Žena, která mohla odhalit svoji tvář

V neděli 31. srpna se konala v Bejt Hanasi, sídle izraelského prezidenta v Jeruzalémě, slavnostní ceremonie. Během ní připnuli prezident Herzog a šéf generálního štábu generálporučík Kohavi nové výložky jedné mladé dámě.

 

Doposud byla v médiích uváděna jako „důstojnice N.“ a její tvář byla rozmazána. Působila totiž ve vojenském zpravodajství. I to ji  předurčilo ke jmenování do nové funkce. Stala se první ženou, která bude v úřadu prezidenta zastávat post vojenské tajemnice. Na starosti bude mít koordinaci mezi úřadem hlavy státu a vojenským a bezpečnostním establishmentem.

 

Jmenuje se Naama Rosen-Grimbergová a povýšena byla do hodnosti brigádního generála. Tím se stala třetí ženou ve Fóru generálního štábu izraelské armády – vedle vojenské generální prokurátorky generálmajora Yifat Tomer Yerušalmiové a šéfky vojenského odvolacího soudu generálmajora Orly Markmanové.

 

Web izraelské armády současně oznámil, že novou náčelnicí štábu velitelství Domácí fronty (pod níž spadá civilní obrana) byla jmenována v hodnosti brigádního generála Liron Donnellová.

 

Je všeobecně známo, že základní vojenská služba je v Izraeli povinná i pro ženy (Židovky); existují ovšem výjimky, přičemž na občanky jiných národností se vojenská povinnost nevztahuje. Jak je z výše uvedené informace patrné, mohou si židovské Izraelky vybudovat v armádě vysokou a prestižní kariéru. A to nejen takříkajíc „v kanceláři“.

 

Letos v červnu byla povýšena do hodnosti plukovníka a jmenována velitelkou dělostřelecké brigády Reut Rettig-Weissová. Stala se jednou ze 47 důstojnic v této hodnosti, což je podle serveru The Times of Israel dvojnásobný nárůst v porovnání s rokem 2016. Záměrem šéfa generálního štábu je, aby tento trend pokračoval a na konci nadcházejícího  pětiletého období byl počet vyšších důstojnic v armádě oproti současnosti opět dvojnásobný.

FOTOODKAZ

Naama Rosen-Grimbergová hovoří během slavnosti jejího jmenování do funkce vojenské tajemnice izraelského prezidenta. Na výložkách je patrná hodnost brigádního generála (meč překřížený s olivovou ratolestí)./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 1.8.2022 23:25 | karma článku: 15,47 | přečteno: 319x