Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naděje

   Mně naslouchající jsem často zaskočil "věrohodnými" lingvistickými výklady o původu a "základním" významu některých slov. K výrazu "naděje" mám také zřejmě jednoznačné vysvětlení. Co se doposud událo, je minulost. To, co nás případně čeká, je něco nad rámec dosavadního vývoje. Něconaddosavadníděje, tedy NADĚJE. Většina z nás doufá, že se ještě dočká něčeho dalšího, většinou lepšího. Říká se, že "majínaději".Taky se podotýká, že "naděje umírá poslední". Ovšem, kdo ji nemá, nemůže ani o nic přijít, či se něčeho dočkat.

Podoby naděje

   Jinou podobu má naděje u člověka, který přišel o milovanou rodinu, o rodinný dům, zdroj obživy, nebo dokonce u něj nastaly trable se zdravím. To se mohou ruku v ruce sjednotit s nadějemi i tužby. Když je člověk zdráv, jde všechno lépe. Je silnější, a proto se budu hlavně věnovat nadějím v překonání nemoci.

Co člověka trápí nejvíc?

   Jednoznačně nemoc. Lidé doufají, že je nepotká. Ale neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. S tím jsem, jako tisíce jiných, příliš nepočítal. Proto jsem byl tak zaskočen a přepaden. Zákeřně a nečekaně. Zřejmě i proto jsou mé první články tak rozpačité, rozhořčené, možná i dost ukřivděné. "Uplakané". Jak bylo i v jednom diskusním příspěvku. To mě donutilo přemýšlet. Že to, co jsem svými stránkami a blogem chtěl dělat - pomáhat, tyto články moc nedělají. Ano, sdělení mých osobních zkušeností a dojmů doplněných o přiblížení toho, místy až značně nepřívětivého, zdravotnického prostředí, spojeného s překladem doktorského jazyka do srozumitelné mluvy, jistě pomůže. Hlavně v orientaci v té děsivé události, jakou třeba mrtvice je. Nemocný ale potřebuje naději, vizi do budoucnosti, slovo, které by ho podrželo, pohánělo "stále dál". Úsměv a pomocnou ruku.

Co mne dopostrčilo?

Osobní příběhy i některých blogerů. Posledním trknutím a impulsem jsou pro mne ale blogy Lenky Faltejskové. Z nich život sálá, žhne, útočí a asi bychom našli mnoho způsobů, jak vyjádřit jejich krásu, něhu a lidství. Nikoliv náhodou se stala blogerkou roku (znovu gratuluji). Mile mně to připomnělo, že člověk by se měl především věnovat životu a ne nějaké mrtvici. Tomu, co lze. Ne plakat nad tím co bylo, či mohlo být. Častokrát jsem, ve své praxi, slyšel otázku: "Mohu dělat to, nebo ono?". Má odpověď většinou zněla: "Dělejte, co můžete. Přece nebudete čekat v posteli na to, než si vás povolají".  

K čemu jsem se tedy dostal?

Kromě "překladů do běžného jazyka" především k předkládání naděje a hledání nových cestiček. Pomoc v nacházení, byť třeba jiného, ale smysluplného života.

 

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 6.5.2013 9:08 | karma článku: 7,49 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

Michal Viewegh přišel málem o život. Jako v jeho předchozích knihách, kde popisuje životní zážitky, líčí své niterné pocity i z této nezáviděníhodné události. Je spisovatel a sděluje nám to tedy formou, kterou umí. Toto není odborná recenze na knihu "Život po životě". Přečetl jsem si ale také recenzi, po které následuje diskuse. Postoje lidí jsou pochopitelně různé. Měly by však mluvit spíše k tématu. Neměly by vyjadřovat svůj osobní vztah k autorovi této knihy. Měly by se spíše zabývat tím, co chce pan Michal Viewegh sdělit.

27.12.2013 v 18:16 | Karma: 19,53 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Alespoň o Vánocích zpomalte

Není kam spěchat. (Za úspěchem? Za lepší karierou? Za bohatstvím?). Většina někam spěchá. Nedá si poradit, aby zvolnili. Prý to nejde. Houby. Prý jde všechno, když se chce. Také se říká "Spěchej pomalu", "Všeliko kvaltování toliko pro hovada dobré jest", "Co se vleče, neuteče", a podobně. Každé prohlášení má sice trochu jiný význam a podtext, ale všechna poukazují na neúčelnost spěchu.

20.12.2013 v 9:09 | Karma: 10,35 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Proč mi nerozumí?

Třeba rozumí. Jen neumí dočasně mluvit a psát. Nemoc, stáří, ale hlavně kombinace obojího, limitují často velmi výrazně obě strany. Jak nemocného, tak blízkého, nebo nejbližší okolí. Nemocný byl před příhodou často schopnější (myslím pochopitelně choroby, které jsou závažnější). Možná i schopnější, než ti okolo. Nemoc ho nezbavila lidství. Nejkomplikovanějším problémem však bývá horší schopnost domluvit se.

30.11.2013 v 14:13 | Karma: 17,02 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Reálné ohrožení života

Může nastat, když se budete řídit radami, které se objevily veřejně. V mailu jsem zachytil jeden, zřejmě "obíhací", možná žertem napsaný, dokument. Je pravděpodobné že mnozí podlehnou a proto jsem napsal tento článek. Chytrým je to jasné. Je strašidelné, skoro nebezpečné, že se někdo pouští i do oblastí, kde může vážně uškodit. Úvodní slova toho textu zní: "Rada čínského profesora – návod, jak zabránit následkům mozkové mrtvice." Následují pokyny jsou, abyste ve chvíli, kdy máte podezření na příchod mrtvice, začali jehlou (naštěstí sterlizovanou) na každém prstu vpichem za nehet způsobovat krvavé zranění.

19.11.2013 v 10:09 | Karma: 18,67 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Pravdu, nebo milosrdnou lež?

Dosti často přichází poměrně náhle onemocnění. Je-li lehké, snadno jej překonáme. Jsme-li ale přepadeni téměř "ze zálohy", bývá zle a protože většinou nejsme zdravotnickými profesionály, informace se snažíme nejdříve sehnat od ošetřujícího lékaře. Očekáváme, často krutou, pravdu, nebo chceme slyšet mnohdy neoprávněné naděje? V praxi jsem se setkal s mnoha lidmi. A také s těmi (a bylo jich více), kteří raději vyslechli nepříjemná fakta. Stali se pak silnějšími, protože poznali nepřítele. Ošetřujícím lékařem je přece jen vždy člověk. Ten se snaží nějak vejít do mantinelů, které mu přináší život. Věřím tomu, že to, co říká, sděluje v dobré víře. Najít to správné ohodnocení stavu pacienta mezi poznatky vědy, zkušeností a možností dávat naději je velmi těžké. Je to velmi náročné a ne každý to zvládá dobře. Co je to dobře? Každý pacient, či nejbližší, na zprávy reagují jinak. Zvolit nejvhodnější způsob a formu proto není vůbec lehké.

12.10.2013 v 10:09 | Karma: 13,44 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!