Tiskoví mluvčí dokážou i pobavit

Nevíme, jaká bude nová mluvčí zvoleného prezidenta Pavla, nemá smysl spekulovat a rozhodně ne vycházet z její euforie během „dne vítězství". Vyčkejme, až bude ve funkci a pak hodnoťme.

 

Zatímco Markéta Řeháková se na svůj životní post teprve chystá, Jiřího Ovčáčka už hodnotit můžeme. Není to obtížný úkol. Stačí projít si jeho slovní exhibice na Twitteru „PREZIDENTmluvci“. Za ta léta dokázal i pobavit, byť si člověk musel občas dát ruku před ústa, aby z nich nevyšla nějaká peprná vulgarita. A tomu se mnozí z nás vyhýbají jako upír česneku.

 

Pobavit či spíše „pobavit“ dokáže i Ovčáčkův kolega daleko na východě. Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov.

 

V neděli 29. ledna obletěla svět zpráva o útoku cizích dronů na íránský zbrojní komplex v Isfahánu. Je kolem toho dost nejasností, jak už to v případě takto citlivé operace bývá, jako původce ataku byl označen Izrael, své k tomu řekla i Ukrajina. Poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak na Twitteru mimo jiné na adresu teheránského režimu napsal: „Ukrajina vás varovala.“ (Zdroj: Podoljakův Twitter/29. 1. 2023)

 

Přebrat si to může každý jak chce, pravda je nicméně taková, že Írán se angažuje v rusko – ukrajinské válce na straně agresora a okusil tudíž válečnou medicínu. V Teheránu se sice vztekají, povolali „na kobereček“ ukrajinského chargé d´affaires, ale to na podstatě věci nic nemění.

 

S vyjádřením podpory svému íránskému spojenci přispěchal i Kreml. Putinův mluvčí Peskov přitom použil formulaci, která zní vskutku neuvěřitelně: „V každém případě lze takové akce proti suverénnímu státu pouze odsoudit.“ (Zdroj: Mediální platforma Devdiscourse.com/30. 1. 2023) Kdyby nebyla situace na Ukrajině tak vážná, mohli bychom se i pobavit. Tedy svým způsobem. Vzhledem k tomu ale, co se tam od 24. února 2022 všechno stalo a stále děje, můžeme jen konstatovat: tak nebetyčná drzost a arogance se vskutku jen tak neslyší.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 30.1.2023 20:10 | karma článku: 20,54 | přečteno: 533x