Ramatkal odešel, ať žije ramatkal!

Zprávou číslo jedna v Izraeli bylo 15. ledna střídání stráží. Z postu ramatkala – šéfa generálního štábu izraelské armády - odešel Gadi Eizenkot a na jeho místo nastoupil Aviv Kochavi.

 

Kdo je ramatkal? Vrchní velitel Izraelských obranných sil – a důstojník s nejvyšší hodností, která se uděluje pouze ramatkalům: hebrejsky rav aluf, čemuž odpovídá hodnost generálporučík. Nad touto hodností žádná vyšší v izraelské armádě neexistuje (u nás ano – armádní generál). Ve státní hierarchii podléhá autoritě vlády a podřízen je ministru obrany. Tyto dvě civilní funkce zastává v současné době Benjamin Netanjahu.

 

Troufnu si tvrdit, že i ti čtenáři, kteří se o dění v Izraeli podrobně nezajímají, znají ze zpráv několik jmen legendárních izraelských velitelů, aniž by možná tušili, že v určitém období své vojenské kariéry sloužili na postu ramatkala. Jigal Jadin, Moše Dajan, Jicchak Rabin, Chajm Bar Lev, Ehud Barak. Někteří z nich se stali významnými politiky své země.

 

Jako perličku uveďme, že „nezkrotný“ Ariel Šaron se sice stal špičkovým izraelským politikem, ale ač vynikající velitel, ramatkalem nikdy nebyl.

 

Nový ramatkal Aviv Kochavi oslaví letos v dubnu pětapadesát. Má tři univerzitní tituly – z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě (bakalář filosofie) a ze dvou amerických vysokých škol: na Harvardu získal titul magistra v oboru veřejná správa a na Johns Hopkins University stejný titul v oblasti mezinárodních vztahů.

 

Do armády nastoupil v roce 1982. Začínal u parašutistů, kde se postupně vypracoval do velitelských funkcí, sloužil během obou válek v Libanonu i v rámci protiteroristických operací v Pásmu Gazy. Z vyšších postů pozdější doby jmenujme funkci šéfa armádní rozvědky; kromě toho stál v čele Severního velitelství.

 

Funkce ramatkala je v Izraeli vysoce prestižní (na rozdíl od ČR, kde mnozí ani nevědí, jak se náčelník GŠ AČR jmenuje – gen. Opata, mimochodem stejný ročník jako gen. Kochavi, *1964), neboť armáda je tam něco jako národní klenot státu – bez ní by Izrael neexistoval.

 

DEN D

Aviv Kochavi se ujal funkce po ceremonii v sídle generálního štábu (a ministerstva obrany), které se nenachází v hlavním městě Jeruzalémě, ale v Tel Avivu ve vojenském komplexu ve čtvrti Hakirya. Zde byl premiérem Netanjahuem a svojí manželkou „dekorován“ - byla mu připnuta výložka generálporučíka, jak můžeme vidět na začátku VIDEA (níže). Poté mu odcházející ramatkal Eizenkot předal vlajku náčelníka GŠ a Aviv Kochavi pronesl projev. Další slavnostní akty se konaly v Jeruzalémě. Generál Kochavi zapálil svíci v Národní síni vzpomínek na padlé vojáky (fotoodkaz níže); další zastávkou byla Západní zeď, kde se zúčastnil modliteb na místě ikonického pozůstatku starověkého Druhého chrámu.

 

Web listu Jerusalem Post uvedl 15/1 pět výzev, jimž bude nový ramatkal čelit. Jsou to:

 

 

  • Írán a Hizballáh
  • Pásmo Gazy
  • připravenost armády na další válku
  • záležitost povinné vojenské služby tzv. charedim (ultraortodoxních)
  • premiér a ministr obrany Benjamin Netanjahu (ten je na tomto seznamu proto, že Kochavi nebyl jeho kandidátem; upřednostňoval prý generálmajora Ejala Zamira, který nyní slouží na postu zástupce ramatkala – bez ohledu na právě uvedené budou muset oba úzce spolupracovat)

VIDEO

Slavnostní ceremonie v Tel Avivu: uvedení do fukce ramatkala generála Aviva Kochaviho. (Zdroj: YouTube/Ynet)

 

 

FOTOODKAZ/Generál Kochavi zapaluje 15. 1. 2019 svíci v Národní síni vzpomínek na padlé vojáky. (Zdroj: Jpost.com)    KLIKNĚTE  ZDE

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 15.1.2019 18:48 | karma článku: 15,03 | přečteno: 262x