Česká muslimka jmenována soudkyní tribunálu OSN

Generální tajemník OSN jmenoval českou muslimku Ivanu Hrdličkovou soudkyní odvolacího soudu Zvláštního tribunálu pro Libanon. Po vítězství prvního muslima v utkání o křeslo senátora parlamentu ČR se tak jedná o další úspěch české muslimské komunity.

Ivana Hrdličková se kromě soudcovské profese věnuje i práci na projektu Euromed v jehož rámci má být usnadněno v následujících desetiletích přesídlení milionů muslimů do Evropy.

Ministr Spravedlnosti ČR Pavel Blažek (ODS) po osobním rozhovoru s touto českou muslimkou ocenil její znalost islámu a islámského práva a řekl, že si cení takovýchto osob.

Ivana Hrdličková je také aktivní v české muslimské komunitě, podílela se například na překladech několika propagačních knih o islámu a účastní se i v diskuzích propagujících islám. Osobně se velice dobře zná i s předsedou Muslimské obce v Praze Vladimírem Sáňkou. Já sám píši podrobnosti o jejim působení v české muslimské komunitě v knize Islám a islamismus v České republice (podrobnsoti zde.)

Jistou komplikací v jejím působení v Libanonu mohou být, ale právě tyto kontakty na českou muslimskou komunitu. Respektive na představitele, kteří v Čechách propagují sunnitský islám a jeho kritiku šíitského islámu. Což v situaci, kdy mnozí z vyšetřovaných se hlásí k šíitskému islámu může být vnímáno jako důkaz její neobjektivnosti.

Ať tak nebo tak je její jmenování možné vnímat jako důkaz toho, že česká muslimská komunita se těší většímu vlivu ve strukturách EU a OSN než odpovídá její velikosti. Podrobnosti o některých islámských aktivitách paní Ivany Hrdličkové si můžete přečíst anglicky zde.

O projektu EUROMED více například zde.

Autor: Lukáš Lhoťan | čtvrtek 20.12.2012 17:05 | karma článku: 22,74 | přečteno: 3154x