Unikátní pohled: Syrská vlajka před Knesetem

Ano, v izraelském hlavním městě vlaje v těchto dnech  symbol jednoho z nejvíce nepřátelských režimů: vlajka Sýrie. A to přímo naproti parlamentu. Proč a co to znamená?

 

Odpověď je jednoduchá. V Jeruzalémě se dnes (15/3) konal v pořadí devátý maraton. Zúčastnilo se ho (včetně zkrácených tratí, půlmaratonu a dalších) na 40 tisíc účastníků z osmi desítek zemí. A každá země byla poctěna tím, že v ulicích Jeruzaléma byla vztyčena její vlajka.

 

Mezi přihlášenými byl i vytrvalec Hasan Shishakli (dle jiného přepisu Al Jijakli), rodák ze syrského Damašku, který ale žije střídavě v Nizozemí a v Emirátech. Jde nicméně o syrského běžce, proto ta syrská vlajka.

 

Jeruzalémský starosta Moše Lion k tomu poznamenal:

 

  • In the united capital of Israel, we respect everyone and believe that sports do not mix with politics. Sports are a bridge to connect between different peoples and cultures.” (Ve sjednoceném hlavním městě Izraele respektujeme každého a máme za to, že sport se nemá míchat s politikou. Sport je mostem spojujícím rozmanité lidi a kultury.)

 

Vlajka Sýrie byla v Jeruzalémě k vidění i přesto, že Hasan se na startu nakonec neobjevil. O důvodu můžeme v této chvíli jen spekulovat.

 

Letošní jeruzalémský maraton byl, pokud jde o vítěze, keňskou záležitostí:

 

  • vítěz muži … Ronald Kimeli Kurgart … 2:18:47 hod
  • vítězka ženy … Nancy Chepugetich Kimaiyao .. 2:44:50

 

Otázka na závěr. Bylo by něco takového možné v Damašku? Nemyslím samozřejmě syrskou, ale izraelskou vlajku na stožáru před budovou Lidové rady Sýrie.

FOTOODKAZY/Zdroj: Ynetnews

 

Syrká vlajka naproti Kneset:  KLIKNĚTE ZDE

 

Syrská vlajka na stožáru v Ruppinově ulici v Jeruzalémě:   KLINĚTE ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 15.3.2019 15:00 | karma článku: 16,96 | přečteno: 345x