Křesťané z ČSSD kritizuji Hradec Králové za muslimofobii

Křesťansko-sociální platforma ČSSD odsoudila podporu představitelů krajské samosprávy z Hradce Králové proti-muslimskému sdružení Antimešita o.s. vedenému Valentinem Kusákem. Podle tiskové zprávy platformy ČSSD „Antiislamismus, který se v aktivitách iniciativy a občanského sdružení projevuje, je pokládán za podobný projevům nesnášenlivosti vůči skupině obyvatel na rasovém, etnickém nebo náboženském základě, jakou jsou např. antisemitismus nebo odpor k Romům.“

Podle Křesťansko-sociální platformy ČSSD je rozhodnutí vedení krajského úřadu s ústavou České Republiky a zákonem o církvích. Zákon o církvích a náboženských společnostech č. 3/2002 Sb. ve svém § 4, výslovně určuje: Stát, kraje a obce nemohou provádět náboženskou nebo protináboženskou činnost.

Na závěr tiskové zprávy signatáři konstatují: „Sociální demokracie tradičně prosazuje občanskou rovnost, pluralitu a toleranci mezi různými náboženskými a nenáboženskými názory a jejich spolupráci ve veřejném prostoru. Křesťansko-sociální platforma ČSSD při této příležitosti připomíná, že křesťanské církve jsou s islámem v procesu dialogu a společně ve vzájemném respektu řeší např. i nesnadné otázky koexistence islámské menšiny s křesťanskou a sekulární složkou obyvatelstva. Vybízíme krajské orgány Královéhradeckého kraje, aby uvedly vztah k iniciativě a sdružení do souladu s demokratickou politikou a s právním řádem České republiky.“

Celý text prohlášení si můžete přečíst zde.

Rozhodnutí Křesťansko-sociální platformy ČSSD vyjádřit se k rozhodnutí Královéhradeckého kraje podpořit proti-muslimskou iniciativu je ojedinělým krokem na české politické scéně, neboť nikdo jiný se zatím k cele kauze nevyjádřil. Naopak krok Královéhradeckého kraje je nejspíše první vlaštovkou, kdy doposud neveřejná podpora proti-muslimským aktivitám ze strany některých politiků a představitelů samospráv, bude již i na veřejné úrovni.

Bude jistě velice zajímavé sledovat celý vývoj a pozorovat prohlubující se nedůvěru či odpor k muslimům v české společnosti. Otázkou je jestli a jak budou reagovat představitelé Islámských nadací.

V této souvislosti doporučuji připravovaný online chat EKONOMU s Vladimírem Sáňkou, místopředsedou UMOČR a členem správní rady Islámské nadace v Praze, kde se můžete ptát na to proč podporuje sebevražedné atentáty proti Izraeli, odmítá jeho existenci a nedodržuje české zákony. Chat zde.

Autor: Lukáš Lhoťan | pátek 19.8.2011 5:04 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1373x