Ranní špička

Bydlím na samotné periferii města. Za naším domem je už jen parkoviště, louka, přírodní lesopark. Jeden by si myslel, že jde o klidnou část obce. V zásadě ano, ale – poblíž stojí základní a mateřská škola.

 

Co to znamená?

 

Za našich mladých let se chodilo do školy pěšky. Ne každý ji měl za rohem. Pocházím ze severních Čech, kde jsem navštěvoval první až pátý ročník. Po svých. Nebylo to daleko – téměř přesně jeden kilometr. Kdybych se ale s rodiči v pololetí páté třídy nepřestěhoval do západních Čech, musel bych po letních prázdninách chodit do školy vzdálené dva a půl kilometru (ta dosavadní byla pouze pětitřídní). Opět pěšky.

 

To bylo v šedesátých letech minulého století.

 

Dnes vozí rodiče své děti osobními auty přímo ke škole. To nekritizuji, jen popisuji stav. Má to za následek, že se okrajová část města změní ve školních dnech ráno po půl osmé v „dopravní Václavák“. Auto za autem, občas krátkodobá dopravní zácpa, zázrak, že ještě nedošlo k lehkému pochroumání plechů, ne-li k něčemu horšímu. Do toho stovky žáků, policie hlídkující na přechodu ke škole, lidově řečeno cvrkot.

 

Napadlo mě spočítat, kolik těch aut v této špičce kolem našeho domu projede. Pustil jsem se do toho ve čtvrtek 20. ledna. Náhodně vybraný den, pocitově jsem měl za to, že provoz je spíše slabší než jindy. Ale to je hodně subjektivní, podstatná jsou čísla.

 

Postavil jsem se k oknu v půl osmé, monitorování ukončil o 25 minut později. Zatímco z parkoviště vyjelo nebo k němu zamířilo pět osobních aut, na silnici byl pohyb nesrovnatelně hustší. Z levé strany 79 osobních aut a čtyři autobusy, z opačné 14 aut. Celkem tedy 102 motorových vozidel za 25 minut.

 

Taková je ranní špička u našeho domu ve školních dnech. Nechci hodnotit, jestli je to hodně nebo málo, opět pouze konstatuji stav. Jsem si vědom toho, že lidé, kteří žijí u hlavních tahů, mají takovýto provoz ne 25 minut denně, ale od rána do večera. Těm posílám svou účast a vyjádření solidarity.

 

Výsledek mého pozorování je pro lepší orientaci na obr. 1.

 

... obr. 1/Zpracoval autor článku v programu Malování 3D MS Windows.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 20.1.2022 9:23 | karma článku: 17,21 | přečteno: 475x