Kašleme na učitele! aneb Dárek vládní koalice učitelům k jejich dni

"Makáme. Učitelům do čtyř let 45 tisíc měsíčně. Chceme zvednout atraktivitu školství a motivovat učitele. Jen tak budou naše školy vychovávat kreativní, odvážné a schopné studenty." To je citace z předvolebního plakátu A. Babiše.

A jak vážně to Andrej Babiš myslel, se ukázalo při včerejším hlasování Sněmovny, kdy bylo díky hlasům vládnoucí koalice zrušeno usnesení, jež zavazovalo vládu k růstu platů v příštím roce. Dovolila bych si připomenout, že nárůst platu učitelů, stejně jako více peněz do školství, je jednou z priorit programového prohlášení vlády.

Opravdu hezký dárek dostali všichni učitelé od představitelů vládní koalice. Jako by nestačilo, že většina učitelů učí mizerným platům navzdory, jako by nestačilo, že učitelé nemají odpovídající společenské postavení a prestiž, jako by nestačilo, že učit jde mizivé procento absolventů Pedagogických fakult, jako by nestačilo, že učitelům roste objem práce i požadavky na ně (například inkluze apod.). Ještě musíme skousnout mnoho planých slibů od politiků a vzdát se všech nadějí na důstojnější ohodnocení naší náročné práce. 

Milá vládo, za chvíli nebude mít naše děti kdo učit. Kdybych neměla ráda svou práci a své studenty tolik ráda, opravdu budu uvažovat, že půjdu dělat jinou práci. A lépe ohodnocená jsou i ta povolání, na která nepotřebuji žádnou kvalifikaci. Jenomže mně, na rozdíl od Vás, záleží na budoucnosti našich dětí a na jejich vzdělání, takže ve školství zůstanu. Pochybuji ale, že takto budou uvažovat všichni absolventi Pedagogických fakult, kteří se rozhodují, zda půjdou učit, protože ještě nemají tu zkušenost, o jak krásné povolání se jedná. A tak to bude pořád stejné. Největší procento na školách budou představovat učitelé v důchodu, kteří mají platy (díky své praxi) nejvyšší. Díkybohu za ně, protože jinak by tu práci už neměl vůbec kdo dělat. Ale není v zájmu nás všech, aby šli do školství mladí lidé, kteří vnesou do systému českého školství svěží vítr? 

Věnováno všem učitelům, kteří to ještě nevzdali.

P. S. Zkuste si dnes, prosím, vzpomenout na učitele, které jste měli rádi a kteří Vás nějakým způsobem pozitivně ovlivnili či Vás k něčemu inspirovali. Věřím, že každý z nás alespoň jednoho takového má. Děkuji!

#uciteLove

Autor: Lucie Tučková | čtvrtek 28.3.2019 11:30 | karma článku: 32,13 | přečteno: 1312x