Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

hippon

8. 2. 2011 13:41
Antikoncepce

Nemám představu, jak "antikoncepční program" OSN v Egyptě funguje, nicméně mohu Egypťanům jen tleskat, pokud s ním pány z OSN posílají někam. Zejména v případě, že by šlo o propagaci zdraví nebezpečných chemických nebo dokonce abortivních svinstev.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

8. 2. 2011 14:43
Re: Antikoncepce

Antikoncepci užívá 60% Egypťanů a Egypťanek (UNICEF).

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 2. 2011 18:42
Vysoká porodnost je důsledkem bídy

Ne naopak.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

8. 2. 2011 10:34
Re: Vysoká porodnost je důsledkem bídy

nikoliv. Vysoká porodnost je důsledkem kdečeho, od hodnot společnosti přes chybějící možnosti jiného zajištění až po důvody politické nebo mystické, ale bohužel je také příčinou bídy mnoha rozvojových zemí. Pokud se podíváte do ekonomické historie afrických zemí, zjistíte, že hospodářský úpadek počínající ve většině zemí v 80. letech se kryje mj. také s dobou, kdy začaly dorůstat silné ročníky. Infrastruktura nestačí, nepostačují školy, nemocnice, stoupá nezaměstnanost, země nestačí zabezpečit rostoucí počet (přinejmenším zprvu neproduktivních) občanů... atd. Zkuste si jen představit, že by se tady ze dne na den rodiny rozhodly, že každá bude mít zase deset nebo jedenáct dětí, jak to bylo běžné před dvěma sty lety. A s tím, že lékařská péče zůstane na dnešní úrovni, takže jich přežije daleko víc. Kdo tu péči zaplatí? Co školky, školy, zaměstnání pro ten dav? A i kdyby každé z těch jedenácti dětí už mělo děti jen dvě, hned tak se z toho maléru nevymotáme.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

7. 2. 2011 13:23
Pane Lhoťane,

vámi nastíněná teorie je velmi zjednodušující. Například úplně pomíjíte skutečnost, že porodnost v Egyptě už od 90. let setrvale a poměrně rychle klesá - od roku 2000 do roku 2008 se snížila ze 3,5 dítěte na ženu na 3 děti na ženu, přičemž ve městech je toto číslo nižší (něco kolem 2,5 dítěte na ženu). To sice nezastavilo nárůst populace a infrastruktura nestačí ani na růst takto zpomalený, ale rozhodně se nedá říci, že by se Egypťané "množili jako králíci a čím dál víc". Trend snižování porodnosti sledujeme, mimochodem, na celém světě.

0 0
možnosti
G

Gašpo

7. 2. 2011 12:57
No hoci sme každý na inej strane

a ako propagátora islámu v našich zemepisných šírkach Vás moc nemusím, tentoraz s Vami súhlasím.

Mubarak je dosť chytrý na to, aby vedel, že len udržanie sekularity v Egypte aj za každú cenu, je cesta. Bohužiaľ nie je určite žiadny osvietenec a mnoho vecí robil zjednodušene až nešťastne. Muslimské bratrstvo sa vďaka zákazu stalo ešte populárnejším a svoju popularitu zbieralo práve podobnými argumentmi ako popisujete. Stačí sa množiť a Alláh sa postará. Bohužiaľ nepostará. Mám obavy, že Egypt padne do veľkého ekonomického průšvihu, čo ešte posilní radikálov. Začarovaný kruh, ktorý neveští nič dobrého.:-/

0 0
možnosti
ZP

zzzdenek13

7. 2. 2011 12:15
přesně!

Mohli bychom vlastně jít ještě dále - kde na Blízkém/Středním východě existuje mezi muslimskými státy nějaký demokratický režim? Nebo - není problém chudoby na Blízkém/Středním východě v náboženství samotném, tedy v islámu? Jinými slovy - který muslimský režim, nedisponující nerostným bohatstvím, prosperuje?

0 0
možnosti
MR

iluminat

7. 2. 2011 20:31
Re: přesně!

taky si myslim, dokonce v Egypte a vubec na Blizkem Vychode zacala civilizace, v Indii mozna jeste drive, a to vse v dobe kdy my jsme jak se rika lezli po stromech. A cim to ze tak zdegenerovali a dnes ziji v tmarstvi, chudobe a hnoji? Ono nabozenstvi je krasna vec ale ma se ho pouzivat jak safranu,  Neni nahodou ze dnesni muslimske zeme jsou velmi nabozne - i Indii nemluve - a v nasem stredoveku se nam taky moc nedarilo, to arabove tenkrat na tom byli nesporne lepe. A egyptanum po svobodnych volbach bude o moc hure.

0 0
možnosti
V

villík

7. 2. 2011 12:07
Hmm. Zvláštní téma..... navodilo mě takovou...

 .....analogii.

Jaké náboženství vlastně praktikují naši Romové. Myslím tím z pohledu příčin populační exploze.

A jak je to vlastně s tím přemejšlením o tom, jak děti uživí a ......

0 0
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).