Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bílé jedy, jídlo a zdraví

Proč rovnou jedy? No, protože k našemu organizmu se takto chovají. Zadáte-li toto heslo do kteréhokoliv vyhledávače, vyběhne vám spousta odkazů. Můžete tak studovat, divit se, lekat se a nakonec přijmout nějaké opatření. To nejjednodušší určitě je mávnout rukou a prohlásit: "Co mám teda proboha jíst?... Na něco přece člověk umřít musí, ne!!! ". To říkají ti zdraví, kteří se domnívají, že alespoň trocha péče o tělo zatěžuje či, že je to snad ostuda. Nebo dokonce společensky nepřijatelné. Přiznejte si, že ke svému domácímu mazlíčkovi se takto nerozumně jistě nechováte. Přeji vám tedy rozhodnutí, kdy se k sobě začnete chovat, jako k psovi. Nejdříve pár zneklidňujících informací. . . . Pak se začnete chovat 'in'. . . Možná.

Cukr

Cukry jsou v centru pozornosti jako rychlý zdroj energie. Jsou to však pouze některé, tzv. jednoduché. Ale, zejména v posledních letech, hodně se mluví i o tom, že cukr může být škodlivý. Nejvíce ten, který používáme denně. Je nepřirozený. Je upravený tak, že je zbavený většiny přírodních látek. Zůstane převážně jen to, co nám může způsobit, kromě libého pocitu sladké chuti, i mnoho škody. Proto patří oprávněně do této, tak sugestivně nazvané, trojice látek. Surovin, které rozhodně zdraví neprospívají. Kromě jiného se také ví, že cukr je živinou pro různé bakterie a kvasinky. Ty, které tolik otravují třeba i ženy nepříjemnou infekcí.

Mouka

Něco podobného, jako cukr. Je to poživatina, která je dokonale upravena do podoby, složením se původním zdrojům zdaleka nepodobající. Je to surovina, která přináší mnoho trablů. Nejen přítomností tolik zmiňovaného lepku, ale i nepřítomností přirozených a potřebných látek (třeba vlákniny). Navíc se do běžně používané mouky, hlavně v pekárnách, přidávají různé přísady, zajišťující některé komerčně výhodné vlastnosti (trvanlivost, ...). Ne všechny druhy, propagované, jako zdravé, tuto vlastnost mají. Jsou pouze lepší, než ty běžné.

Mléko

Hojně užívaný nápoj a surovina, která se od svého původního jmenovce výrazně liší. Z původního mléka je "vycucnuto" vše, pro další zpracování a použití, zajímavé a tak se, zejména ta krabicová tekutina, primárnímu produktu příliš nepodobá. Vzhledem možná, složením ani náhodou. O produktech, zvaných mléčné, se dá psát hodně dlouho. Některé dokonce mléko nikdy nepotkaly. O zdraví údajně prospěšných přísad by se rovněž dalo s úspěchem pochybovat. Ty zdravé, které by přítomny být, podle reklamy, měly, často chybí. Mohli bychom dlouho diskutovat i o dalších věcech. Například, že kráva, která zdrojem mléka je, ho vůbec nepije. Ono je totiž původně určeno telatům a navíc od mateřského mléka lidí se zásadně liší. Dospělý člověk tedy pije mléko určené mláděti a dokonce jiného druhu.

Vysoká škola chemicko-technologická

Už ten název ve vztahu k potravinám může nahánět hrůzu. Že se o výrobu zdravého jídla stará technologie ve spojení s chemií. Je pravda, že její laboratoře spíše dbají primárně o to, abychom jedovaté látky nepožívali. Ale . . . ?! Tyto instituce a podobné laboratoře hledají vhodné přísady. Ingredience, které mají za úkol bez újmy na zdraví způsobit lepší barvu, chuť, trvanlivost. A mnoho dalších vlastností, které vedou hlavně k větší prodejnosti a tím ziskům. O případných zdravotních následcích se dozvídáme často velmi pozdě. To jsou ale historky opakující se již mnoho desetiletí. O to je to smutnější

. Zvláště, vyjde-li najevo, že určitá zkoumající instituce je úzce spojena s výrobcem proti spotřebiteli.  Aféry posledních dní to jen potvrzují.

