Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravdu, nebo milosrdnou lež?

Dosti často přichází poměrně náhle onemocnění. Je-li lehké, snadno jej překonáme. Jsme-li ale přepadeni téměř "ze zálohy", bývá zle a protože většinou nejsme zdravotnickými profesionály, informace se snažíme nejdříve sehnat od ošetřujícího lékaře. Očekáváme, často krutou, pravdu, nebo chceme slyšet mnohdy neoprávněné naděje? V praxi jsem se setkal s mnoha lidmi. A také s těmi (a bylo jich více), kteří raději vyslechli nepříjemná fakta. Stali se pak silnějšími, protože poznali nepřítele. Ošetřujícím lékařem je přece jen vždy člověk. Ten se snaží nějak vejít do mantinelů, které mu přináší život. Věřím tomu, že to, co říká, sděluje v dobré víře. Najít to správné ohodnocení stavu pacienta mezi poznatky vědy, zkušeností a možností dávat naději je velmi těžké. Je to velmi náročné a ne každý to zvládá dobře. Co je to dobře? Každý pacient, či nejbližší, na zprávy reagují jinak. Zvolit nejvhodnější způsob a formu proto není vůbec lehké.

Lehčí situace

Snazší je to u nemocí, které jsou nezávažné, a vyléčení je obvyklé. Jde převážně o úrazy a většinu infekcí. I některá závažnější onemocnění mohou skončit příznivě.

Těžší situace

U nemocí, které mohou nějaká omezení (následky) zanechat, je informování obtížnější, protože zpráva lékaře nebývá příliš pozitivní. Mohou to být, jak úrazy, infekce a další postižení, nebo i některé cévní mozkové příhody.

Společensky nelehké (pravdu, nebo milosrdnou lež?)

Jak víte, život přináší tutéž nemoc i v různých podobách. Tak může dojít i na velmi špatné varianty. Pacient i blízcí si pochopitelně přejí, aby tomu bylo jinak. Aby následky byly překonatelné, aby život zvítězil nad neočekávaným odchodem. V těch chvílích moc záleží na kvalitě lékaře, jak to zvládne. Je často velmi obtížné předat informaci o závažném stavu citlivě. Ne všichni lidé jsou na nepříjemné zprávy připraveni. Jiní by zase raději slyšeli nekompromisní pravdu. . . Jenže . . .

Vše není, jak předpokládáme

Taky se říká, že "naděje umírá poslední", "nikdy neříkej nikdy", "člověk nikdy neví" a další podobné průpovídky. Ukazují na to, že nic není černobílé. I zdánlivě beznadějné situace mohou mít překvapivě dobrý průběh.

Jan Werich zpíval, že "nic není definitivní"

Zvláště v medicíně nás kolikrát čeká překvapivě dobré vyústění. Příroda, za vydatné pomoci pacienta, předvede občas skoro zázraky. Natruc vědě. Taky jsem je zažil (jako lékař i jako pacient). Proto se domnívám, že lékař by měl udržovat naději rozumně stále při životě.

Nikdy se nevzdávejte. A

bojujte jako lvi. Život za to stojí. Ve všech podobách.

luk                                                                  

Autor: Václav Lukáš | sobota 12.10.2013 10:09 | karma článku: 13,44 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

Michal Viewegh přišel málem o život. Jako v jeho předchozích knihách, kde popisuje životní zážitky, líčí své niterné pocity i z této nezáviděníhodné události. Je spisovatel a sděluje nám to tedy formou, kterou umí. Toto není odborná recenze na knihu "Život po životě". Přečetl jsem si ale také recenzi, po které následuje diskuse. Postoje lidí jsou pochopitelně různé. Měly by však mluvit spíše k tématu. Neměly by vyjadřovat svůj osobní vztah k autorovi této knihy. Měly by se spíše zabývat tím, co chce pan Michal Viewegh sdělit.

27.12.2013 v 18:16 | Karma: 19,53 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Alespoň o Vánocích zpomalte

Není kam spěchat. (Za úspěchem? Za lepší karierou? Za bohatstvím?). Většina někam spěchá. Nedá si poradit, aby zvolnili. Prý to nejde. Houby. Prý jde všechno, když se chce. Také se říká "Spěchej pomalu", "Všeliko kvaltování toliko pro hovada dobré jest", "Co se vleče, neuteče", a podobně. Každé prohlášení má sice trochu jiný význam a podtext, ale všechna poukazují na neúčelnost spěchu.

20.12.2013 v 9:09 | Karma: 10,35 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Proč mi nerozumí?

Třeba rozumí. Jen neumí dočasně mluvit a psát. Nemoc, stáří, ale hlavně kombinace obojího, limitují často velmi výrazně obě strany. Jak nemocného, tak blízkého, nebo nejbližší okolí. Nemocný byl před příhodou často schopnější (myslím pochopitelně choroby, které jsou závažnější). Možná i schopnější, než ti okolo. Nemoc ho nezbavila lidství. Nejkomplikovanějším problémem však bývá horší schopnost domluvit se.

30.11.2013 v 14:13 | Karma: 17,02 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Reálné ohrožení života

Může nastat, když se budete řídit radami, které se objevily veřejně. V mailu jsem zachytil jeden, zřejmě "obíhací", možná žertem napsaný, dokument. Je pravděpodobné že mnozí podlehnou a proto jsem napsal tento článek. Chytrým je to jasné. Je strašidelné, skoro nebezpečné, že se někdo pouští i do oblastí, kde může vážně uškodit. Úvodní slova toho textu zní: "Rada čínského profesora – návod, jak zabránit následkům mozkové mrtvice." Následují pokyny jsou, abyste ve chvíli, kdy máte podezření na příchod mrtvice, začali jehlou (naštěstí sterlizovanou) na každém prstu vpichem za nehet způsobovat krvavé zranění.

19.11.2013 v 10:09 | Karma: 18,67 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Alzheimer, jeho nemoc a epidemie

To není jeho nemoc. On ji jen specifikoval a oddělil od prosté demence. Především popsal její projevy a nepříjemné společenské dopady. Budoucnost, kterou si mnozí uvědomují, nicméně proti ní nic nepodnikají. Ve chvíli, kdy se dostaví, a nemoc se "rozjede", bývá již pozdě. Léčba nebývá příliš účinná, spíše chrání dalšímu zhoršování. Často ale již není, kam a jak se zhoršovat.

5.10.2013 v 10:09 | Karma: 21,36 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!