Tip pro Ladislava Jakla

Ladislav Jakl z Institutu Václava Klause věnoval svoji čtvrteční (28. 7.) glosu projevu maďarského premiéra Viktora Orbána přednesenému 23. 7. v Rumunsku na akci známé jako 31. Bálványos Free Summer University and Student Camp.

 

Glosu publikoval ve svém víkendovém vydání (30. a 31. 7.) Neviditelný pes. Její klíčovou myšlenkou je výtka: Orbánovu řeč kde kdo kritizuje (Jakl: levičáčtí pokrokáři), přičemž ji „žádné české oficiální médium nepublikovalo“. Prý jen „deformované útržky, podobné spíše karikatuře“.

 

Především: mám problém s tím, kudy vede hranice mezi českými oficiálními a neoficiálními médii. Je portál Konzervativní noviny médiem oficiálním či neoficiálním? Ptám se proto, že právě tento web přinesl sice nikoli plný text (projev trval přes hodinu), ale přehled výrazných citací. Rozhodně nešlo o deformované útržky a vůbec ne o karikaturu. Šlo o férový výtah toho nejpodstatnějšího z Orbánovy řeči. Také tento text nabídl čtenářům Neviditelný pes („Dokument: Projev Viktora Orbána“/26. 7. 2022).

 

L. Jakl zmínil Chartu 77: „Ale jako si angažovaná veřejnost před čtyřiceti lety neměla možnost přečíst dokumenty Charty 77, tak i nyní není nutno zdržovat se nějakými podobnosti.“ Opět: kdo je ta angažovaná veřejnost? A proč angažovaná? Úvodní prohlášení Charty 77 si v československém tisku nemohl tehdy přečíst vůbec nikdo. Přesto: pokud někdo měl o tuto věc zájem, omezené možnosti existovaly. Já jsem například nahrál text z vysílání Svobodné Evropy (vystihl jsem čas a krátkovlnné pásmo, které nebylo rušeno).

 

Dnes, v době svobody a internetu, je nesrovnatelně snazší k Orbánovu textu se dostat. Jistě, k dispozici je v angličtině – například na  tomto odkazu.

 

A zde přichází na řadu avizovaný tip pro L. Jakla. Co brání tomu, aby web Institutu Václava Klause Orbanův text z angličtiny přeložil a na svých stránkách publikoval? Nebyla by právě takováto aktivita v souladu se smyslem existence tohoto think tanku?

 

Institut Václava Klause je přece také médium. Nevím, jestli oficiální nebo neoficiální, ale na tom snad nesejde. Kdyby českou verzi Orbánova projevu Institut zveřejnil, udělal by něco hodně užitečného. Že by tím suploval práci oněch oficiálních médií? Alespoň by tím v praxi ukázal, že je lepší a zvýšil by své renomé.

 

Takže – směle do toho, přátelé v pražské Šárecké ulici.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 31.7.2022 21:02 | karma článku: 27,63 | přečteno: 845x