Internet Explorer 7 netáhne

Růst podílu webového prohlížeče Windows Internet Explorer 7 se prakticky zastavil. Přinejmenším tady u nás v Česku. I když nejsem příznivcem tohoto prohlížeče, považuji to za velice špatnou zprávu.

Proč je to tak špatné? Protože nejde ani tak o to, že neroste podíl IE 7, ale že neklesá podíl 7 let starého prohlížeče IE 6. Ten vždycky byl a stále je pověstný svými chybami v zobrazování stránek.

Při tvorbě bývaly v podstatě dvě možnosti: buď stránky "optimalizovat" pro dominantní prohlížeč (kterým IE 6 řadu let byl), anebo je tvořit podle standardu a pro IE 6 přidat různé úpravy, které eliminovaly vliv chyb. První cesta je již téměř opuštěna (především proto, že Firefox a další prohlížeče z někdejší dominance IE 6 ukously pořádný díl), pro dnešní dobu je typická ta druhá.

Protože IE 7 většinu chyb již neobsahuje (některé bohužel ano, ale není jich tolik), jeho masivnější rozšíření by dávalo naději, že brzy již nebude potřeba dělat různé specifické "prasečiny" a bude stačit tvořit kód podle HTML a CSS standardu (jen s malými výjimkami).

Tato vize se ale bohužel vzdaluje. Pokles podílu IE 6 se stále zpomaloval, až se nyní zastavil. Je to nepříjemné, ale tento dinosaurus tu s námi asi bude ještě hodně dlouho. A webdesigneři bude i nadále šedivět při boji s jeho neduhy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Jelínek | sobota 3.5.2008 10:00 | karma článku: 11,15 | přečteno: 1185x