Znáte Faraonův ostrov? Ten s citadelou

Z Egypta přišla ve středu (5/10) zpráva, že tamní ministerstvo pro památky  udělalo  zásadní krok k tomu, aby  Faraonův ostrov se Saladinovou pevností v Akabském zálivu  byl zapsán na  seznam Světového dědictví UNESCO.

 

Může to znít překvapivě, protože podle některých zdrojů už ostrov na tomto seznamu je. Uvádí to například oficiální turistický web „Egypt – Where it all begins“,  jak je zřejmé z obrázků 1 a 2. To je ovšem informace poněkud zavádějící.

 

... obrázky 1 a 2

 

Připomeňme, co na tom seznamu opravdu je. Celkem sedm egyptských pokladů. Kromě pyramid (Gíza, Sakkara, Abúsír), památek v Thébách (Karnak, Luxor, Údolí králů), historická Káhira, Núbijské památky (mj. zachráněný Abú Simbel), starokřesťanské město a klášterní komplex Abú Mena na severu země, Údolí velryb jihozápadně od Káhiry (nález stovek velrybích fosílií) a konečně klášter svaté Kateřiny na Sinaji.

 

Faraonův ostrov se Saladinovou citadelou mezi nimi není, přesto ale tuto památku v přehledu UNESCO najdeme. Nachází se na takzvaném Indikativním seznamu lokalit, který slouží pro nominaci k zápisu na Seznam světového dědictví. Jinými slovy, je na počátku značně komplikovaného a zdlouhavého procesu – ostrov s pevností byl na Indikativní seznam vložen v roce 1994. Dlužno podotknout, že podobných položek má Egypt na Indikativním seznamu třiatřicet.

 

... obr. 3 - mapa. Pro lepší orientaci

 

Nyní se tedy, alespoň pokud jde o Faraonův ostrov s pevností, zdá, že úsilí Káhiry jde do finále. Ve středu byla na patřičná místa v UNESCO dodána předběžná nominační zpráva, tu finální musí Egypt předložit do 1. února 2017. Pak nastane schvalovací fáze.

 

Památku bezpochyby znají ti z návštěvníků těchto stránek, kdo v době, kdy to bylo bezpečné, jezdili na dovolenou do Taby. Konkrétně do hotelů Tolip, Saladin, Swiss, Mövenpick nebo Hilton. Cesta k nim vede nádherným kaňonem z letiště směrem na pobřežní silnici Taba – Nuweiba, kde autobus zatočí vlevo a po necelých třech kilometrech máme citadelu jako na dlani.

 

Pochází z doby, kdy v regionu působili křižáci. Ti pevnost vybudovali a později, na začátku 12. století, ji dobyl muslimský vojevůdce Saladin. Turistická zajímavost pro milovníky podmořského života: v lokalitě se vyskytuje ostenec Picassův, který svojí krásou překonává neméně zajímavého ostence arabského. Porovnání zde:

 

... obr. 4 - ostenec arabský. (Foto:Autor blogu)

... obr. 5 - ostenec Picassův (Zdroj: Sjfaquatics.co.uk)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 7.10.2016 8:00 | karma článku: 17,47 | přečteno: 497x