Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby v Izraeli: Je sečteno

Web izraelské Ústřední volební komise ve čtvrtek 3. listopadu 2022. Čas 19:39 v Izraeli, 18:39 SEČ. Právě byly oznámeny neoficiální konečné výsledky voleb do 25. Knesetu. Ty oficiální dostane příští týden prezident Herzog.  

 

Potvrdily to, co jsme už nějaký čas věděli. Triumf opozičního pravicového národně-náboženského tábora v čele se stranou Likud a jejím lídrem Benjaminem Netanjahuem. Likud jako jediná strana dostal víc než milion hlasů (1,115 mil). Druhá na pásce, strana Yeš Atid premiéra Yaira Lapida, jich měla zaokrouhleně o 268 tisíc méně.

 

Podívejme se na stručný přehled:

BLOK „NETANJAHU“

Likud … 23,41 % … 32 mandátů ve 120členném Knesetu

Náboženští sionisté … 10,83 % … 14

Ultraortodoxní Šas … 8,24 % … 11

Ultraortodoxní UTJ … 5,88 % … 7

Celkem mandátů … 64 – pohodlná nadpoloviční většina

 

BLOK „LAPID“ (dosavadní vládní koalice)

Yeš Atid … 17,78 % … 24 mandátů

Národní jednota … 9,08 % … 12

Yisrael Beiteinu … 4,49 % … 6

Arabský Raam … 4,07 % … 5

Labouristé … 3,69 % … 4

Celkem mandátů … 51 – jasná prohra

 

Arabská opoziční aliance Hadaš-Taal … 3,75% … 5

 

Ze stran nebo politiků, kteří působili ve 24. Knesetu, ba dokonce byli členy vlády, nepřekonaly volební práh 3,25 %

 

- strana Meretz … 3,16 %

- ministryně Ayelet Šakedová a její strana Židovský domov ...1,19 %

- arabská strana Balad .. 2,9 %

 

Zatímco Netanjahu byl v předvolebním čase úspěšný, neboť se mu podařilo smířit dvě frakce v Náboženské sionistické straně, personálně viděno Smotriče a Ben Gvira (oba se dostali do sporu, Ben Gvirova frakce chtěla kandidovat samostatně, ale Netanjahu oba nakonec přesvědčil, aby se usmířili a šli do voleb pod společnou kandidátkou), premiéru Lapidovi se nepodařilo dosáhnout společné kandidátky na levici mezi Labouristy a partají Meretz. Proti byla šéfka labouristů Michaeliová; takovéto spojení nepovažovala za přínosné. S největší pravděpodobností se zmýlila: labouristé se dostali do Knesetu jen tak tak (3,69 %), Meretz zůstává vně parlamentu, poprvé od svého vzniku v roce 1992.

 

„Majstrštyk“ se podařil nacionalistické antisionistické arabské straně Balad. Ta se těsně před odevzdáním kandidátních listin oddělila od dosud trojčlenné arabské aliance Společná listina a rozhodla se jít do boje o parlament samostatně. Doplatila na to. Zatímco nyní již dvoučlenná aliance Společná kandidátka (partaje Hadaš a Taal) bude mít v Knesetu 5 křesel, Balad totálně propadl a do sněmovny se poprvé od svého vzniku v roce 1995 nedostal. Dost možná vlastním krátkozrakým úsudkem.

 

Pro úplnost připomeňme hořký konec nynější politické kariéry úřadující ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedové. Ta stála v čele pravicové partaje Yamina a v září se rozhodla připojit i s Yaminou ke straně Židovský domov. Ačkoli se stala jedničkou na kandidátce, nebo možná právě proto, kdo ví?, tato kalkulace jí nevyšla a zažila trpkou prohru. S 1,19 % hlasů zůstala hluboko mezi outsidery.

 

PRŮZKUMY

Kdo sledoval izraelskou předvolební kampaň, byl opakovaně konfrontován s názorem, že tamní výzkumy preferencí nejsou příliš spolehlivé („jsou tradičně nespolehlivé“). Dnes můžeme porovnat. Podíváme-li se na sadu posledních průzkumů z období od 26. do 28. října zjistíme, nakolik byly či nebyly přesné

 

STRANA … PRŮZKUM … SKUTEČNOST … HODNOCENÍ

Likud … 30 až 34 mandátů … 32 … OK

Yeš Atid … 23 až 27 … 24 … OK

Naboženstí sionisté … 12 až 15 … 14 … OK

Národní jednota … 10 až 13 … 12 … OK

Šas … 8 až 9 … 11 … špatný výsledek

UTJ … 6 až 7 … 7 … OK

Yisrael Beiteinu … 5 až 6 … 6 … OK

Labouristé … 4 až 6 … 4 … OK

Společná kandidátka … 4 … 5 … OK

Raam … 4 … 5 … OK

Meretz … 4 až 5 … 0 … špatný výsledek

Balad … 0 … 0 … OK

Židovský domov … 0 … 0 … OK

 

Z 13 stran pouze u dvou se průzkumy zcela nebo hodně mýlily, což není zase tak špatné vysvědčení.

 

POHLED Z JERUZALÉMA

Kostky jsou tedy vrženy, ke slovu přicházejí komentátoři a analytici. Dovolím si nabídnout to podstatné z úvodníku na serveru izraelských novin The Jerusalem Post „Israel voted for Netanyahu, Ben-Gvir. Let them govern“ (Izrael volil Netanjahua a Ben Gvira. Ať vládnou), který vyšel 3. listopadu.

