Klausovo matení „začátečníků“ aneb předčasný Silvestr v MFDnes

K „manuálu pro začátečníky“, který o Lisabonské smlouvě sepsal Václav Klaus pro MFDnes (27/12/08) se ještě asi vrátím podrobněji. Ale dnes aspoň stručně o jedné evidentně nepravdivé informaci, kterou tam děsí „začátečníky“.

Na naprosto přehnané tvrzení o tom, jak moc Lisabonská smlouva přenáší pravomoci z úrovně členských států na EU jsem již reagoval zde (zejména komentář k druhé citaci VK). Nemám tak co dodat k jeho tvrzení, že „Lisabonská smlouva ve velkém rozsahu přesouvá pravomoci z jednotlivých členských zemí do „Bruselu“, neboli na orgány EU.“ A mimochodem, jak je to s tím „Bruselem“, jsem zase psal tady. Ale prosím, lze se různit v názoru na to, co považujeme za „velký rozsah“. A Václava Klause lze u těchto paušálních tvrzení omlouvat nedokonalými znalostmi práva a historie EU či jeho ideologickou přecitlivělostí na jakékoli posílení EU. 

Je už vážnejší, když prezident republiky vypočítává oblasti, které se podle něho „nově“ dostávají do kompetence „Bruselu“ – a přitom se jedná o oblasti, kde se z hlediska dělby kompetencí NIC nemění (za všechno uveďme třeba nepřímé daně či zahraniční politiku). 

Ale už zcela šokující je, když hlava státu svým spoluobčanům chladnokrevně naservíruje naprosto zavádějící polopravdu: „Vznikne např. i evropská policie, která bude smět zasahovat na území všech členských států.“ Takže čtenář „začátečník“ si pochopitelně začne představovat, jak po přijetí Lisabonské smlouvy u něho může kdykoli zazvonit europolicajt a na příkaz „Bruselu“ jej odvléci k výslechu do belgické metropole... 

Uklidněme se a v klidu si to rozeberme. 

1. Slovo „vznikne“ (které u čtenáře navodí pocit revoluční novinky) je nepravdivé: Lisabonská smlouva mluví pouze o agentuře Europol, která již existuje od 90. let a je zmiňována v dnes platných smlouvách, ke kterým jsme vstupem do EU v roce 2004 přistoupili.  

2. Výraz „evropská policie“ je přehnaný, ale proč ne. Jen se divím, proč Václav Klaus a jemu blízcí jinak bojují proti používání terminologie obvyklé v členských státech na úrovni EU (mj. i kvůli ODS se dál bude třeba oficiálně muset evropské legislativě říkat „nařízení“ a „směrnice“ – a ne prostě „evropské zákony“). 

3. VK tvrdí, že Europol „bude smět zasahovat na území všech členských států“. VK již neříká, že smlouva výslovně stanoví, že „jakákoli operativní akce Europolu musí být vedena ve spojení a po dohodě s orgány členských států, jejichž území se týká. Používání donucovacích opatření spadá výlučně do pravomoci příslušných vnitrostátních orgánů.“ (LS, čl. 88) Také neříká, že další článek LS praví, že „Rada stanoví zvláštním legislativním postupem podmínky a meze, za nichž mohou příslušné orgány členských států uvedené v článcích 82 a 87 působit na území jiného členského státu ve spojení a po dohodě s jeho orgány. Rada rozhoduje jednomyslně po konzultaci s Evropským parlamentem.” 

4. Po tom všem lze považovat za detail, že VK samozřejmě nezmíní fakt, že pravomoci Europolu jsou vymezeny, tj. Europol se samozřejmě nebude moci zabývat čímkoli, co si zamane.  

Takže: Europol (chce-li Václav Klaus, tak „evropská policie“) bude pomáhat policejním orgánům členských zemí (ať už jednotlivě nebo v koordinaci mezi více zeměmi) v boji proti závažné přeshraniční trestné činnosti; pokud tato pomoc bude vyžadovat činnost Europolu na území kteréhokoli členského státu, pak k tomu „europolicajti“ budou potřebovat výslovný souhlas kompetentních orgánů dotyčné země. 

Nechám na každém čtenáři úvahu na téma, kde končí polopravda a začíná lež. 

Na závěr dvě poznámky:

1. Tento nový pokus o manipulaci je tím neodpustitelnější, že Václav Klaus už jednou podobným způsobem manipuloval s veřejným míněním v podobné oblasti, když strašil německými policajty, kteří u nás budou zasahovat se zbraněmi nabitými naostro (v souvislosti s tzv. eurozatykačem). Vysloužil si za to tehdy silnou kritiku, neboť se jednalo o objektivní nepravdu – jak vidno nijak se z toho nepoučil. 

2. Václav Klaus občanům dluží vysvětlení, proč narozdíl od 27 vlád zemí EU nemá pocit, že v době, kdy EU nemá vnitřní hranice, na kterých by byli všichni cestující systematicky kontrolováni, je velmi důležité, aby v EU existovaly relevantní mechanismy umožňující efektivní spolupráci jednotlivých policejních orgánů napříč EU. Terorismus, obchod s drogami či s lidmi, mafie – jsou to snad fenomény, které existují jen ve fantazii „evropeistů“? Je proti těmto fenoménům účelné bojovat tak, že máme 27 policií, které mezi sebou nekomunikují, nespolupracují, své aktivity nekoordinují, své informace si nevyměňují? O nic jiného ve věci Europolu nejde. 

Jako předčasné zahájení silvestrovské veselice v MFDnes ze soudku (špatného) recesistického černého politického humoru by se tento výrok snad dal omluvit. Pokud však větu o „evropské policii“ napsal Václav Klaus vážně a při vědomí všeho, co v tomto článku zmiňuji, pak je to ukázka politického cynismu nehodného hlavy státu.

Autor: Lukáš Macek | úterý 30.12.2008 14:19 | karma článku: 25,09 | přečteno: 2607x