vetchého Mirka Dušína v pokročilém důchodovém věku. Co přidal na letech, ubral na váze. To neměl dělat.

Můj výtisk "Mafie v Praze" půjde v příštích dnech z ruky do ruky. Zatím se přihlásilo pět nedočkavých čtenářů. Doufám, že to nedopadne stejně, jako s "Tajuplným ostrovem". Před mnoha lety mi ho spolužák Jirka vrátil se záložkou v podobě nepříliš čerstvého turistického salámu. 

Autor: Petr Lukeš | pondělí 24.10.2011 13:25 | karma článku: 27,94 | přečteno: 4592x
  • Další články autora

Petr Lukeš

Domorodci a developer.

9.7.2014 v 13:23 | Karma: 23,45