Rudé moře (nejen) v únoru

Ptají se mě lidé (považující moji maličkost, nevím proč, za znalce rudomořské turistiky v Egyptě), jaké je nyní v té zemi počasí, teplota vzduchu a vody – a jestli se tam dá koupat. Odpověď zní: Ano, dá.

 

Během tohoto víkendu víkendu se vrátily z Egypta dvě (naše) rodinné výpravy a obě, nezávisle na sobě, potvrdily kladnou odpověď. Bez zaváhání. Jedna skupina pobývala v Makadi Bay (jižně od Hurghady), druhá v Marse Alam (v sousedství Port Ghalibu).

 

Pokud se tedy do těchto destinací v příštích dnech chystáte, myšleno v době, kdy ve střední Evropě vládně nevyzpytatelná paní Zima, pak lze říci jediné – žádný problém. Tím je dáno, že žádný problém nemůže nastat ani během jara.

 

Jaká je na východním pobřeží Egypta aktuální teplota vzduchu si můžete přečíst na mém blogu v meteobanneru v pravé svislé liště (Hurghada). A jak je to s teplotou moře? Tady je servis pro vás; jeho zdrojem je web Holidayweather.com. Následující screenhoty nabízejí nejen teplotu Rudého moře (pomocné označení tmavě červenou čárou), ale také max a min teplotu vzduchu, údaje o srážkách a počtu slunečných dnů. Jde vždy o měsíční průměr týkající se destinace Marsa Alam.

 

  • ÚNOR

 

  • BŘEZEN

 

  • DUBEN

 

  • KVĚTEN

 

  • ČERVEN

 

 

Na závěr několik záběrů z našeho rodinného archivu, které byly pořízeny v sedmém týdnu roku 2018 v zálivu Marsa Mubarak.

 

... do lokality Marsa Mubarak (jižně od přístavu Port Ghalib) jsou pořádány turistické výpravy. S jediným cílem: spatřit na vlastní oči karetu (na obr. níže) a především dugonga alias mořskou krávu. Zde na snímku zepředu.

 

... dugong indický neboli mořský ještě jednou. V jeho blízkosti několik čističů známých jako štítovec lodivod.

 

... skvělý záběr štítovců lodivodů. Se zřetelně viditelnými přísavkami. Tento záběr považuji za jeden z nejvydařenějších v rámci rodinné mise v zálivu Marsa Mubarak 2018.

 

... pokochejte se krabem.

 

... vzpomínáte na britsko-francouzský film "Dotek medúzy" z konce 70. let minulého století s Richardem Burtonem a Linem Venturou? Zde také dotek medúzy - trochu jiný.

 

... "bílá" kareta v modrém Rudém moři.

 

... kareta s medúzou v zobáku.

 

... pod "křídlem" karety.

 

Chcete-li vidět víc, zaleťte na egyptské korálové pobřeží Rudého moře.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 18.2.2018 12:35 | karma článku: 12,56 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0