Náš politický cirkus aneb festival nezodpovědnosti

Lidé z Hradu mohou naše předsednictví EU zlehčovat, jak chtějí, ale faktem je, že je to vzácné období, kdy se česká politická reprezentace dostává do středu celosvětové politiky. Zda tam budou za figuranty či za platné hráče, to záleží především na nich. Ale nejde jen o příležitost „být u toho“. Pokud to myslíme se svým členstvím v EU vážně a chceme se tam co nejlépe prosazovat, je předsednictví jedinečnou příležitostí, jak nasbírat nebo naopak poztrácet svůj politický kapitál v tomto „klubu“. Zkrátka je to důležitý moment a pokud existuje nějaké období, kdy by se čeští politici mohli snažit si trochu zahrát na státníky, tak je to nyní. Čeho jsme svědky?

Naděje na „příměří“ mezi vládou a opozicí, která vypadala docela reálně, vzala za své. Nevím, kdo za to nese větší vinu. Nezodpovědný postoj ČSSD k hlasování o zahraničních vojenských misích a spojování všeho s jejich umanutým bojem proti poplatkům ve zdravotnictví určitě nepomohlo. Na druhou stranu výměna „Lisabon za radar“ navrhovaná ODS je také špatně. 

A tak nám předsednictví začalo bez příměří... Neuplynulo ani pár dní a začala soutěž o to, kdo přijde s nezodpovědnějším nápadem. 

Začalo to hlasy zaznívajícími z ČSSD, že už si opozice dává dohromady seznamy akcí v Bruselu, kde budou muset být naši ministři, aby vytipovala nejlepší termín pro nové hlasování o nedůvěře vládě. Jak mužný a státnický přístup od údajně „proevropské“ strany! 

Pak ovšem zabodoval premiér. Toho náhle napadlo, ani ne týden po převzetí předsednické role v EU, že je to přesně ta správná chvíle, kdy ze své vlády vyhodit předsedu jedné z koaličních stran... 

Dotyčný předseda nenašel lepší způsob jak zakontrovat, než začít usilovat o vyhození svého spolustraníka-rivala (což je problém lidovců), který je však shodou okolností též ministrem financí. Máme snad týden po zahájení předsednictví odstřelit ministra odpovědného právě za resort, kde se bude v nadcházejících měsících na evropské úrovni hrát o hodně? To není jen problém lidovců a vládní koalice, to je problém republiky jako takové. 

Možná je to všechno z hlouposti. Nebo je to dokonale vymyšlená šachová partie (třeba jak se zbavit malých koaličních stran a dohodnout se s ČSSD?). Nebo je to jenom obyčejné vyřizování osobních účtů mezi pár jedinci s přebujelým egem. Nevím a je mi to jedno. Protože nic z toho není přijatelnou omluvou pro hazardování se skutečným národním zájmem, které nám teď politická reprezentace tak vesele předvádí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Macek | pátek 9.1.2009 15:29 | karma článku: 20,24 | přečteno: 1317x