Bulharsko vede boj se sílicím vlivem politického islámu

Bulharská justice začala soudní proces s několika muslimy obviněnými z šíření náboženské nesnášenlivosti a proti-demokratických aktivit. Obvinění muslimové byli napojeni na saúdskoarabské a evropské islámské skupiny a to hlavně Al Wakf al Islami.

Podle bulharských vyšetřovatelů muslimové ve spolupráci se saúdskoarabskými organizacemi šířili nejen myšlenky nastoleni islámského režimu v Evropě, ale porušovali i další zákony. Vyšetřovatele uvedli, že obvinění se snažili využít finanční kriminalitu, korupci a pod. aby postupně získali vliv na politický a společenský systém s cílem připravit půdu pro uchopení moci a nastolení islámské vlády.

Postup bulharské policie, tajné služby a justice se radikálně liší od postoje Evropské unie a některých dalších Evropských zemích, včetně České republiky, které se snaží šíření islámských politických skupin bagatelizovat a skrývat před evropskou veřejnosti.

Al Wakf al Islami sice není v Bulharsku povolena, ale i tak skrze své emisary financovala a možná také stále financuje v Bulharsku rostoucí síť mešit. Jedná se o podobný vzorec jako při šíření islámu v České republice, kdy muslimové těšící se v Saudské Arábii důvěře prostřednictvím své osoby a osobních finančních účtu financují islámské aktivity a šíření islámské politiky.

Jak upozornil již před několika roky bulharský novinář Yana Buhrer Tavanier, nepředstavují tito političtí muslimové akutní teroristickou hrozbu, ale jsou nebezpeční v dlouhodobém hledisku. Neboť jejich cílem není provedení přímého teroristického útoku, ale naopak ovládnutí muslimské komunity v Bulharsku.

Bulharští experti upozorňují, že strategie a metody islamizace Evropy doznaly velkých změn. Oproti minulé době, kdy byl vzorec islamizace založen na přímé finanční a logistické podpoře z muslimských zemí dnes dochází k předáváni podpory nepřímo skrze organizace a jednotlivce v třetích zemích.

Například saúdskoarabští sponzoři nedávali své finance do Bulharska přímo, ale prostřednictvím muslimů v Holandsku. Vyvolávalo to tak dojem, že podpora nepřichází ze zahraničí, ale od evropských muslimů. Jedná se o podobný způsob jako když stavbu mešity v Hradci králové podporovali finančně muslimové z Irska. Takováto strategie má nejspíše za cíl ztížit dohledáváni zdrojů financi a zakrýt jejich původ u sponzoru v muslimském světě.

Bohužel již bez legrace se radikálních muslimů opět zastávají lidskoprávní organizace, které boj proti politickému islámu a islámskému radikalismu kritizuji a říkají, že to povede k napětí mezi muslimy a Bulhary.

Muslimové zorganizovali i demonstraci na podporu souzených

Informace k procesu na webu Týden zde.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/bulharske-muslimy-soudi-za-sireni-salafismu_246332.html

O zatýkáni v roce 2010 psal již web Gates of Vinna zde.
http://gatesofvienna.blogspot.cz/2010/10/radical-muslims-aim-to-seize-power-in.html

O kauze píše také ČT zde.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/48775-v-bulharsku-se-udajne-siri-radikalni-islam/

Doporučuji také knihu o hrozbě politického islámu na Balkáně zde.
http://books.google.cz/books?id=-7dq8mi0DWkC&dq=Abdulrahim+Taha+Bulgaria&hl=cs&source=gbs_navlinks_s

A studii o kořenech politického islámu v Bulharsku zde.
http://www.balkanstudies.org/articles/historical-roots-contemporary-jihadism-bulgaria

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Lhoťan | středa 19.9.2012 8:10 | karma článku: 25,09 | přečteno: 1486x