Pane premiére Topolánku, přestaňte si stěžovat, začněte dělat!

Premiér Topolánek v dnešním rozhovoru pro MFDnes řekl: „K opatřením typu šrotovné jsem já skeptický. Domnívám se, že pokud nedojde k nějakému celoevropskému řešení, neprotekcionistickému, které bude plošné, tak to na vládě neprojde. (...) Pokud to nebude evropské systémové řešení, budu hlasovat proti šrotovnému. V dané chvíli mi to připadá chybné, přestože to už řada států dělá. Je to krok velmi pochybný, který navíc nevede k nějakému řešení.“ Zcela s ním souhlasím. Ale proboha copak není předsedou Evropské rady? Není snad na něm a na české vládě, aby přicházela s návrhy na to, co má EU jako celek dělat?

Jak výstižná zkratka vyjadřující směsici neschopnosti a negativismu, která již deset let charakterizuje postoj ODS k Evropské unii a našemu členství v ní: náš premiér předsedá politicky nejvlivnějšímu tělesu EU – a do českých novin si stěžuje na ostatní země EU a vykládá, co by EU měla či neměla dělat. 

Pane premiére, co takhle si vzpomenout, že teď zrovna té Evropské unii, která to dělá špatně, předsedáte? Co takhle vzít telefon a obvolat Barrosa, Merkelovou, Browna, Sarkozyho a spol. a nabídnout jim Váš návrh „celoevropského, neprotekcionistického a plošného řešení“, po kterém voláte? 

Co takhle místo nadávání pro MFDnes napsat článek třeba pro Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde, El País, Corriere della Sera a The Times a střetnout se v evropském mediálním prostoru s těmi, kdo říkají, že Češi předsednictví tváří v tvář krizi nezvládají, nic konkrétního nenavrhují a jen kritizují? 

Pane premiére, kdy už pochopíte, že předsednictví není divadélko pro české veřejné mínění, ale zcela vážná příležitost – a povinnost! – pro Vás a Vaši vládu utvářet evropskou politiku?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Macek | sobota 7.2.2009 14:30 | karma článku: 28,33 | přečteno: 1942x