Revoluční myšlenky: V. I. Lenin: Dubnové teze

Geniální plán Vladimíra Iljiče k uskutečnění přechodu od revoluce buržoazně demokratické k revoluci socialistické.

Leninovy Dubnové teze ze dne 17. dubna 1917 se staly jedním ze základních textů bolševické, tj. komunistické ideologie, předznamenaly politický vývoj v Rusku a v pozdějších letech rovněž i v některých dalších státech, které se vydaly cestou výstavby a budování socialismu.Dubnové teze vznikly v době, kdy si Kerenského Prozatímní vláda odmítala připustit podíl Ruska na masakrech I. světové války a pokračovala v plnění svých spojeneckých závazků vůči dohodovým mocnostem.

Podle Lenina, který od vypuknutí prvního světového válečného konfliktu rozpoutaného ve jménu koloniálního přerozdělení světa, duševního giganta Lenina, brilantního, nekompromisního a důsledného bolševického vůdce, ideologa a revolucionáře nekompromisněa společně s německmi soudruhy Karlem Liebknechtema Rózou Luxemburgovourazícího heslo VÁLKU IMPERIALISTICKÉ VÁLCE,

byla jatka světové války zažehnuta a vedena barbarskými imperialistickými mocnostmi v zájmu udržení starého zpuchřelého světa koloniálního panství velmocí, světa, na jehož neodvratný pád do propadliště dějin čekal světový proletariát i monarchiemi utlačené národy veškerého lidstva.

Génius V. I. Lenin s německými revolucionáři, členy svazu Spartakus, zakladateli Komunistické strany Německa a mučeníky Rózou Luxemburgovou a Karlem Liebknechtem.

Geniální tvůrce a vůdce strany nového typu, umný strůjce i mozek epochální a bezprecedentní změny lidských dějin a slovy gruzínského bolševického básníka Vladimíra Majakovskéhonejpozemštější pozemšťan, první z těch, kdož žili kdy na zeměkouli, dal mezi 3. dubnem až 3. červnem 1917 straně a proletariátu teoreticky zdůvodněný, precizní, jasný a konkrétní plán boje k uskutečnění přechodu od revoluce buržoazně demokratické k revoluci s socialistické. Lenin rovněž označil vytvoření republiky sovětů za nejlepší, nejvhodnější i nejpatřičnější politickou formu diktatury proletariátu.

V pracích Dopisy o taktice [http://lukassluka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=542547],

Úkoly proletariátu v naší revoluci [http://lukassluka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=553842],Politické strany v Rusku a úkoly proletariátu[3] Lenin brilantně rozvinul myšlenky obsažené v samotných Dubnových tezích[4].

  

[1] Viz V. I. Lenin, Dopisy o taktice, Spisy 24, str. 32-45, resp. http://lukassluka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=542547

i[2] Viz V. I. Lenin, Úkoly proletariátu v naší revoluci (návrh platformy proletářské strany), Spisy 24, str. 47-  83 (v ruštině http://leninism.su/works/70-tom-31/1924-zadachi-proletariata-v-nashej-revolyuczii.html

[3]  Viz V. I. Lenin,Politické strany v Rusku a úkoly proletariátu, str. 85-99

[4]    Viz https://www.marxists.org/cestina/lenin/1917/dubtez.htm

Autor: Lukáš Sluka | úterý 23.8.2016 22:22 | karma článku: 9,49 | přečteno: 462x