Vlastní gól

Když se ve sportu hráč trefí do vlastní branky, je to trapas. Pakliže jsou ve válce zasaženy vlastní pozice, je to tragédie. A ovšem trapas také, snaží-li se střelci vlastního „gólu“ svést svoji fatální chybu na nepřítele.

 

Přesně to se stalo v sobotu 6. srpna během izraelské protiteroristické operace „Breaking Dawn“. Její součástí je likvidace velitelů teroristické organizace PIJ (Palestinský islámský džihád), ničení odpalovacích ramp raket a míst, z nichž jsou odpalovány minometné střely včetně jejich obsluh, stejně jako infrastruktury PIJ.

 

Z tábora teroristů přišla zpráva, která se náramně hodí protiizraelské propagandě všude na světě. Při zásahu – údajně Izraelských vzdušných sil – zahynulo ve městě Džabálijá na severu Pásma Gazy sedm civilistů, z toho čtyři děti.

 

Byla to lež, kterou Izrael zanedlouho snadno vyvrátil. Především: Izraelské síly sice operovaly toho večera na severu Pásma Gazy, ovšem jindy a jinde. Asi osm kilometrů severněji a o více než dvě hodiny dříve. Podle informace na Twitteru izraelské armády byl protiteroristický útok proveden v 18:51 místního času, zatímco civilisté v Džabáliji zahynuli po 21. hodině místního času.

 

O život přišli nikoli zásahem Izraele, nýbrž střelami vlastních, tedy předčasně spadlou raketou teroristů. Také to je spolehlivě zdokumentováno, jak je zřejmé z videa na YouTube kanálu izraelské armády (níže video 1). Raketa PIJ označená červeným kruhem záhy po vypálení ve směru na Izrael změní směr a spadne ještě v Pásmu. Počet obětí už známe.

 

... video 1/Zdroj: YouTube kanál izraelské armády.

 

Není to až taková výjimka. Podle informace zveřejněné na webu listu The Jerusalem Post bylo do nedělního (7. 8.) večera vypáleno na Izrael z Pásma Gazy 935 raket, z nichž 160 (!) dopadlo ještě v Pásmu. To je zaokrouhleně 17 procent. Pak už je pouze otázkou štěstí či smůly, kam se rakety zřítí a co způsobí. V případě tragických následků jsou na vině pouze a jenom agresoři – v aktuálním konfliktu teroristé z PIJ.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 7.8.2022 21:57 | karma článku: 16,25 | přečteno: 339x