Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Niktor

16. 8. 2011 21:42
Opravdu?

"V praxi můžeme vidět dopad této teologie na Saudské Arábii nebo extremistických hnutích jako je Hamas či al Qaida. Obdobně je to i důvod, proč jsou ochotni islamisté hrát na demokratickou „notu“ a lidská práva, ale jakmile se pevně chopí moci ruší demokracii, lidská práva a nastolují totalitní stav."

Já ale opravdu nemám pocit, že by KSA, Hamás a al-Ká'ida hráli na "demokratickou notu a lidská práva" (pokud pro vás "demokratickou notou" není fakt, že se Hamás zúčastnil demokratických voleb a vyhrál je), stejně tak nemám pocit, že by námi tajili své vyznání, své úmysly a prostředky, jakými svých cílů chtějí dosáhnout (naopak - vždyť prohlášení al-Ká'idy jsou přeci tolik jasná a přímočará!)

A k té teologii - vím, že jsou hadísy dovolující lhát ve válce, za účelem usmíření dvou lidí a v rámci lichocení ženě ("Jasně že nejsi tlustá, miláčku"), Korán pak mluví o možnosti lhát (zapřít svou víru) v přímém ohrožení života - k čemuž se (vzhledem ke své časté perzekuci ze strany sunnitů) vždy

0 0
možnosti
ML

Niktor

16. 8. 2011 21:48
Re: Opravdu?

hlásili především ší'ité. Kde ale teda ti islamisté hledají v Koránu a v sunně ospravedlnění pro nějaké nedodržování smluv nebo lhaní v nějakých dalších případech? Já tedy na stránkách těch nejkonzervativnějších muslimů (chcete-li fundamentalistů) spíš narážím na tvrzení, že je zakázáno lhaní a vedení neupřímných řečí i tehdy, má-li ji o legraci nebo ironii!

A dále - "Právě díky takovým to dogmatům je i tzv. umírněný islamismus největší překážkou na cestě muslimů k moderní občanské společnosti a v jasném rozporu s demokracii." A co je podle vás umírněný islamismus? Často se za umírněně islamistickou označuje turecká AKP a Turecko je za její vlády demokratičtější víc, než kdykoli předtím. U vlády je 9 let, jakto, že ještě nezavedla totalitu a nezrušila lidská práva (ty naopak podstatně rozšířila, např. konečně zatočila s policejním mučením, které bylo celá desetiletí v Turecku považováno za normu)?

1 0
možnosti
VH

torkiv

16. 8. 2011 21:41
Islám?

No, je to všechno hezké a učené, kdybychom ovšem nevěděli, že islám je kompilátem starého a nového zákona a stejně tak odráží duševní obzor a světonázor starověkého pastevce velbloudů a otrokáře. Ne, že by ty zmíněné zákony byly lepší - všechny jsou dílem primitivů - posouzeno optikou moderního sekulárního humanisty (což ovšem nelze od islamistů ani křesťanských fundamentalistů čekat). Je tedy úplně jedno, kdo a jak islám (nebo jinou věrouku) hlásá, nemyslíte? Kdyby se k Vám domů za dnešního stavu vědeckého poznání dostavil nějaký ajatolláh a chtěl Vám vnutit fatwu o původu světa a člověka, vycházející z koránu (nebo inkvizitor s biblí, nebo jehovista se Strážní věží - to vyjde nastejno), asi by jste volali Chocholouška, ne? Pokud by jste to stihli dříve, než Vám některý fanatik Vyššího Dobra usekne hlavu :-) Nechci však tímto svým názorem urazit autora článku, z jeho projevů je zřejmé, že je slušným člověkem, odsuzujícím násilí - to máme společné. Viktor Havel

1 0
možnosti
ML

Niktor

16. 8. 2011 21:55
Re: Islám?

Mohammed ovšem nebyl pastevecem velbloudů, nýbrž obchodníkem. Otroctví bylo v té době běžné a Mohammed pro něj stanovil silně omezující pravidla (Ježíš proti otroctví s prominutím ani nepípl). Ajatolláhové zase existují jen v ši'ítském islámu a to ještě ne o moc dýl jak posledních sto let. Fatwa je nezávazným názorem znalce islámského práva na nějakou nábožensko-právní otázku... Vznikem světa se tedy fatwy většinou nezabývají.

0 0
možnosti
MK

Martin Kavka

16. 8. 2011 20:58
Mimochodem

Mutazila nebyl klub racionalistu, ale zastancu aristotela a platona. Navic zavedli prvni inkvizici a tvrde potlacovali vsechny kdo se s nimi dostal do sporu. Jedina jejich inovace vykladu koranu byla v tom, ze koran neni vecny, ale popisuje zkusenosti v okamziku zivota proroka a tudiz je flexibilni. Ovsem jejich nenavist ke krestanum, zidum a jinak smyslejicim muslimum byla vetsi nez al kejdy k nasi spolecnosti

2 0
možnosti
MK

Martin Kavka

16. 8. 2011 20:44
Lukasi

Tak dlouho muslim, pak nemuslim a pak zase muslim, a nic jste nepochopil. Co ted pisete jste jeste nedavno bral jako znak islamifobie a antiarabismu. Radeji mlcte. Vy sam na tom vsem mate velkou zasluhu

1 0
možnosti
ZP

zzzdenek13

16. 8. 2011 20:57
Re: Lukasi

Tyhle věci neznám, ale i kdyby to byla pravda, tak bych spíše dával přednost tomu bavit se o podstatě věci. Pokud tedy samozřejmě nechcete naznačit, že Vámi zmiňovaná změna postojů autora je projevem taqqíji.

0 0
možnosti
ZP

zzzdenek13

16. 8. 2011 20:43
No

...špičkový článek. Tedy mám na mysli odborně erudovaný, a zkušeností podložený. Ale jak přesvědčit západní politiky, aby svojí naivitou - důvěřováním přetvařujících se islamistů, kteří zevnitř jako kdysi Gottwald ničí demokratickou společnost, nebořili základy naší společnosti, která snad, doufám, může být domovem i pro demokraticky smýšlející muslimy? Ohledně msulimů je navíc problém v tom, že oni si před více než tisíci lety fakticky  zakázali další rozvoj svých společností. Vzdělání mizivé, rozhled jakbysmet. A nyní veškerá řešení na otázky současnosti hledají především v Koránu. V Koránu je ale možné nalézt všechno - od veršů, hlásajících mírumilovnost a slitování, i nenávist k nevěřícím - když se to v určité situaci hodí. Muslimové, a kdo z nich je vlastně ještě schopen si Korán přečíst, pak v hledání odpovědí na své problémy spoléhají na své imámy. A ti jim podle situace naservírují cokoli. Především v našich "nevěřících" zemích je pak situace vhodná pro jakoukoli manipulaci.

2 0
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2687x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).