Zajímám se o budoucnost

Touto myšlenkou jsem se nechal inspirovat od osobnosti, které si velmi vážím. "Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života." Charlie Chaplin

Dnešní doba je charakteristická tím, že většina lidí žije přítomností. Nechci tím vůbec snížit důležitost úžívání si okamžiku, ale pokud mi užití okamžiku stíží mou pozici v budoucnu, budu se alespoň chvíli rozmýšlet, jestli to za to opravdu stojí.

Problém tedy není v tom, že bych si neměl užívat přítomnost. To je samozřejmě v pořádku a věřím, že pro osobní štěstí je to dokonce základním pilířem. Neměl bych při tom ale zapomínat, že po tomto okamžiku příjde další a další, a že musím za své současné činy nést v budoucnu zodpovědnost.

V dnešní době je normální žít dluh. Funguje tak většina zemí světa, stejně jako velká část lidí. Je samozřejmě v pořádku si vzít půjčku. Pokud je to na něco, co mi v budoucnu přinese nějakou hodnotu, tedy vrátí se mi to i se ziskem, pak, pokud jsem ochoten na sebe vzít riziko toho, že mě to může dostat do existenčních potíží, má daná půjčka smysl. Například začínající podnikatel si musí obvykle vzít úvěr, aby mohl realizovat svůj plán. Nemusí to vyjít, ale jde do toho s myšlenkou, že mu to v budoucnu přinese hodnotu.

Hodně lidí si ale bere půjčky na kdejaké hlouposti. Nové auto, nová televize či telefon nebo třeba na vánoční dárky. Například u vozu. Jakmile jej koupím a zapakruji před domem, už je jeho hodnota o 20% nižší, než když jsem si jej kupoval. Pokud nutně potřebuji auto, může to být samozřejmě v pořádku. Nicméně v současné době sleduji své okolí a vidím, že je to často úplně jinak. Lidé prostě chtějí být šťastní a myslí si, že když si tu danou věc koupí, tak jim to to štěstí přinese.

A mají pravdu. Alespoň tedy částečně. Štěstí jim to krátkodobě přinese, ale dlouhodobě se poté často dostávají do finanční tísně a pak je slyšet stížnosti na celý svět, jak je všechno nespravedlivé a všichni jsou špatní. Diví se poté, proč se někteří mají lépe a závidí jim. A přitom by stačilo tak málo. Přemýšlet nad tím, jak mé současné chování ovlivní mé budoucí já.

Zkusme se příště, až budeme přemýšlet o nějaké investici, zamyslet nad jejím dopadem do našeho budoucího života.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Fürst | středa 20.9.2017 15:05 | karma článku: 15,41 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Lukáš Fürst

Vánoce... svátky pohody a klidu??

12.12.2018 v 16:11 | Karma: 12,90

Lukáš Fürst

Reward!

6.3.2018 v 16:08 | Karma: 12,97

Lukáš Fürst

Základní problém dnešní doby

27.2.2018 v 17:11 | Karma: 26,62

Lukáš Fürst

Lidský mozek a finance

21.2.2018 v 17:33 | Karma: 11,74