Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Dobrý den,

jsem moc ráda, že Vám Městská knihovna v Praze při studiu dobře posloužila. To je ostatně, směrem k humanitním a sociálním oborům, jedna z jejích rolí. A zcela jistě to není funkce jediná. Zároveň bych ráda vysvětlila, jak se to s knihovnami má obecně. Není totiž knihovna jako knihovna. :)

Česká republika má jeden z nejdéle fungujících a zároveň velmi robustních systémů knihoven. Na jeho pomyslné špici stojí Národní knihovna, kterou v její funkci doplňují specializované národní knihovny (technická, lékařská, zemědělská...). Národní knihovna má v systému velmi unikátní postavení, které ji opravňuje k tomu, aby dokumenty mimo své zdi nepůjčovala - její hlavní role je totiž zpracovávat, uchovávat a zpřístupňovat to, co uchováno a zpracováno podle zákona být má. V této úloze ji pak doplňují Vědecká knihovna v Olomouci a Moravská zemská knihovna v Brně a v případě regionálních výtisků i krajské knihovny, včetně Městské knihovny v Praze. Přičemž zmíněné zpřístupnění může být i digitální formou a to jak vzdáleně (online) tak i přímo na místě.

Hustou síť knihoven tvoří v ČR knihovny městské, místní a vesnické, které jsou těmi prvními místy, kde se většina lidí setkává se službou knihoven, a ke které se pak obrací, když se jich pak někdo na knihovny v dospělosti zeptá. Ale systém by nebyl úplný bez knihoven muzeí a galerií, knihoven vysokých škol a knihoven školních.

Abych neunavovala - většina knihoven nabízí školám besedu na téma, jak to funguje v knihovně, která v případě středních škol má i přesah do služeb knihoven a jejich rolí obecně, kde se studentům dostane poučeného vhledu na to, co mohou od té které knihovny očekávat.

To, že Česká republika si zaslouží funkční, efektivní a reprezentativní Národní knihovnu, je však zcela bez diskuze. A ani by nemusela být od Kaplického. :)

Krásné dny přeje z Městské knihovny v Praze,

Lenka Hanzlíková

0 0
možnosti
ZZ

Lid žádnou takovou knihovnu nepostaví, neb ji nepotřebuje, protože mu vyhovují ty místní knihovny, ke kterým má blíž - a může dokonce i nějakým způsobem ovlivnit i skladbu jejich výpůjčního fondu.

Mimochodem - na Národní divadlo se sice lidé po krejcárku skládali, ale podstatnou část nákladů zaplatil onen " národovci nenáviděný" cířpán - Fr. Josef.

:-):-):-)

0 0
možnosti
LK

L60u59k92á68š 84K95r43a95u75s

26. 12. 2020 12:16

Problém Kaplického návrhu NK nebyla nejen architektura, ale i předpokládany systém automatického vyhledávání knih v podzemním depozitáři. V současnosti něco podobného funguje v Minsku, ale ne až v tak velkém měřítku

1 0
možnosti

R^R^R^

Dík za připomínku! Byli to odeesáci v tradicích komunistů, kteří zhatili výstavbu naší národní knihovny! Zjevně byli zaslepeni mocí!

:-)

0 1
možnosti
Foto

J62i88ř12í 21K43i52n36d36l

20. 12. 2020 17:27

Národní knihovna České republiky je největší knihovnou ČR a zároveň jednou z nejstarších českých veřejných knihoven. Sídlí v historické budově bývalé jezuitské koleje Klementinum v Praze na Starém Městě. Pak máme Národní technickou knihovna její nová budova, budovaná stojí v Dejvicích v Praze 6

0 0
možnosti
IA

Národní knihovna funguje nyní on line a zpřístupnila publikace ke čtení, totéž i zemská knihovna v Brně. Tu knihovnu v Praze, co zmiňujete zřídil kdo? Jaké má osazenstvo? Už jsem se dívala, ale zatím si myslím, že moc nefunguje. R^

0 0
možnosti
LH

Městská knihovna v Praze byla zřízena v roce 1891 hl. m. Prahou. Sídlí na Mariánském náměstí, kde také provozuje svoji největší pobočku Ústřední knihovnu, po Praze je pak dalších 43 poboček, zároveň provozuje 3 pojízdné knihovny. Také je to knihovna regionální, která se metodicky stará o dalších 40 místních knihoven. V tuto chvíli, vzhledem k situaci, poskytuje služby online, a to včetně možnosti registrace. Více informací na http://www.mlp.cz. Nabídka e-knihovny na http://www.e-knihovna.cz je dostupná všem i bez nutnosti registrace.

0 0
možnosti
KP

U onoho obludária (některým to bylo IN) nešlo jen o umístění a vzhled,ale o ekonomiku provozu a údržbu. V 19.století se stavělo tak,aby stavba byla účelná,ale i pohledná - viz továrny a pod.;-)

3 2
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 548x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik