Balík peněz je jenom jeden

Současné přijímání mas uprchlíků je něco jako nucená adopce. Jsme takto nuceni se z našich společných prostředků postarat nejen sami o sebe, ale také o jiné cizí lidi, o jejichž existenci jsme včera vůbec ani nevěděli.

Ještě poměrně nedávno tady zuřily boje o tzv. „důchodovou reformu“. Vznikaly tady nejrůznější „pilíře“ s tzv. „důchodovým připojištěním“  s odůvodněním, že stát nemá a nebude mít dostatek peněz na vyplácení důchodů a že se tedy musí každý z nás odpovědně více postarat sám o sebe a spořit si na vlastní důchod. Zdá se, že ve světle dnešní imigrantské krize tato věc „cudně upadla do zapomění“. Jako mávnutím kouzelného proutku již s vyplácením důchodů ani s vyplácením jakýchkoli sociálních dávek žádný problém není a nebude. Naopak, zázračně se najednou nacházejí stamilióny a miliardy na zabezpečení tisíců běženců, se kterými sice dříve nikdo vůbec nepočítal, ale kteří tady najednou prostě jsou a budou, a to nikoli v zanedbatelném množství.

Tak se ptám – našla snad vláda ukrytý Štěchovický (nebo nějaký jiný) poklad a zapoměla nás o tom vyrozumět?

Balík peněz, se kterým vláda prostřednictvím státního rozpočtu nakládá, vždycky byl a bude pouze jeden. Jde jen o to, jakým způsobem bude využit a rozdělen. Pokud někde nastanou neočekávané výdaje, jinde musí být ubráno. Pokud tedy současná (a co je horší – nekončící a nedohledná!) imigrantská krize spolkne spousty peněz (ubytovávání a stravování uprchlíků, jejich sociální dávky a zabezpečení, stavby či úpravy jejich nových ubytoven, stavby ochranných zařízení, náklady na ostrahu, náklady na tzv. „integraci“ uprchlíků, atd.), bude to na úkor něčeho jiného. Na úkor nás všech.

Tak se ptám podruhé – na úkor koho a čeho se tak stane a bude dít?

Na úkor výplat důchodů a sociálních dávek, či na úkor placení vědy a výzkumu (vědců), nebo na úkor placení školství, a co tak na úkor naší kultury (zavřít divadla, přestat dotovat filmaře, umělce ….)? Nebo na úkor stavebnictví a obecně investic? Zastavíme stavby silnic a dálnic? Nebo na úkor státní správy, policie, hasičů, armády, apod.? Přestaneme snad platit některé náklady našeho zdravotnictví? A tak by se dalo pokračovat. Kde ubereme?! Někde z těchto oblastí totiž prostě bude muset být ubráno, aby mohli u nás být zaplaceni a zabezpečeni tisíce a desetitisíce (a v celé EU milióny) cizích lidí – tzv. běženců. Jinak to nejde, ledaže bychom opravdu někde našli nějaký ukrytý poklad. Vlastně všechno jde - už jsme rozprodali náš průmysl a dnes začínáme zase dál rozprodávat naše nemovitosti. Jen nevím, co budeme rozprodávat dál, až dojdou i ty nemovitosti ...

A tak se ptám potřetí a naposledy – proč se tak údajně musí stát? Proč, když ještě včera nám bylo tvrzeno, že máme a musíme mít deficitní rozpočet a nemáme a nebudeme mít dostatek financí ani na výplatu slušných důchodů vlastních lidí, proč se najednou máme a musíme se ještě více nekonečně zadlužovat a postarat se o obrovské množství sem k nám ilegálně vnikajících cizích lidí, kteří si to většinou vůbec nijak a ničím nezaslouží a kteří nám za tuto naši oběť ani dokonce nepoděkuji?! Kde jsou hranice takové bezbřehé „pomoci“?

Na to jsem doposud nikde nenašel žádnou uspokojivou odpověď. Jen samé lži a plané nadřazené moralizování, a to většinou od lidí, kterých samotných se skutečné dopady imigrantské krize nejspíš vůbec nedotknou – tj. od politiků, tzv. vědců a moralistů všeho druhu žijících ve svých „zlatých klecích“. Přestaňme si už konečně lhát sami sobě a podívejme se na věci reálnýma a pravdivýma očima. Přestaňme si hrát na falešné moralisty a začněme tuto novou situaci řešit na základě reálných faktů a skutečných možností. Už včera bylo pozdě!

Autor: Luděk Mazurek | neděle 23.8.2015 11:16 | karma článku: 34,53 | přečteno: 866x