Tak jak to tedy je?

Izraelský premiér během návštěvy Miloše Zemana v Izraeli, částečně „přitlačen“ naším prezidentem, řekl, že „ČR je nejlepším přítelem Izraele na východní polokouli“. Netrvalo dlouho a pravda se ukázala.

 

Ve čtvrtek 29. listopadu 2018 přijalo Valné shromáždění OSN šest protiizraelských rezolucí, z nichž ani v  jedné česká delegace Izrael otevřeně nepodpořila. Ve třech hlasovala PRO (tedy proti Izraeli), v dalších třech se zdržela.

 

Byly  mezi nimi  také rezoluce, které mají pro Izrael klíčový význam, neboť se týkají nejcitlivějšího bodu: Jeruzaléma. Níže uvádím seznam oněch rezolucí označených pro lepší přehled velkými číslicemi 1 až 6:

 

(Zdroj: Oficiální web OSN.)

Klíčové rezoluce jsou 1 (o Golanských výšinách) – zde se ČR zdržela. Proti hlasovaly, vedle Izraele, USA, Kanada, Austrálie a některé menší země jako Kiribati, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a v tomto případě také Spojené království.

 

Dále jde o rezoluci č. 2 (o Jeruzalému) – i v tomto případě hlasovala ČR pro. Proti byly: Izrael, USA, Kanada, Austrálie, Guatemala, Kiribati, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Šalomounovy ostrovy.

 

A konečně, ČR se připojila k protiizraelskému táboru i v rezoluci č. 3, kde se, jak uvádí server listu Jerusalem Post, hovoří o Chrámové hoře pouze v muslimské terminologii (Haram al Šarif) – jako by žádné židovské vazby k tomuto místo a městu Jeruzalém neexistovaly. Proti rezoluci: Izrael, Austrálie, Kanada, USA, Kiribati, Marshallovy ostrovy, Mikronésie a Nauru.

 

Pro úplnost připomenu postoj ve zbývajících rezolucích:

  • č. 3 – zdržela se
  • č. 4 – pro
  • č. 6 – zdržela se

 

Z toho výčtu je zřejmé, že v Jeruzalémě se sice vedly silné řeči, ale byly to jen řeči, proklamace. Skutek utek.

 

Opravdového přítele pozná člověk podle toho, že ho v důležitých momentech podrží. Třeba i navzdory všem. Proti všem šesti rezolucím se postavily, samozřejmě po boku Izraele, Spojené státy, Kanada a Austrálie. To jsou, spolu s uvedenými menšími státy, skuteční přátelé Izraele.

 

Českou republiku jsem mezi nimi bohužel nenašel.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.12.2018 15:26 | karma článku: 27,74 | přečteno: 866x