Konflikt zájmů

Občas pomůže, když si nějaké těžko představitelné situace nebo pojmy převedeme na příklady z běžného života. Já měl odjakživa tendence hledat přirovnání v hokeji. Dnes udělám výjimku a zkusím fotbal.

Blíží se dlouho očekáváné derby dvou nesmiřitelných rivalů. Vy nastupujete za domácí mužstvo, rozcvičujete se se spoluhráči a těšíte se na utkání. Za hostující proti vám nastupuje nejlepší útočník ligy Arnošt - respektovaná osobnost, známá svojí fair play. Trochu vás zaskočí, že vyběhl na trávník v zářivě žlutém dresu – jiném než má soupeř. Zve si k sobě kapitány obou mužstev, tedy pouze jednoho, protože tím druhým je on sám, a hází mincí. Utkání může začít. Přichází první šance a Arnošt se ocitá ve vápně v tutovce. Někdo zezadu ho srazí k zemi. Arnošt vstává, vyndává z kapsy píšťalku a píská penaltu.

Rozčilujete se, protože Arnošta srazil nešťastnou náhodou jeho vlastní spoluhráč, což Arnošt nemohl vidět. Arnošt v pochybách přikyvuje a přivolá si brankáře svého týmu, který v tomto zápase plní roli čárového rozhodčího, aby spolu sporný moment zkonzultovali.

Zdá se vám to jako nesmysl?

Jenže to není všechno. Pokračujeme.

Arnošt totiž není pouze kapitánem jednoho z hrajících týmů. Arnošt je i majitel toho týmu. To si na jednu stranu zaslouží o to větší respekt k jeho osobě. Na tu druhou jako každý majitel chce, aby jeho tým vyhrával. Vlastně to nutně potřebuje, aby klub vydělával. Arnošt je borec a vždycky hrál fair play. Rozhodčího začal dělat jenom kvůli tomu, že předchozí rozhodčí byli podplacení a ovlivňovali zápas. To je sice pravda. Ale ještě pořád věříme, že má takové koule, aby v klíčovém okamžiku zápasu po sporném momentě, písknul penaltu proti svému týmu a poslal ho tak mezi sestupující do nižší ligy?

Možná.

Ale ono to pořád ještě není všechno.

Arnošt totiž, čiperka, vlastní i největší místní noviny. Takže, kdyby se nějaké pochybnosti o výkonu rozhodčího při zápase vloudily, stačí jen zvednout telefon a nadhodit redaktorům, že by bylo vhodné popsat v zítřejším čísle první dvě stránky o problému sinic v koupalištích.  Zároveň by bylo fajn upravit pravidla, aby se podobná situace neopakovala. Třeba, že když někdo strčí do Arnošta zezadu, tak je to penalta, i kdyby ho strčil vlastní spoluhráč. Arnošt je totiž předseda svazu rozhodčích a celé fotbalové asociace, takže může měnit fotbalová pravidla. To jsem vám zapomněl říct? Pardon.

No nic, musíme dohrát zápas. Zbývá jen 10 minut, prohráváme 0:1 a na naši bránu se valí další útok ... vedený nestranným rozhodčím Arnoštem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Zima | neděle 4.2.2018 12:09 | karma článku: 10,93 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Lukáš Zima

Boj proti demokracii

9.9.2018 v 10:34 | Karma: 29,22

Lukáš Zima

Spiderman zn. czechmade

24.8.2018 v 20:13 | Karma: 17,22

Lukáš Zima

Bajkazyl

6.6.2018 v 15:40 | Karma: 8,14