Vším tímto se lidem podbízí… umělá inteligence

Umělá inteligence (AI), má mnoho podob a ne vždy jako stroj vypadá.Každý z nás má nějaké představy o umělé inteligenci. Pravdou je, že jsme jí obklopeni, používáme ji denně. Pomáhá nám nebo pomalu a tiše přebírá moc?

Umělá inteligence, jako prostředek v běžném životě.

Máme ji v chytrých telefonech, díky níž máme skvělé fotky, rozezná náš hlas, obličej, prst, pomáhá při placení, při nakupování v e-shopech.Nebo za nás vytřídí nevyžádanou či nebezpečnou poštu v emailech. Máme ji v kamerách. Taková kamera s Al toho umí hodně. Vyhodnotí  nebezpečnost návštěvníka. Zjistí, že nemáte roušku, změří teplotu a označí vás. Lidé tak mají rychlé vyhodnocení. Pokud by toto měl na starosti člověk, trvalo by to déle a s více lidmi. Jeví se tedy, že umělá inteligence je tu pro naše dobro. Je to však vidění zjednodušené a dost nebezpečné. Hrozí, že mnoho lidí přijde o práci. Zjistíme, že jsme, aniž by si toho většina z nás všimla, pomalu nahrazováni těmito stroji. Umělá inteligence se prosazuje a to v mnoha oborech. V lékařství, ve finančnictví, v soudnictví, v právu i v médiích a dokonce nebo především v armádě.

Psaní článků automatem má již řada organizací jako je Reuters, The New York Times a další. Používají analýzu dat k vystopování trendů a doporučuje novinářům, o čem by měli psát. Deník Atlanta Journal-Constitution zase použil umělou inteligenci na zpracování a detailní analýzu dat o 450 lékařích, kteří se dopustili nevhodného sexuálního chování. I ČTK dlouhodobě automatizuje činnosti. Třeba výsledkové volební zprávy, aby volební servis ještě více zrychlili.

Ptáte-li se, je-li Al přítomna v soudním systému, odpověď je ano. Jde například o prediktivní software používaný soudci. Jaký asi je nebo bude scénář vydávání rozsudků umělou inteligencí. Jak se zajistí, že spravedlnost zůstane lidským procesem. Co vše máme jako lidstvo v sázce?

A v armádě, používá se? Ano, používá a vyvíjí se velmi rychle.

Čína je ochotna investovat do této oblasti miliardy. USA dělají to samé. Umělá inteligence Googlu slouží americké armádě. Např. projekt Maven, kde Google vojákům pomáhal vyvinout systém pro analýzu záběrů z dronů…Někteří zaměstnanci této firmy sepsali petici, která volá po zákonech, jež by omezily smrtící autonomní zbraně. „My podepsaní se shodujeme v tom, že rozhodnutí, jestli vzít lidský život, by nikdy neměl provádět stroj,“ stojí v dokumentu. A proto prý Google už nechce pomáhat armádě v projektech. Investice do AI v komerčním průmyslu vyšplhaly na 36 miliard dolarů. Google není jediná společnost, která pomáhá americké armádě. Microsoft získala smlouvu na služby, které mají pomáhat Pentagonu ukládat data, poskytne prostředky pro umělou inteligenci a strojové učení. Za v přepočtu 230 miliard korun. Vládní agentura DARPA oznámila spuštění miliardové kampaně vývoje „třetí vlny“ této technologie. To by se počítače měly proměnit z nástrojů v „partnery“ vojáků. Je to schopnost strojů samostatně uvažovat? Dovolíme nahradit lidské vojáky? To by mohlo představovat zásadní problém. Lidské rozhodování totiž na rozdíl od počítače mnohem víc závisí na racionalitě než na pouhém plnění rozkazů.  

Tak je tu umělá inteligence pro naše dobro? Vše je zneužitelné i dobrá myšlenka.

Víte, tak mě napadá, je zneužitelná i situace, ve které se svět právě nachází. V době, kdy se všichni chráníme před nebezpečným virem, se začala hodně používat Al. Pro naše dobro se začala sbírat data. Data o lidech a jejich životech, nemocech, bydlení, nákupech, tedy o místech a lidech, které navštěvují. Jak často, s kým a kde a za jakým účelem. A lidé ještě tyto data rádi sdílejí… vždyť je to pro dobro. Zamysleme se, kam tyto data jdou a kdo je zpracovává a hlavně jakým způsobem s nimi nakládá, co z nich vyhodnocuje? Co kdyby to byla armáda. Další vlna korona viru prý přijde. Jak je možné, že v této době se už předem ví, kdy asi nastane další vlna. Kdo nám to vyhodnotil? Lidé? Co s daty, které poskytujeme umělé inteligenci, asi bude? Umělá inteligence vyhodnotí naše chování z první vlny pandemie. Bude vědět, kde se schováváme, co jíme, koho navštěvujeme, prostě a jasně ani nevíme, jaká data a pro koho se sbírají, ve jménu dobra a zdraví. Jenže, zkusme si představit, že toto dostane armáda. No, ona je vlastně dostane, protože vláda schválila, že při druhé vlně pandemie, bude armáda spolupracovat a dohlížet na dodržování všech vládních nařízení. Například od propuknutí epidemie korona viru mají vojáci 71. mechanizovaného praporu z Hranic nepřetržitou pohotovost v rámci Sil velmi rychlé reakce NATO.

Jak se s daty všech lidí naloží ve světovém měřítku? Jak která země, stát či republika se zachovala v době krize, jak rychle reagovala. Kolik má nemocnic, kolik lékařů, jak rychle se zapojila jejich vláda a armáda. Kdo je sbírá a vyhodnocuje a jak s nimi naloží. Bude to armáda? Pokud ano, tak armáda které země. USA, Číny, Ruska? Která země má teď vyspělejší umělou inteligenci v armádě?

Shrnuto. Umělá inteligence nám řídí životy, píše články, řídí naše auta, prodává nám, hlídá nás, kam a kdy a kde se nacházíme, pomáhá lékařům, pomáhá řídit soudy, a pomáhá policii i armádě. Pomáhá? Nebo tiše přebírá moc?

 

Autor: Lucie Michalová | úterý 9.6.2020 8:15 | karma článku: 9,81 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Lucie Michalová

Nechtěné dítě

30.4.2024 v 8:43 | Karma: 6,32

Lucie Michalová

Poznáte tyto verše

25.4.2024 v 10:51 | Karma: 6,98

Lucie Michalová

Posmrtný život

20.2.2024 v 13:09 | Karma: 13,12

Lucie Michalová

Budíček

18.2.2024 v 0:40 | Karma: 7,74

Lucie Michalová

Láska první a na celý život

15.2.2024 v 18:15 | Karma: 9,09