Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

50 000 ročně - moc, nebo málo!!!

Pro někoho málo. Pokud bychom počítali lidi, tak je to asi 1 700 školních tříd, 1 000 autobusů, zhruba 6 zimních stadionů. Mluvím ale o částečném množství zásahů do života!!! O "částečném množství", protože těch 50 000 ročně v ČR je statistický počet „jen“ nových případů cévní mozkové příhody, lidově třeba "mrtvice", "pepka"  http://lukasvaclav.blog.idnes.cz/c/312428/Mrtvice.html Daleko více je ale lidí, kteří jsou postiženi jinou tragedií (úraz, zánět, cévní onemocnění jiné části těla, …).

 Je to tedy moc, nebo málo?

   V každém případě je to HODNĚ. Ti doposud zdraví žijí svůj život. Dojde k náhlé změně. Pokud přežijí, mají štěstí. Pokud nepřežijí, posílí skupinu, která je počtem úmrtí na 2.-3. místě. A to jsem se nezmínil ještě o nejbližší rodině, příbuzných a lidech, kteří jsou, nebo byli na nemocném nějak závislí, milují ho/ji a přejí mu/jí uzdravení. Lidé, kterým se také dramaticky změnil život. Strachují se, starají se a denně se vypořádávají s komplikacemi, které tato nechtěná a hlavně neočekávaná situace přináší. V akčních filmech se často používá průpovídka:" 'Seš v problému". Toto je ale skutečný zádrhel. A zasáhne rozhodně víc lidí, než 50 000 ročně !!!

Táhne se životem, jako pověstná "červená nit"

   "Nikdy se neví, co je dost, než se ví, co je víc, než dost".  To je ona "červená nit", která provází život každého. Jsme nepoučitelní. U málokterého zdravého tato vysoká čísla změní jeho chování. Většina je nepoučitelná..... Já jsem "nezničitelný". "Zvládnu všechno". "Proč bych měl odpočívat". "Kdo by to za mě udělal". "Nikdo jiný to nezvládne". "Dovolenou si v žádném případě nemohu dovolit".  Že to znáte?! Taky se váš ochránce rodinného krbu chová podobně? Dělají to ale i nenahraditelné maminky a babičky. Nedají si říct a . . . pak je už pozdě!!!

Proto vás straším čísly a děsím skutečností

   Taky jsem byl takový. A to bych tomu měl rozumět. Jenže. . . Jednal jsem jako normální(?) chlap. Ten pocit mi dělal asi i dobře. Ale také on mi i "bránil" na chvíli se zastavit, odpočinout si a trochu něco změnit ve svém životě. Teď bych měnil. Je ale pozdě. Bojuji a přizpůsobuji se. Nedovolte, abyste se museli "přizpůsobovat". Trpí všichni zúčastnění. "Nepostradatelným" babičkám jsem říkával:"Chcete se starat o vnoučata, nebo chcete, aby se starala ona o vás?!

Nenechte se ždímat

   Když člověk prokáže, že umí, že je schopný a navíc spolehlivý (a je nositelem dalších vlastností, kterých je, jak šafránu) stává se často obětí. Je "ždímán, dokud to jde". Když to už nejde, stane se "vyždímaným citrónem". A přitom by potřeboval tolik sil na sebe.Třeba do důchodu. Aby se mohl těšit se svými vnoučaty. Třeba. Nepřipusťte, aby z Vás byl ždímaný citrón. Dejte na mě! . . . Opravdu. Neusmívejte se tak shovívavě. Jeden můj blízký ví, co se mi stalo. Přesto se mi v přijaté poště objevila hláška, že moji zprávu zobrazil na svém počítači v práci v 04:06 ráno. Domů chodí mezi 18. - 20. hodinou. A to mu firma nepatří. Je zaměstnanec. Prostě nedbá . . .

luk

 

 

Autor: Václav Lukáš | středa 2.1.2013 9:08 | karma článku: 19,80 | přečteno: 2522x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Michal Viewegh a jeho boj o život

