Čeští svalovci zvedají těžké váhy, ale mozek neposilují

Biceps přes celou fotku, k tomu motivační kecy jako: "Je to moje cesta, můj cíl, nikdy se nevzdám." Další fotka, záda, nohy v podřepu, selfie v posilovně, soustředěný výraz v obličeji, zatnuté zuby, naběhlé žíly. Svalovci.

Podobné fotky znají asi všichni, kteří na sociálních sítích sledují nějakého svalovce. Svalovcem rozumím toho, který posiluje či sportuje kvůli tomu, aby měl vyrýsované tělo, jehož fotky cpe všude, samozřejmě s potřebným komentářem, z něhož získáme dojem, že onen muž díky mnoha hodinám v posilovně zachrání planetu od hladomoru nebo zajistí světový mír.

Svalovcova chůze je taky velmi zajímavá, kráčí pomalu, ruce má téměř v pravém úhlu od těla - jako kdyby každou rukou přidržoval sud s naftou. Podobně má rozkročené i nohy, vždycky mám dojem, že mu něco velkého spadlo do trenýrek, proto nemůže mít nohy u sebe. Copak ale to, to by mi až tak nevadilo, jakkoliv mi to přijde směšné. Třeba si takovou chůzi schválili na nějakém Mezinárodním sympoziu bodybuilderů. Nevím. Ale co mě rozčiluje více je to, že většina (v žádném případě všichni) z nich netrénuje kromě svých svalů i mozek. Nechci říkat takové to klišé, že co svalovec, to pitomec, to určitě neplatí, ale mnoha z nich jsem se ptala na to, jestli znají pojem kalokagathia a neobdržela jsem ani jednu kladnou odpověď. 

Milí svalovci, nastudujte si obsah pojmu kalokagathia a dejte si do rovnováhy se svým krásným (i když mně se to tedy vůbec nelíbí) tělem i duši a mozek. A na základě svých bohatých zkušeností s internetovými seznamkami si dovoluji vám poradit - většinu žen nezajímají vaše svaly, záda, motorky, fotky z posilovny, ani krabička se suchou rýží, kuřetem a tvarohem, případně vaše proteiny a další zobání. Mě tedy představa, že budu muset jíst něco podobného a trávit život v posilovně, rozhodně dost děsí, ale uznávám, stejně nejsem vaší cílovou skupinou, i když mnoho svalovců to na mě zkoušelo. Když si dáte na profil v seznamce fotku, kde vám bude vidět do očí, zmůžete rozhodně víc, pokud tedy nechcete povrchní pipinky.

Mezi svalovce však nepočítám sportovce, jejichž motivace je jiná - mít radost ze sportu, z pohybu, chtít udělat něco pro své zdraví, zažít vítězství. Já sama mám pohyb také velmi ráda, i když do sportovce mám daleko. Právě proto však ctím a obdivuji všechny sportovce, kteří sportují pravidelně, mají vůli, disciplínu a něco dokáží.

Parafráze na text Bena Cristovaa Zvedám těžký váhy:

A že tě neberu vůbec vážně, neber si to osobně
kolem sebe mám jen lidi, který to maj podobně
nech mě bejt, mně jsou jedno těžký váhy
píšu si svůj příběh o splněným přání
a že tě neberu vůbec vážně, neber si to osobně
kolem sebe mám jen lidi, který to maj podobně!

Kalokagathia, knihy, sport, vzdělání, rovnováha! 
 

P.S. Věnováno Leošovi, mému inteligentnímu sportovci.¦

Autor: Lucie Tučková | neděle 18.2.2018 20:31 | karma článku: 23,54 | přečteno: 1568x