Svět diplomacie: Kdo bude další?

Pokynuli jsme si na dálku na eskalátorech metra na Dejvické. Já jsem jel po pravých schodech do útrob podzemní dráhy, on na protějších směrem ven. Dávno tomu. Letmé setkání s Janem Vodňanským.

 

Vzpomněl jsem si na tuto mžikovou epizodu dnes, když mi v mysli zazněla jeho a Skoumalova píseň „Maršálové, přicházejí, odcházejí …“. Právě v době, kdy jsem se seznamoval s informací, že už druhý ambasador Státu Izrael kvůli odlišnému názoru na politiku nové vlády oznámil ukončení své mise.

 

Tím prvním byla žena – velvyslankyně ve Francii Jael Germanová. Zprávu o jejím úmyslu opustit tento post přinesl The Jerusalem Post koncem loňského roku, 29. prosince 2022. Téhož dne získala důvěru parlamentu a složila slib současná izraelská vláda.

 

Tehdy Germanová v dopise premiéru Netanjahuovi napsala, že vláda, kterou zformoval a vede - a která zahrnuje zástupce stran, jejichž extrémní postoje jsou vyjádřeny v základním programu kabinetu, jeho politice a prohlášeních k legislativě – je z jejího pohledu špatná. Je toho přesvědčení, že nová politika ohrožuje charakter Státu Izrael a jeho hodnoty vyjádřené v Deklaraci nezávislosti, podle nichž byli Izraelci vychováváni a vzděláváni a které sloužily jako „průkaz totožnosti“ a morální maják. Za těchto okolností nemůže dále jako izraelská velvyslankyně sloužit.

 

Netrvalo dlouho a přidal se k ní další člen diplomatického sboru, velvyslanec v Kanadě Ronen Hoffman. Podle The Jerusalem Postu z 22. 1. 2023 má podobný problém jako Germanová. Na Twitteru napsal, že považuje za čest, že byl před více než rokem jmenován předchozím premiérem (Jairem Lapidem), aby sloužil Izraeli jako velvyslanec v Kanadě. V navazujícím tweetu dodal: „S přechodem k nové vládě a k jiné politice v Izraeli mě moje osobní a profesní integrita přiměla požádat o zkrácení postu a návrat do Izraele letos v létě.“ Ujistil, že bude pokračovat ve službě pro Stát Izrael v Kanadě se stejným nadšením a potěšením, dokud nebude později během roku jmenován jeho nástupce.

 

Nejen maršálové přicházejí a odcházejí, také velvyslanci. Člověka mimoděk napadne, zda a kdo bude další.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 22.1.2023 22:01 | karma článku: 6,64 | přečteno: 145x