Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To, co odlišuje současný život západní civilizace od podmínek života, které převládaly v dřívějších dobách – a stále převládají i pro většinu lidí žijících dnes –, nejsou změny v množství pracovníků ani jejich schopnosti, ani znalost možností využití primárního výzkumu a jeho použití v aplikovaném výzkumu technologiemi. Je to množství nashromážděného kapitálu. 

Kapitálové statky přicházejí na svět spořením. Část zboží, které je vyprodukováno, je zadrženo před okamžitou spotřebou a použito v procesech, které ponesou ovoce až v budoucnosti. Celá materiální civilizace je založena na tomto kapitalistickém  přístupu k řešení problémů výroby.

Neexistuje jiný způsob, jak zajistit vyšší mzdy, než investováním více kapitálu v přepočtu na jednoho pracovníka. Více investování kapitálu znamená dát pracovníkovi efektivnější nástroje. S pomocí lepších nástrojů a přístrojů se zvýší množství a kvalita výrobků. Jakmile zaměstnavatel díky tomu bude v pozici, kdy od spotřebitelů získá víc za to, co zaměstnanec vyprodukoval za jednu hodinu práce, bude schopen – a díky konkurenci ze strany ostatních zaměstnavatelů nucen – zaplatit vyšší cenu za práci zaměstnance.

1 0
možnosti
AK

Proboha, kde je možné se takovéhle nesmysly dočíst?

Nebo je to myšleno jako humorný aprílový příspěvek?

Kapitálové statky přicházejí na svět spořením???

0 1
možnosti
KN

Zákon o zákazu zaměstnávání nevýkonných lidí není nic pozitivního.

Proč by měl být člověk, který nedokáže vydělat víc než 8500 Kč měsíčně hned vyhozen z práce ?

Zákaz zeměstnávání těchto lidí mi přijde jako nelidské !

0 0
možnosti

Bylo by fér přepočítávat minimáĺní mzdy sousedů z kurzem 25 kč / eur, protože byly zavedeny ještě před Singerovou zločinnou intervencí.

0 0
možnosti
SS

Produktivita 2/3 oproti německé? Nevěřím. Dokažte to!

0 0
možnosti
AK

To nepsal autor, ale já.

A k dispozici máte stejné údaje Eurostatu jako já.

Tak pro ten rozkaz nevidím důvod...

0 0
možnosti
Foto

Pane Lhoťane jak je možné, že pokud tam kapitalista postaví továrnu s lepší produktivitou než má jeho mateřský podnik v Německu, velikost mezd je tam ještě daleko nižší, než například v jeho továrně postavené u nás v České republice?   Také tam mají vstupy levnější a ceny v jejich obchodech mohou být vyšší než jsou u nás.   Ceny a cenová konkurence totiž nezáleží na nějakém arbitrárním rozhodnutí, jak se tu mnoho lidí domnívá, ale jen a jen na počtu kapitálových statků vztažených na jednotlivce.  Tam kde je těch kapitálových statků víc, tam jsou mzdy větší a ceny menší.

0 3
možnosti
Foto

Nějak mi vypadla věta :  A co v Africe?

1 0
možnosti
AK

Na vaši otázku není tak těžké odpovědět:

Vydělávají víc, protože si to dokázali prosadit.

Rozhodující je vždy rozdělení přidané hodnoty mezi firmy a zaměstnance, vznešeněji řečeno mezi kapitál a práci.

A pokud si z vytvořeného koláče u nás vezme víc kapitál, zbyde méně na práci.

Wage share se sice zhoršuje i v Německu, jenže z úplně jiného počátečního stavu.

Produktivita práce je u nás na 2/3 produktivity německé, ale mzdy jsou na 40 % německých mezd. A protože těch 26 %-ních bodů navíc by německé firmy doma neměly, budeme tu i nadále mít přes dceřiné firmy německých matek spoustu montoven.

1 2
možnosti
VZ

Napsal jste to celkem hezky, ale skoro bych si vsadil, že to pěkně schytáte jak od eurohujerů, tak od zdejší rádobypravicové soldatesky. Zcela nepochybně se dozíte, že každý má přece možnost podnikat a být za vodou. Co na tom, že je to ekonomický nesmysl nejhrubšího zrna a léčení průjmu projímadlem. Co na tom, že mimimálně z části je příčinou Vámi nastíněného stavu skutečnost, že už od devadesátých let je u nás přepodnikatelováno a aby se všichni uživili a měli se jak jejich kolegové za Šumavou, tak se tu vyskytují marže o pěkných pár procentních bodů výše než třeba právě v tom Německu.

Kamarádka tam má příbuzné a právě od nich jsem slyšel velmi trefnou definici našich problémů v tom smyslu, že český podnikatel se chtěl mít jako ten německý, ale nějak si neuvědomoval, že v tom Německu je za tím blahobytem práce tří generací. Kdežto čeští podnikatelé chtěli a chtějí ty vily a mercedesy během pár let. Proto jsou tu vyšponované ceny a proto se šulí, kde je to jen trochu možné. Proto není zákazník pán, ale holub na oškubání. A obávám se, že se to hned tak nezmění, protože zbohatlíci let devadesátých už vychovávají další generaci, která se zdatně učí móresům jejich tatínků, že slušnost a poctivost je překážkou zbohatnutí.

8 1
možnosti
SS

O tom rychlém zbohatnutí sdílím naprosto stejný názor.

Pořád slyším, jak je u nás drahá pracovní síla, ale nikdo mně nikdy nepředložil, o kolik je pracovní síla v Německu levnější (včetně odvodů) než u nás.

Další věc jsou mzdy. Každá firma by velice ráda co nejvíce prodávala své výrobky a služby, ale když má svým zaměstnancům umožnit (výškou mzdy) tyto výrobky a služby nakupovat, tak to nejde. To by majitelé pomaleji bohatli. Ale je to opravdu pravda? Vždyť by zase více služeb a výrobků prodali.

3 1
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).