Za objetí vyloučení ze studia

Stalo se minulý týden v kampusu Univerzity Mansoura (UM) v egyptské nilské Deltě. Student právnické fakulty poklekl před studentkou s pugétem, cosi jí říkal, pak ji objal a zvedl do náruče. Co je na tom, řeknete si.

 

Jak kde. U nás (zatím) nic. V islámském světě důvod k vyloučení ze studia. A to i v jeho relativně liberální části, v Egyptě.

 

Abychom byli objektivní. Dívka nestudovala na stejné univerzitě, ale na mansurské pobočce Univerzity Al Azhar (UAA), která funguje při stejnojmenné káhirské mešitě, známé jako duchovní centrum sunitského islámu.

 

Jak uvádějí egyptské servery, nešlo o dva neznámé studující, nýbrž o snoubence. Mladý muž chtěl podle všeho požádat tímto způsobem dívku o ruku.

 

A protože v Egyptě je to jako u nás a mladí lidé nepustí z ruky mobil, našla se dobrá duše, která tuto „milostnou“ scénu natočila a vložila na YouTube (viz níže). Od tohoto okamžiku se ale „u nás“ a „u nich“ podstatně liší.

 

Představitelé UAA dívku ze studií nekompromisně vyloučili. Důvody: Al Azhar je náboženská a vzdělávací instituce a to, co dívka udělala, je v naprostém rozporu s náboženskou a společenskou etikou, jakož i s egyptskými tradicemi. Tak pravil mluvčí univerzity Ahmed Zarei.

 

Čili: za to, co je v civilizovaném západním světě naprosto normální, ba dokonce hodné obdivu, vylučují v islámském světě z vysoké školy. Byť aktuální rozhodnutí není definitivní. Studentka má možnost odvolat se k vysoké disciplinární radě, která může trest změnit. Otázka zní, jaké snížení by v tomto absurdním případě mělo smysl. Asi jedno jediné: podmínečné vyloučení ze studia. S tím, že dotyčná studentka už nikdy, ale opravdu nikdy nic takového neudělá. (Z videa je zřejmé, že moc na výběr neměla, ale to přísné muže z „islámské inkvizice“ píiliš nezajímá.)

 

Ve vzduchu visí otázka, jak dopadl onen student, který to všechno vlastně zavinil. Prý má být svojí univerzitou také řešen, údajně podobným způsobem.

 

Ať tak či onak, tady je VIDEO (Zdroj YouTube/Aldostor News):

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 14.1.2019 8:00 | karma článku: 23,23 | přečteno: 1002x