Zásadní změny v prvoligovém Toto Cupu

Tato fotbalová soutěž, co do významu třetí nejdůležitější v Izraeli - po Premier League a Poháru státu -, se od tohoto ročníku hraje ve zcela novém formátu. Tím se stane atraktivnější a více motivující.

 

Především: čtyři kluby, které účinkují v aktuálním ročníku klubových soutěžích UEFA, to je v Lize mistrů a Europa League, konkrétně Hapoel Beerševa, Maccabi Tel Aviv, Hapoel Haifa a Bejtar Trump Jeruzalém, nebudou hrát v základních skupinách, ale do poháru vstoupí až v jeho nadstavbové fázi. (Doposud začínalo všech čtrnáct izraelských prvoligových týmů ve skupinách.)

 

Další změna: základní skupiny nebudou tři, ale dvě po pěti účastnících. Severní skupina A a jižní skupina B.

 

Rozdělení do skupin:

A

Bnej Sachnin, Hapoel Hadera, Hapoel Kirjat Šmona, Maccabi Haifa a Maccabi Netanya.

 

B

Bnej Jehuda Tel Aviv, FC Ašdod, Hapoel Raanana, Hapoel Tel Aviv a Maccabi Petach Tikva.

 

O tom, v jaké části nadstavby se ke klubům ze základních skupin připojí zmíněné čtyři celky hrající evropské soutěže rozhodnou dvě kvalifikační utkání, tzv. European qualification route.

Prvním zápasem byl izraelský Superpohár, v němž se střetly mistr ligy Hapoel Beerševa a vítěz Poháru státu Hapoel Haifa. Hrálo se 28. července 2018, Hapoel Haifa zvítězil nad Hapoelem Beerševa 2:1 (až po penaltách). Co to znamená?

 

Že Hapoel Haifa nastoupí v nadstavbě Toto Cupu do semifinále 1, v němž se střetne s tím vítězem skupiny, který bude mít menší počet bodů (než vítěz druhé skupiny), zatímco Hapoel Beerševa bude hrát o 5. místo (s celkem z druhého místa jedné ze skupin).

 

Druhým utkáním v rámci European qualification route byl zápas mezi Maccabi Tel Aviv a celkem Bejtar Trump Jeruzalém hraný 29. července 2018. Maccabi zvítězilo 1:0 – tzn., že semifinále 2 s vítězem skupiny s vyšším počtem bodů bude hrát Maccabi Tel Aviv, zatímco Bejtar T. Jeruzalém čeká duel o sedmé místo (s celkem z druhého místa jedné ze skupin).

 

Pravidlo pro další zápasy v nadstavbě:

 

O 13. místo ... pátí z obou skupin

 

O 11. místo ... čtvrtí z obou skupin

 

O 9. místo ... třetí z obou skupin

 

O tom, jak to celé dopadlo, budu referovat na svém blogu po skončení soutěže.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 30.7.2018 9:15 | karma článku: 0 | přečteno: 9x