Křesťané vyhánějí muslimy, ale kdo doopravdy začal násilí?

Naše média jsou plná zpráv o tom, jak zlí křesťané ve Středoafrické republice vraždí a vyhánějí muslimy. Poselství mediální masáže, které se line také z muslimských médií a prostřednictvím multikulturních aktivistů, je jasné. Chudáčci muslimové jsou oběti zlých krvelačných křesťanů a animistů. 

Osobně jsem nepřítelem kolektivních trestů a opatření, byť jsou mnohdy pochopitelná - jako v případě sudetských Němců. To, co se však děje v našich médiích v souvislosti s konfliktem ve Středoafrické republice, je opět ukázka mediální propagandy, která z nějakého důvodu kopíruje propagandu islámskou a celou situaci významně překrucuje.

Málokdo již ví, a málokdy se to objevuje i v článcích o celé situaci, že první kdo začal s násilím, vražděním, znásilňováním a mučením byli muslimští povstalci, kteří se pokoušeli uchopit moc. Do toho všeho se zamíchaly i kmenové problémy a zájmy jiných mocností a krize byla na světě. Obyvatelé Středoafrické republiky nemuslimského vyznání mají již staleté zkušenosti se soužitím s muslimskou menšinou a jejím chováním. Islám se tam totiž dostal v rámci obchodu s otroky, který provozovali Arabové.

Nedivím se tedy tomu, že jakmile se pokusili muslimští povstalci o státní převrat a muslimská menšina je podpořila, rozhodli se nemuslimové jednat a preventivně muslimy ze země vyhnat. To, že během této čistky dochází i k násilí a brutalitě, je smutné, ale dalo se to čekat. Ve Středoafrické republice totiž nepřevládá čisté křesťanství, ale je tam smíseno se spoustou pohanských rituálů a myšlenek.

Než tedy odsoudíte středoafrické obyvatele za jejich rozhodnutí vyhnat muslimy (mnohdy ani nejde o původní obyvatele, ale přistěhovalce) kvůli tomu, že pro jejich společnost představují bezpečnostní hrozbu, zamyslete se nad tím, jestli měli Češi právo odsunout sudetské Němce za to, co páchali pod vedením nacistů.

Historie konfliktu
Počátkem roku 2013 provádí povstalecké hnutí Seleka (podrobnosti zde) státní převrat a přebírá moc ve Středoafrické republice. Většinu povstalců tvoří muslimové.

V reakci na muslimy vedený převrat vzniká hnutí Anti-balaka tvořené křesťany a animisty, a zahajuje boj proti muslimskému teroru. V rámci oboustranných násilností umírají civilisté. V reakci na brutalitu muslimských povstalců dochází k brutalitě i ze strany Anti-balaka.

Hnutí Anti-balaka získává podporu většiny obyvatel Středoafrické republiky, kteří se přidávají na stranu hnutí a sami začínají vyhánět muslimy. Muslimští povstalci jsou poražení a obyvatelé Středoafrické republiky začínají organizovat odsun muslimského obyvatelstva ze země.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Lhoťan | neděle 23.2.2014 11:56 | karma článku: 27,67 | přečteno: 1233x