Otevřený dopis senátorům ODS: Podpořte Lisabon!

S Evou Palatovou jsme dnes zaslali otevřený dopis členům senátorského klubu ODS, v němž na ně apelujeme, aby podpořili Lisabonskou smlouvu, a nabízíme věcnou debatu o všech jejích kritických bodech. Oba jsme v minulosti měli tu čest pracovat v Senátu na tématech úzce souvisejících s EU a viděli jsme, jak odpovědně a věcně se Senát vždy snažil evropské záležitosti projednávat. Mrzí nás, že poté co Poslanecká sněmovna vyjádřením nedůvěry vládě podrazila nohy českému předsednictví, je to právě Senát, kdo naše postavení v EU dále oslabuje tím, že brzdí ratifikaci Lisabonské smlouvy. Zde je text otevřeného dopisu:

 

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,

Senát se již léta snaží - a to i s podporou Vašeho klubu - stát se komorou, která k evropské problematice přistupuje věcně, bez předsudků a politických vášní typických pro Poslaneckou sněmovnu.

Proto Senát v letech, která předcházela dojednání tzv. euroústavy a následně Lisabonské smlouvy, pořádal veřejná slyšení o budoucnosti Evropy. Proto jeho delegát v Konventu o budoucnosti Evropy narozdíl od delegáta Poslanecké sněmovny pravidelně a detailně informoval senátory o práci Konventu a k jeho zprávám probíhala racionální debata. Proto se Senát mnohem dříve a aktivněji chopil své role v rámci zapojení národních parlamentů do fungování Evropské unie.

Víme to, neboť jsme oba byli u toho. Jsme dodnes hrdí na to, že jsme mohli v Senátu pracovat. Byla to instituce, která uměla k evropské integraci přistupovat s nadhledem a se starostí o dlouhodobý zájem naší země. Proto nás mrzí, že Senát dnes na sebe vzal roli brzdy v procesu ratifikace Lisabonské smlouvy.

Bylo legitimní klást si otázky ohledně vztahu mezi Lisabonskou smlouvou a naší Ústavou. Je proto dobře, že se senátoři dotázali Ústavního soudu na jeho názor na potenciálně problematické body. Odpověď byla jednoznačně kladná a navíc i jednomyslná. Připomeňme, že Ústavní soud je složen ze soudců, s jejichž nominací Senát souhlasil a které z 80% jmenoval prezident Václav Klaus.

Bylo legitimní poukázat na naše domácí problémy týkající se vztahu mezi oběma komorami a vztahem mezi Parlamentem a vládou, a související s některými aspekty fungování EU dle Lisabonské smlouvy. I v této věci bylo Senátu vyhověno.

Proto se nyní ptáme: co ještě brání okamžité ratifikaci Lisabonské smlouvy Senátem Parlamentu České republiky?

Na řadu věcných argumentů používaných kritiky Lisabonské smlouvy reagujeme na stránkách www.lisabonska-smlouva.eu. Shrnujeme tam též hlavní důvody pro její schválení v zájmu České republiky, dnešních i budoucích generací našeho národa. Jaké jiné argumenty Vám brání k ratifikaci přistoupit? Rádi na Vaše věcné argumenty odpovíme.

Svou nezodpovědností Poslanecká sněmovna vrazila nůž do zad českému předsednictví v Evropské unii. Senát tomu mohl vzhledem ke své ústavní roli jen přihlížet. Má však dnes možnost alespoň nepřímo českému předsednictví pomoci nabrat nový dech, má možnost usnadnit přetěžký evropský start novému premiérovi České republiky: bezodkladně a důstojně ratifikovat Lisabonskou smlouvu jako důkaz, že to Česká republika myslí se svou rolí v Evropské unii vážně a že slovo a podpis vlády České republiky nejsou bezcenné.

Apelujeme na Vás ve jménu dlouhodobých zájmů České republiky a s nadějí, že ambice Senátu být „radou moudrých" ve vztahu k Evropské unii nepadla za oběť vnitropolitickým či dokonce jen vnitrostranickým vášním.

Děkujeme Vám za pozornost, kterou věnujete naší výzvě a naší nabídce věcné debaty o argumentech, které Vám brání hlasovat pro Lisabonskou smlouvu.

S uctivým pozdravem,

 

 

Autor: Lukáš Macek | pátek 10.4.2009 16:14 | karma článku: 9,91 | přečteno: 1755x