Už podruhé

Ano, podruhé se stal Yehuda Glick terčem nenávisti. Arabské nenávisti a fanatismu. Poprvé v roce 2014, kdy přežil teroristický pokus o atentát. Podruhé poznal násilí nepřátel letos 4. června.

 

Yehuda Glick udělal to, co mu velela prostá lidská slušnost. Vydal se do východní části Jeruzaléma, aby vyjádřil soustrast rodině Iyada al Halaka zastřeleného minulou sobotu izraelskou pohraniční policií poblíž Chrámové hory.

 

Smrt Iyada je politováníhodná tragédie, kterou násobí skutečnost, že se jednalo o autistického jedince, který šel do vzdělávacího střediska. Policie se domnívala, že nese v ruce podezřelý předmět, vyzvala ho, aby zůstal stát, on se dal ale na útěk – a výsledek už známe.

 

Yehuda Glick patří k těm, kdo policejní akci vůči Iyadovi odsoudili.Tento někdejší čen izraelského parlamentu (2016-2019) za stranu Likud patří k prominentním aktivistům, kteří usilují o to, aby Židé měli právo svobodně se na Chrámově hoře modlit a nábožensky projevovat. (Že se nemohou svobodně nábožensky projevovat ve svém hlavním městě a na nejposvátnějším místě svého náboženaství, na rozdíl od muslimů, je jeden z paradoxů ilustrující absurdnost tamní situace.) Současně je také odpůrcem násilí.

 

YEHUDA GLICK NA POZADÍ CHRÁMOVÉ HORY

 

K pozůstalým se vydal podle vlastních slov citovaných serverem Times of Israel „ve jménu lidí toužících po míru“, plánovanou kondolenci pojal jako gesto dobré vůle.

 

Když vešel do příbytku rodiny zastřeleného a představil se, došlo k neuvěřitelné události. Byl napaden asi deseti Araby, kteří ho svrhli ze schodů, bili ho a kopali do něj. Jeden z rodiny Halakových se pokusil útočníky od hosta oddělit. Napadený nakonec našel útočiště v nedaleké stanici hasičské a záchranné služby, odkud byl sanitkou Červené Davidovy hvězdy odvezen do nemocnice s lehčím zraněním.

 

Co dodat? Pokud některým Arabům (kolik jich ale je?) vadí i prostá lidská slušnost vyjadřující jim sympatie, pak se musím znovu ptát, jak se s nimi lze domluvit na mírovém narovnání?

 

Ještě připomeňme, že 29. října 2014 šel Yehuda Glick z přednášky v jeruzalémském Centra Menachema Begina. Když stál u kufru svého auta, přijel Arab na motorce a po zjištění, že jde skutečně o Yehudu Glicka (kterého mimochodem nelze jen tak s někým zaměnit), vypálil do něj čtyři střely a ujel. Terorista byl později bezpečnostními silami při pátrání zlikvidován.

 

Yehuda Glick přežil vlastní smrt. Navzdory těžkému zranění se uzdravil – sám hovoří o zázraku. Kolik jiných Izraelců ale takové štěstí nemělo! Počítají se na tisíce.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.6.2020 22:28 | karma článku: 24,05 | přečteno: 427x