Michal Viewegh přišel málem o život. Jako v jeho předchozích knihách, kde popisuje životní zážitky, líčí své niterné pocity i z této nezáviděníhodné události. Je spisovatel a sděluje nám to tedy formou, kterou umí. Toto není odborná recenze na knihu "Život po životě". Přečetl jsem si ale také recenzi, po které následuje diskuse. Postoje lidí jsou pochopitelně různé. Měly by však mluvit spíše k tématu. Neměly by vyjadřovat svůj osobní vztah k autorovi této knihy. Měly by se spíše zabývat tím, co chce pan Michal Viewegh sdělit.

27.12.2013 v 18:16 | Karma: 19,53 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Alespoň o Vánocích zpomalte

Není kam spěchat. (Za úspěchem? Za lepší karierou? Za bohatstvím?). Většina někam spěchá. Nedá si poradit, aby zvolnili. Prý to nejde. Houby. Prý jde všechno, když se chce. Také se říká "Spěchej pomalu", "Všeliko kvaltování toliko pro hovada dobré jest", "Co se vleče, neuteče", a podobně. Každé prohlášení má sice trochu jiný význam a podtext, ale všechna poukazují na neúčelnost spěchu.

20.12.2013 v 9:09 | Karma: 10,35 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Proč mi nerozumí?

Třeba rozumí. Jen neumí dočasně mluvit a psát. Nemoc, stáří, ale hlavně kombinace obojího, limitují často velmi výrazně obě strany. Jak nemocného, tak blízkého, nebo nejbližší okolí. Nemocný byl před příhodou často schopnější (myslím pochopitelně choroby, které jsou závažnější). Možná i schopnější, než ti okolo. Nemoc ho nezbavila lidství. Nejkomplikovanějším problémem však bývá horší schopnost domluvit se.

30.11.2013 v 14:13 | Karma: 17,02 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Reálné ohrožení života

Může nastat, když se budete řídit radami, které se objevily veřejně. V mailu jsem zachytil jeden, zřejmě "obíhací", možná žertem napsaný, dokument. Je pravděpodobné že mnozí podlehnou a proto jsem napsal tento článek. Chytrým je to jasné. Je strašidelné, skoro nebezpečné, že se někdo pouští i do oblastí, kde může vážně uškodit. Úvodní slova toho textu zní: "Rada čínského profesora – návod, jak zabránit následkům mozkové mrtvice." Následují pokyny jsou, abyste ve chvíli, kdy máte podezření na příchod mrtvice, začali jehlou (naštěstí sterlizovanou) na každém prstu vpichem za nehet způsobovat krvavé zranění.

19.11.2013 v 10:09 | Karma: 18,67 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Pravdu, nebo milosrdnou lež?

Dosti často přichází poměrně náhle onemocnění. Je-li lehké, snadno jej překonáme. Jsme-li ale přepadeni téměř "ze zálohy", bývá zle a protože většinou nejsme zdravotnickými profesionály, informace se snažíme nejdříve sehnat od ošetřujícího lékaře. Očekáváme, často krutou, pravdu, nebo chceme slyšet mnohdy neoprávněné naděje? V praxi jsem se setkal s mnoha lidmi. A také s těmi (a bylo jich více), kteří raději vyslechli nepříjemná fakta. Stali se pak silnějšími, protože poznali nepřítele. Ošetřujícím lékařem je přece jen vždy člověk. Ten se snaží nějak vejít do mantinelů, které mu přináší život. Věřím tomu, že to, co říká, sděluje v dobré víře. Najít to správné ohodnocení stavu pacienta mezi poznatky vědy, zkušeností a možností dávat naději je velmi těžké. Je to velmi náročné a ne každý to zvládá dobře. Co je to dobře? Každý pacient, či nejbližší, na zprávy reagují jinak. Zvolit nejvhodnější způsob a formu proto není vůbec lehké.

12.10.2013 v 10:09 | Karma: 13,44 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!