Unikátní dvojice na MS v badmintonu

Šampionát se koná v tomto týdnu (22. - 28. srpna) v japonském Tokiu. Ve smíšené čtyřhře se v jedné dvojici představili hráči dvou generací – Miša Zilberman (*1989) a jeho matka Světlana, rok narození 1954.

 

Matce bylo letos 10. května 64, slovy čtyřiašedesát let. Navzdory tomu se dokázala kvalifikovat na mistrovství světa a na něm, alespoň v prvním kole, neprohrát.

 

Proč vlastně hraje ve dvojici se svým synem? Protože jako jeho trenérka pro něj nesehnala odpovídající sportovní partnerku. Tak se té role ujala sama. Ve čtyřiašedesáti! (Mně je o dva roky víc, také jsem badminton kdysi hrával, ale v tomto věku bych si netroufl ani na rekreační turnaj s přáteli. Klobouk dolů před Svetlanou!)

 

Miša a Světlana reprezentují Izrael. Oba přišli do nové vlasti ze sovětské diaspory v roce 1991. Světlana pochází z Běloruska a žertem dodává (pro portál The Times of Israel), že když byla ve 25 letech na vrcholu kariéry, považovali ji bafuňáři za příliš starou na to, aby ji vybrali do reprezentačního výběru Sovětského svazu. „Říkali, že jsem stará, když mi bylo pětadvacet – a teď jsem mladá žena,“ řekla agentuře AFP.

 

Nyní, po téměř čtyřiceti letech, hraje na mistrovství světa. V prvním kole v Tokiu se synem Mišou porazili egyptskou dvojici Elgamal/Hanyová 16:21, 21:18 a 21:11. Vyřazeni byli v druhém kole malajsijskou dvojici, nasazenou jako číslo osm, Tan/Laiová 6:21, 5:21. Vzhledem k věku Světlany žádná ostuda.

 

Světlana, ač už „stará“, vybojovala bronz ve dvouhře na ME 1986 ve švédské Uppsale, ještě pod dívčím jménem Beljasovová. Jedenáctkrát vyhrála mistrovství Sovětského svazu – 3x v singlu a deblu a 4x ve smíšené čtyřhře.

 

Prý není vyloučeno, že ji za rok uvidíme v MS v Kodani.

 

Zdroj: Server The Times of Israel („Mother-and-son Israeli badminton players breaking records at World Championships“/23. 8. 2022) a internetové sportovní anály.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 25.8.2022 11:20 | karma článku: 8,22 | přečteno: 157x