Zpráva dne: Prezident prohrál, ale jeho politika vítězí

Ve čtvrtek po 17. hodině SEČ napsal D. Trump tři příspěvky na svůj Twitter. Obsahovaly další „mírovou bombu“. Maroko naváže diplomatické vztahy s Izraelem a USA uznají marockou suverenitu nad Západní Saharou.

 

Tady jsou:

... zdroj: Twitter US prezidenta.

 

Tweet 1:  Maroko uznalo Spojené státy v roce 1777. Je proto vhodné, aby USA uznaly jeho svrchovanost nad Západní Saharou.

 

Tweet 2:  Izrael a Maroko se dohodly na navázání plných diplomatických vztahů.

 

Tweet 3:  Prezident Trump podepsal proklamaci, podle níž  USA uznávají marockou svrchovanost nad Západní Saharou a marocký návrh autonomie jako jediný základ trvalého mírového řešení a prosperity.

 

Dvě klíčové informace. Pokud jde o komplikovanou otázku Západní Sahary, ta si zaslouží samostatné posouzení a může být hodnocena různě. Kdo je stoupencem Saharské arabské demokratické republiky, bude mít s americkým uznáním marocké suverenity problém. Naopak: kdo SADR neuznává, ocení jasné stanovisko Donalda Trumpa.

 

Obsah druhé zprávy nemá pozitivní alternativu. Pokud je pravda, že Maroko bude s Izraelem normalizovat vztahy, tak jako nedávno Emiráty nebo Bahrajn, pak nelze než zvolat BRAVO!, třikrát BRAVO! Je to další krok k regionálnímu míru, což je více než skvělé.

 

V této souvislosti nezbývá než vyjádřit politování nad tím, že Donald Trump podruhé  ve volbách nezvítězil. Pro mír v regionu – severní Africe a Blízkém východě – by to bylo bezesporu přínosné. Do 20. ledna 2021 se podobných plodů jeho politiky už moc stihnout nedá. (Omlouvám se, ale nevěřím, že Biden bude takto úspěšný – kéž bych se mýlil.)

... informace o normalizaci vztahů Maroko - Izrael na webu Morocco World News.

... informace o normalizaci vztahů Maroko - Izrael na webu listu The Jerusalem Post.

... informace o normalizaci vztahů Maroko - Izrael na webu agentury AP.

... informace o normalizaci vztahů Maroko - Izrael na webu dubajského serveru Al Arabiya English.

 

Toto je jen zlomek titulků. Svět tento posun směrem k míru se zájmem zaznamenal. Právem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 10.12.2020 19:32 | karma článku: 26,17 | přečteno: 873x