 

V textu čteme: Izrael šel v úterý k volbám a učinil jasné rozhodnutí - Benjamin Netanjahu. Země ho chce zpátky jako šéfa jasně pravicové a náboženské vlády. Národ se vyjádřil a je zapotřebí ctít jeho rozhodnutí. Co to znamená? Nechat Netanjahua vytvořit pravicovou, výrazně náboženskou koalici. To je co lidé chtějí, pro to hlasovali.

 

Autoři úvodníku počítají s tím, že až se začne nová koalice formovat, objeví se výzvy k zapojení dalších stran – jako je Národní jednota Bennyho Gantze nebo dokonce Yeš Atid Yaira Lapida – s cílem vytvořil kabinet široké koalice. A ačkoli ve výzvách k jednotě je vždy cosi uklidňujícího – a někteří mohou argumentovat, že je to zapotřebí k „umírnění“ toho, co se rýsuje jako nejpravicovější vláda v historii země – je nutné zdůraznit, že pro něco takového národ nehlasoval.

 

Nehlasovali pro Gantze, aby se stal ministrem obrany, ani pro Lapida, aby byl ministrem zahraničí. Hlasovali pro Netanjahua (lídr Likudu), Itamara Ben-Gvira a Bezalela Smotriče (lídři Náboženských sionistů), Aryeho Deriho (šéf Šasu) a Jicchaka Goldknopfa (předseda UTJ). Ti dostali jasný mandát a měli by dostat otěže. Pokud se Gantz, Lapid nebo někteří z jejich stran rozhodnou vstoupit do vlády, budiž (Netanjahu je ovšem nepotřebuje – LS). Je ale na čase ctít volbu lidu a dát mu to, pro co hlasoval.

 

The Jerusalem Post upozorňuje, že když občanům nedáme to, pro co hlasovali, ale naopak dostanou něco, co nechtěli, koledujeme si o problémy. Připomněli důležitý moment z předchozích voleb. Ať už veřejnost vyjádřila u volebních uren v březnu 2021 cokoli, rozhodně si neřekla o to, aby se Naftali Bennett, vůdce strany, která získala v Knesetu pouhých sedm křesel, stal ministerským předsedou. Přesto k tomu došlo a Bennett po celou dobu svého působení ve funkcí čelil otázkám týkajícím se legitimity své pozice. Otázkám typu: Jaké máte právo vést zemi, když vás volilo tak málo lidí?

 

Takovéto pochybnosti se ovšem nastupující garnitury netýkají. Netanjahu a spol. mají jasný a nezpochybnitelný mandát. Ruku v ruce s tím ale přichází odpovědnost. Prvním úkolem Netanjahua a jeho partnerů je dát najevo těm, kdo se cítí nyní ohroženi – ženy, Arabové, členové LGBT+ komunity a sekulární občané – že se nemají čeho bát. Že i jejich způsob života bude respektován a jejich práva chráněna.

 

Autoři úvodníku jsou si vědomi případné námitky, že práva zmíněných skupin jsou daná a není zapotřebí je o tom ujišťovat. Tak tomu podle nich ale není. Ať už je to důvodné nebo ne, mezi lidmi panují obavy, že země se chystá udělat zásadní obrat ve všem, co souvisí s menšinovými a demokratickými právy. Netanjahu musí co nejdříve vyslat jasný signál, že nic takového nehrozí. Vlastně s tím už podle autorů začal, když ve středu (2. 11.) řekl, že i když povede pravicovou vládu, chce být premiérem všech Izraelců – pravicových i levicových, Židů stejně jako Nežidů.

 

Podobnou uklidňující zprávu je podle The Jerusalem Postu zapotřebí vyslat i přátelům Izraele v zahraničí, protože někteří jsou znepokojeni vzestupem krajní pravice. I v tomto smyslu se už krátce vyjádřil když řekl, že se „nebude pouštět do zbytečných dobrodružství“. Úvodník ve svém závěru vyznívá optimisticky: „Netanjahuova slova signalizují, že rozumí enormním domácím i zahraničním výzvám, které na něj čekají jako přímý důsledek výsledku úterního hlasování. Upřímně doufáme, že jeho činy budou odrážet uklidňující poselství jeho prvních povolebních vyjádření.“

 

Za sebe dodám: Netanjahu je dostatečně zkušený politik, aby věděl co a jak. Není z těch, kdo dělají neuvážené politické chyby.
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 3.11.2022 21:57 | karma článku: 12,80 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Nejvyšší fotbalová liga ve stínu agrese

V sobotu 25. května 2024 večer skončil v Izraeli aktuální ročník nejvyšší fotbalové ligy. V tomto článku nabízím stručné shrnutí.

26.5.2024 v 18:39 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Homosexualita a vztah katolické a koptské církve

Vypadalo to na velké porozumění. V květnu 2023 zavítal egyptský koptský papež Tawadros II. do Vatikánu, kde ho přijal František, papež římskokatolický.

26.5.2024 v 9:46 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pásmo Gazy: K situaci kolem přechodu Rafah

Jedním z bodů protiizraelského verdiktu Mezinárodního soudního dvora (ICJ) ze dne 24. května 2024 je požadavek, aby Izrael udržoval otevřený přechod Rafah pro potřeby humanitární pomoci.

25.5.2024 v 11:59 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Mezinárodní soudní dvůr: K nejnovějšímu protiizraelskému verdiktu

Je duben 1945 a ve švýcarské Ženevě zasedá pomyslný Světový soud národů. Na žádost jednoho z asijských spojenců nacistického Německa nařizuje Sovětskému svazu zastavit Berlínskou operaci.

24.5.2024 v 22:12 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Diplomacie: Je čas přemístit ambasádu do Jeruzaléma

Důvodů je víc. Jeden z nich: ve světě se zintenzivnila nechutná protiizraelská kampaň a našeho spojence je nutné viditelně podpořit.

24.5.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 4843
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 828x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal