Budeme dokonalá multikulturní země – jako USA!

„Už se těším na naše první Afročechy. Brzy budeme stejně dokonalá multikulturní země, jako USA!“ Tento nadšený názor jednoho diskutéra pod článkem popisujícím blížící se příval Afrických imigrantů mě opravdu zaujal.

Takže se tedy u nás máme těšit na vznik „Afročechů“?!

No, já nevím, proč bychom se měli na něco takového těšit. Já si totiž ani nemyslím, že nějací „Afročeši“ tady u nás kdy vůbec s příchodem desetitisíců a statisíců Afričanů vzniknou a budou. Kdy a jak se vlastně takový Afričan (Africký imigrant) teoreticky může stát a stane "Afročechem"? Na to je nejspíš poměrně snadná, stručná zjednodušená odpověď – „Jakmile bude svým malým dětem na dobrou noc v češtině sám předčítat krásné české pohádky - třeba Boženy Němcové (Pyšná princezna, Sůl nad zlato, apod.)!“ Protože pokud to nedokáže, on ani jeho děti se skutečnými "Afročechy" nikdy nestanou a zůstanou napořád Afričany. Ano, tak je to „jednoduché“. Tedy pro nás. Ne už tak pro toho Afričana.

Myslím si tady, že v reálu něco takového absolutně "hrozit" nebude. K tomu by se totiž takový Afričan nejprve musel naučit česky, což je pro mnoho Afričanů velmi obtížné, ne-li téměř nemožné. Pak by se musel ještě také naučit něco z naší historie a kultury a přijat ji za svou a hlavně – musel by sám toto naše úplně jiné kulturní a společenské prostředí dostatečně pochopit! Jinak by totiž vůbec nebyl schopen svým dětem ani vysvětlit, proč se o princeznu musí princové v pohádkách „ucházet" a "žádat o její ruku“ a plnit spousty úkolů, aby se na ně vůbec podívala a mohla si mezi nimi sama vybírat, kterému z nich svou ruku nakonec dá (namísto toho, aby byla provdána z otcovy vůle už někdy v 10ti letech nebo aby byla prodána někde na trhu nebo aby si ji někdo prostě vzal násilím). Takže to spíš vypadá tak, že až tady někdy nějaký v podstatě pouze hypotetický "Afročech" (to slovní spojení se mimochodem tak trochu podobá slovu "Kočkopes") opravdu vznikne, tak to bude něco tak nečekaného, výjimečného a naprosto nevídaného, že možná přijede i televize ....

A co ta všestranná multikulturní dokonalost? No, tady já taky nevím. Obávám se, že té „správné a vzorové multikulturní dokonalosti USA“ nemáme šanci nikdy dosáhnout. Naše historie je totiž úplně jiná. Naše Česká země nikdy nebyla „tavícím kotlíkem“ přistěhovalců z různých končin zeměkoule, jejichž hlavním pojítkem byla v podstatě jen společná vlajka a snaha obsadit co největší území domorodých indiánů. Naše Česká kotlina má svou historii, ve které tady v posledních staletích byli převážně Češi (a také Němci a další evropské národy – vždy ale s obdobnou kulturou, zvyklostmi i náboženstvím), kteří tady něco vykonali, postavili a zanechali, kteří tuto zemi bránili a ubránili před nepřáteli a kteří k ní měli většinou hluboký citový vztah. A hlavně potom – každý kousek země a každá budova u nás někomu patří a není jen tak „volně k dispozici“. Může takovému Afričanovi něco říct třeba Karlův most, Hradčany nebo Karlštejn? Obávám se že moc ne. Myslím si, že pokud by takový Afričan mohl a kdyby to bylo jen na něm, tak by tyto stavby klidně rozebral a z jejich stavebních materiálů si postavil nějaké chýše. Pro něj - most jako most, zeď jako zeď. Může mu něco říct Smetanova "Má vlast", Dvořákova "Rusalka" nebo prostá píseň Marty Kubišové "Modlitba pro Martu" (se vším, co kolem ní bylo a co jsme v roce 1968 tady také zažili)? Nemůže. Nikdy. A tak je to skoro se vším.

A co taková multi-kultura samotná, jak by vlastně u nás vypadala a fungovala? Bude takový Afričan chtít vůbec chtít jako správný "Afročech" navštěvovat naše divadla a koncety? Bude chtít sledovat naše filmy, číst naše knihy, poslouchat naši hudbu? No, ani tady moc nevím. Obávám se jen, že s příchodem většího počtu Afrických imigrantu tady u nás dost výrazně poklesne poptávka po všem českém, a že hlavně pro naše herce, hudebníky, filmaře, režiséry, zpěváky a vůbec umělce proto nastanou dost krušné časy – budou totiž čím dál zbytečnější. Jejich diváků a zákazníků bude prostě a jednoduše valem ubývat. Jen si to oni sami dnes nejspíš zatím nedovedou představit a nechtějí vůbec připustit.

Možná jsem škarohlíd a nemám ten správný multi-kulturní a sluníčkový náhled na věc. Ale zatím mě bohužel nikdo nepřesvědčil o opaku - tedy o tom, že bych se měl na naši údajně „dokonalou multikulturní Afročeskou" budoucnost těšit a proč. Do té doby raději zůstanu u našich starých dobrých českých pohádek.

Autor: Luděk Mazurek | pátek 21.8.2015 20:43 | karma článku: 37,17 | přečteno: 1438x