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 11.3.2013 9:08 | karma článku: 16,35 | přečteno: 1469x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

Michal Viewegh přišel málem o život. Jako v jeho předchozích knihách, kde popisuje životní zážitky, líčí své niterné pocity i z této nezáviděníhodné události. Je spisovatel a sděluje nám to tedy formou, kterou umí. Toto není odborná recenze na knihu "Život po životě". Přečetl jsem si ale také recenzi, po které následuje diskuse. Postoje lidí jsou pochopitelně různé. Měly by však mluvit spíše k tématu. Neměly by vyjadřovat svůj osobní vztah k autorovi této knihy. Měly by se spíše zabývat tím, co chce pan Michal Viewegh sdělit.

27.12.2013 v 18:16 | Karma: 19,53 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Alespoň o Vánocích zpomalte

Není kam spěchat. (Za úspěchem? Za lepší karierou? Za bohatstvím?). Většina někam spěchá. Nedá si poradit, aby zvolnili. Prý to nejde. Houby. Prý jde všechno, když se chce. Také se říká "Spěchej pomalu", "Všeliko kvaltování toliko pro hovada dobré jest", "Co se vleče, neuteče", a podobně. Každé prohlášení má sice trochu jiný význam a podtext, ale všechna poukazují na neúčelnost spěchu.

20.12.2013 v 9:09 | Karma: 10,35 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Proč mi nerozumí?

Třeba rozumí. Jen neumí dočasně mluvit a psát. Nemoc, stáří, ale hlavně kombinace obojího, limitují často velmi výrazně obě strany. Jak nemocného, tak blízkého, nebo nejbližší okolí. Nemocný byl před příhodou často schopnější (myslím pochopitelně choroby, které jsou závažnější). Možná i schopnější, než ti okolo. Nemoc ho nezbavila lidství. Nejkomplikovanějším problémem však bývá horší schopnost domluvit se.

30.11.2013 v 14:13 | Karma: 17,02 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Reálné ohrožení života

Může nastat, když se budete řídit radami, které se objevily veřejně. V mailu jsem zachytil jeden, zřejmě "obíhací", možná žertem napsaný, dokument. Je pravděpodobné že mnozí podlehnou a proto jsem napsal tento článek. Chytrým je to jasné. Je strašidelné, skoro nebezpečné, že se někdo pouští i do oblastí, kde může vážně uškodit. Úvodní slova toho textu zní: "Rada čínského profesora – návod, jak zabránit následkům mozkové mrtvice." Následují pokyny jsou, abyste ve chvíli, kdy máte podezření na příchod mrtvice, začali jehlou (naštěstí sterlizovanou) na každém prstu vpichem za nehet způsobovat krvavé zranění.

19.11.2013 v 10:09 | Karma: 18,67 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Pravdu, nebo milosrdnou lež?

Dosti často přichází poměrně náhle onemocnění. Je-li lehké, snadno jej překonáme. Jsme-li ale přepadeni téměř "ze zálohy", bývá zle a protože většinou nejsme zdravotnickými profesionály, informace se snažíme nejdříve sehnat od ošetřujícího lékaře. Očekáváme, často krutou, pravdu, nebo chceme slyšet mnohdy neoprávněné naděje? V praxi jsem se setkal s mnoha lidmi. A také s těmi (a bylo jich více), kteří raději vyslechli nepříjemná fakta. Stali se pak silnějšími, protože poznali nepřítele. Ošetřujícím lékařem je přece jen vždy člověk. Ten se snaží nějak vejít do mantinelů, které mu přináší život. Věřím tomu, že to, co říká, sděluje v dobré víře. Najít to správné ohodnocení stavu pacienta mezi poznatky vědy, zkušeností a možností dávat naději je velmi těžké. Je to velmi náročné a ne každý to zvládá dobře. Co je to dobře? Každý pacient, či nejbližší, na zprávy reagují jinak. Zvolit nejvhodnější způsob a formu proto není vůbec lehké.

12.10.2013 v 10:09 | Karma: 13,44 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!