Co má společného hokej a takzvaný "boj s korupcí"?

Včerejší hokejový zápas s USA dopadl dobře. Výkon českého týmu s největším zaujetím komentovala jediná dáma přítomná bezstarosté besedě naší středeční stolní společnosti. "Ten Jágr byl boží", říkala. Nálada mě přešla po návratu domů. Pouštět na sebe zpravodajský speciál není ani zdaleka tak povznášející, jako sledovat chytrou hru Plekance a Jágra. Ve světle reflektorů se vyhříval Vít Bárta, zeširoka rozvíjel své protikorupční teze a hlásal podporu Radku Johnovi, který ohlásil rezignaci na post místopředsedy vlády pro boj s korupcí.

Pánové mají na první pohled a poslech pravdu. Určitě vypadá přinejmenším zvláštně, když někdo zakazuje ministrovi jmenovat člověka, kterého si vybral. Řeč je o Michalu Morozovi, který předtím působil jako náměstek ministra vnitra a měl následovat Johna na jeho protikorupční úřad.

Pavel Dobeš v jedné ze svých podařených skladeb zpívá: "...Kozla zahradnikem stě zrobili. Pytláka hajnym, zloděja tajnym. To stě se pěkně vybarvili." V určitých dobách to mohlo dokonce fungovat. Schwarzenbergové měli s transformací pytláků na hajné dobré zkušenosti. Takového hajného jen tak neošálíte. Zná všechny triky a každičký kout lesa. Ve Francii zase udělali dobrou zkušenost s kriminálníkem. Slavnou Sureté zakládal Francois- Eugéne Vilocq, který se stal v krátkém čase postrachem bývalých kamarádů.

Ono by se to dalo skousnout, jenže dnes pytláci nechytají zajíce, ale strkají nenechavé pazoury do státních a obecních kapes.  Na naši žádost (pátek 13. května, 14:00, v Kulturním centru Zahrada) bylo svoláno Zastupitelstvo Prahy 11. Proč?

Část Kontrolního výboru (z Hnutí pro Prahu 11 a TOP 09) chce probrat zdejší působení firem pánů Moroze a Bárty. Jen pro pořádek dodávám, že Radek John v místních událostech figuroval také. Celou podařenou útočnou řadu vyslala do hry část ODS* pod vedením starosty Dalibora Mlejnského. K odpískání faulu máme dost dobrých důvodů. 

(*poznámka: ODS nehraje vždy ve svém dresu. Ve stranickém znaku má patrně kukačku, která klade vejce do cizích hnízd. O tom zase jindy.)

Na závěr snad jen tolik: Žádného politika specializovaného na boj s korupcí nepotřebujeme. Máme Policii, Státní zastupitelství a soudy. Myslím, že je nezbytné, aby tyto ctihodné instituce vyndaly hlavu z písku a vyrazily dveře s politiky ovlivňujícími jejich činnost.

Zůstal jsem dlužen odpověď na otázku, co má společného hokej a takzvaný "boj s korupcí". Hodně. Obojí je hra.

http://lukes.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=176416&bk=90049

http://lukes.blog.idnes.cz/c/177143/Mrakodrap-misto-parku-Tunel-ktery-policii-nezajima.html

http://lukes.blog.idnes.cz/c/177452/Jihomestske-Palermo-Jedovata-slina-z-radnice-Prahy-11.html

 

Autor: Petr Lukeš | čtvrtek 12.5.2011 14:02 | karma článku: 12,37 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Petr Lukeš

Domorodci a developer.

9.7.2014 v 13:23 | Karma: 23,45