Varování předsedy parlamentu

S blížícím se termínem odevzdání kandidátních listin (konec července) pro předčasné volby v Izraeli (17/9) jsme svědky horečných jednání na pravé i levé části spektra o případných volebních aliancích.

 

Ty provázejí vášnivé diskuse nejen o tom, kdo bude lídrem té či oné společné kandidátky, ale ve hře je také umístění jednotlivých špičkových politiků, členů těchto aliancí, na dalších místech. Tento boj o pozice (v české lidové terminologii ÚBOK – úporný boj o koryto) má svoji logiku. Předpovídají-li průzkumy preferencí formaci XY šanci na šest míst v Knesetu, pak takové desáté místo na kandidátce příliš atraktivní není.

 

Tento předvolební proces provázejí obšírné diskuse, hádky a polemiky – zhusta o nepodstatných věcech.

 

Právě na to upozornil předseda rozpuštěného Knesetu Yuli Edelstein, který ve středu 24/7 patřil k řečníkům na ceremonii udílení Ceny Katzovy nadace (více o ní na  www.katzfoundation.com).

 

Edelstein, jenž jako politik Likudu patří k pravicovým osobnostem země, vyjádřil obavy z toho, že největším nepřítelem Izraelců je falešný pocit bezpečí, který vede k hádkám o „velikost našich jarmulek“. Na mysli měl nekonečné debaty zaměřující se na na triviální záležitosti, k nimž patří náboženské preference.

 

Podle jeho názoru – a na to položil zvláštní důraz – je pravicová správa státu v ohrožení. Vysvětlil: Pokud pravice v druhých předčasných volbách selže, hrozí Izraeli opakování Osla.

 

To znamená, dodávám já, další variantu toho, co nefunguje (a co v 90. letech způsobilo v mém vztahu k Izraeli hlubokou krizi – podobnou manželské nevěře, abych stručně vysvětlil, co jsem prožíval. Nevěru odpustit můžete, ale bolestivá jizva na duši zůstane.).

 

Už dlouho považuji Edelsteina za rozumného politika – a nyní se znovu potvrdilo, že jsem se v něm nemýlil. Jeho varování považuji za mimořádně závažné a výstižné – ve stylu uhodit hřebík na hlavičku.

 

Bylo by fatální chybou, kdyby kvůli malicherným sporům přišla pravice v září o vítězství, resp. o šanci zformovat většinovou koalici, neboť vláda levice by Izraeli nic dobrého nepřinesla. Ne že by snad pravici takový neúspěch bezprostředně hrozil. Na druhou stranu ale Edelstein jistě ví, co říká a proč to říká.

 

Zbývá doufat, že se vyjádřil dostatečně hlasitě – a že toto jeho varování nezapadne.

FOTOODKAZ

Yuli Edelstein během návštěvy českého Senátu (2014).   KLIKNĚTE  ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 25.7.2019 8:00 | karma článku: 8,73 | přečteno: 180x