Slovo k LČ 2019

A je to zase tady. Pokolikáté už! Něco, co mi ztrpčuje život, na co se vůbec netěším. Co je ve své podstatě absurdní. Co z nás ve svobodné zemi dělá stádo otroků. Letní čas.

 

Patřím k odpůrcům tohoto nesmyslu, kterým si lžeme do vlastní kapsy. Pohádky o tom, že je večer déle světlo jsou stejně klamavé jako císařovy nové šaty. Je v tom kus lidského bláznovství: posuneme si hodinky, uvěříme tomu, že ve dvě jsou tři – a pak jásáme nad tím, že večer můžeme na terase o hodinu déle grilovat.

 

Za jakou cenu? Ti, kdo musí vstávat hodně brzy ráno, vstávají ještě dřív. Abychom si rozuměli: nemluvím o vstávání kolem sedmé, ale třeba ve čtyři. Tak brzy zazvoní budík těm, kdo dojíždějí. V období platnosti standardního SEČ jsou ve čtyři skutečně čtyři. V období platnosti letního SEČ jsou ve čtyři tři. Zkuste někdy vstávat ve 3 hodiny SEČ (ve 4 hodiny SELČ), jít do práce na dvanáct hodin (nedávno jsme tu diskutovali o práci strojvůdců, to když bylo tolik nehod na železnici), tedy vrátit se po sedmé večer (SELČ) - jak budete ochotni a schopni využívat u grilu na terase toho, že je světlo fiktivně o hodinu déle (do 22 SELČ, tj. do 21 SEČ), když je před vámi vidina opětného extrémně brzkého vstávání druhý den ráno?

 

Nárokujeme si, aby nás strojvůdci na železnici a řidiči autobusů, metra a tramvají bezpečně dopravili do cílové stanice – a noční spánek jim „zpestříme“ tím, že je donutíme o hodinu dřív vstávat. Ano, o hodinu dřív vstávat, protože údaj na hodinkách je jenom číslo, zatímco platí, že čím dřív člověk vstává po půlnoci, tím je víc „uzívaný“ - a v průběhu pracovního dne dříve unavený. Je šokující, že tento elementární fakt si ti, kdo arogantně o zavedení letního času rozhodují, absolutně neuvědomují. Proč také – oni přece v 04,00 SELČ/03,00 SEČ nevstávají. Vláda sice občas udělá komediální gesto, že zasedne v šest ráno, ale to je k smíchu; jsou lidé, kteří začínají pracovat v 06:00 SEČ (i SELČ, což je 05:00 SEČ) celý život.

 

Letošní přechod na SELČ se odehrává na pozadí debat, vlastně šance, že by tato stupidita mohla skončit. V přebyrokratizované Evropě nejenže zatím nevezme konec, ale k mému úžasu se diskutuje o tom, že by se snad mohl „zrušit“ SEČ a v našem časovém pásmu že by nám snad vrchnost mohla nadekretovat natrvalo SELČ. S tichou závistí vzpomínám na Egypt doby nedávné, kde nezavedení letního času nebyla otázka několika let, ale jednoho rozhodnutí vlády – tak prosté to je. Ovšem pravda, Egypt není v EU.

 

Jak řečeno v úvodu, jsem  odpůrcem letního času. Dlouhodobým. Z více důvodů; jeden z klíčových jsem právě popsal. Považuji za nefér, aby ti, kdo musí vstávat před šestou (SEČ) byli nuceni jít z postele ještě o hodinu dřív. Což se týká i školních dětí, které nemají školní budovu „přes ulici“.

 

A v době volna, kdyby neexistoval LČ? Kdo by chtěl mít mermomocí večer déle světlo na „grilování na terase“, nechť prostě vstane ráno dřív – efekt bude stejný. Nepotřebuje k tomu, aby vládci tohoto světa hýbali  hodinovými ručičkami.

 

Boj proti LČ je bojem za respekt k přirozenému řádu věcí. Za to, aby zásadní změny se děly pouze tehdy, je-li k nim skutečně vážný důvod. A ten pro každoroční zavádění letního (tedy vlastně východoevropského) času vskutku neexistuje. Ono „o hodinu delší grilování na terase“ tím důvodem sotva může být. A   jiný „zásadní“ argument pro tuto každoroční taškařici si ne a ne vybavit.

 

... ilustrační foto: Symbolické NE letnímu času. Zdroj: Pixabay.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 30.3.2019 8:00 | karma článku: 22,15 | přečteno: 386x